- Mr. Max Tryller for Børn i Rosagårdens Børnehave
- Der jules i Børnehaverne
- TV-køkkenet er på besøg hos Slagtermester Mogens Koppel Hansen
Tekstudskrift
WEBVTT 1 00:01:03.879 --> 00:01:06.040 Godaften og endnu en gang hjertelig velkommen til 2 00:01:06.040 --> 00:01:08.080 ugens indslag i Roskilde LokalTV. 3 00:01:08.860 --> 00:01:10.280 Jeg må begynde med en undskyldning, for da 4 00:01:10.280 --> 00:01:12.360 vi sidste uge var i luften, så skete 5 00:01:12.360 --> 00:01:14.440 det desværre med hele 12 minutters forsættelse. 6 00:01:15.420 --> 00:01:16.660 Teknikken svigtede simpelthen. 7 00:01:17.340 --> 00:01:18.580 Og heldigvis var jeg ved at sige, for 8 00:01:18.580 --> 00:01:20.280 det fortæller noget om, at selv den bedste 9 00:01:20.280 --> 00:01:21.800 og fineste teknik kan svigte. 10 00:01:22.300 --> 00:01:23.700 Vi mennesker er jo heller ikke helt perfekte. 11 00:01:24.240 --> 00:01:26.100 Men ærgerligt var det selvfølgelig, og efter hvad 12 00:01:26.100 --> 00:01:28.480 teknikken har forklaret, skulle uheldet være så sjældent, 13 00:01:28.840 --> 00:01:30.060 at det ikke skulle gentage sig mere i 14 00:01:30.060 --> 00:01:30.700 dette århundrede. 15 00:01:30.940 --> 00:01:31.480 Men vi får se. 16 00:01:32.200 --> 00:01:33.820 Og nu til aftens indslag. 17 00:01:34.080 --> 00:01:36.620 I dette tidlige program fortsætter Mr. Max sine 18 00:01:36.620 --> 00:01:37.560 tryllerier for børn. 19 00:01:38.100 --> 00:01:40.900 Og dessuden har Gulle Ekstrøm besøgt Rosergårdens børnehave, 20 00:01:41.340 --> 00:01:43.120 og første afdelingen af programmet slutter med en 21 00:01:43.120 --> 00:01:45.220 ren lækkerbisken i bogstaveligste forstand. 22 00:01:45.920 --> 00:01:47.700 Et madglad medlem af redaktionen, det er faktisk 23 00:01:47.700 --> 00:01:50.460 mig selv, har nemlig besøgt slagtermester Mogens Koppel 24 00:01:50.460 --> 00:01:52.340 Hansen, som giver gode råd og tips til 25 00:01:52.340 --> 00:01:52.600 julefrokosten. 26 00:01:53.600 --> 00:01:55.640 Hvad fx med gode gammeldags julefingre. 27 00:01:56.480 --> 00:01:57.980 Og har så fået et papir og pind 28 00:01:57.980 --> 00:02:01.120 parat, for opskrifterne kommer sidst i indslaget. 29 00:02:01.120 --> 00:02:04.160 Men allerførst skal der trylles for børnene, og 30 00:02:04.160 --> 00:02:05.180 værsgo til Mr. Max. 31 00:02:40.170 --> 00:02:43.090 Hvad fx med gode gammeldags julefingre. 32 00:02:44.870 --> 00:02:51.850 Og har så fået et papir og pind 33 00:02:51.850 --> 00:02:54.430 parat, for opskrifterne kommer sidst i indslaget. 34 00:02:54.430 --> 00:02:54.790 Men allerførst skal der trylles for børnene, og 35 00:02:54.790 --> 00:03:02.430 værsgo til Mr. Max. 36 00:03:02.670 --> 00:03:04.270 Hvad fx med gode gammeldags julefingre. 37 00:03:04.290 --> 00:03:05.310 Og har så fået et papir og pind 38 00:03:05.310 --> 00:03:11.680 parat, for opskrifterne kommer sidst i indslaget. 39 00:03:11.800 --> 00:03:21.840 Men allerførst skal der trylles for børnene, og 40 00:03:21.840 --> 00:03:21.940 værsgo til Mr. Max. 41 00:03:21.940 --> 00:03:22.040 Hvad fx med gode gammeldags julefingre. 42 00:03:22.040 --> 00:03:22.140 Og har så fået et papir og pind 43 00:03:22.140 --> 00:03:22.240 parat, for opskrifterne kommer sidst i indslaget. 44 00:03:22.240 --> 00:03:22.660 Hvad fx med gode gammeldags julefingre. 45 00:03:50.800 --> 00:03:53.240 Rigtig hjerteligt god eftermiddag, eller god aften må 46 00:03:53.240 --> 00:03:53.760 jeg heller sige. 47 00:03:54.140 --> 00:03:56.500 Og velkommen til det andet program, der hedder 48 00:03:56.500 --> 00:03:57.480 Tryl med Max. 49 00:03:58.080 --> 00:03:59.520 Jeg håber, at I har fået noget godt 50 00:03:59.520 --> 00:04:01.040 ud af det, som jeg viste jer sidste 51 00:04:01.040 --> 00:04:01.300 gang. 52 00:04:01.820 --> 00:04:03.660 Det skulle gerne være meningen, og jeg håber, 53 00:04:03.720 --> 00:04:05.440 at I kan huske de grundregler, jeg har 54 00:04:05.440 --> 00:04:05.860 lært jer. 55 00:04:07.020 --> 00:04:08.840 Og jeg håber til gengæld også, at I 56 00:04:08.840 --> 00:04:10.460 har lyst til at se mere, jeg skal 57 00:04:10.460 --> 00:04:10.820 lære jer. 58 00:04:12.060 --> 00:04:14.920 Det første nummer, jeg viser jer, det er 59 00:04:14.920 --> 00:04:17.019 et meget fantastisk nummer. 60 00:04:17.680 --> 00:04:20.700 På den måde, at i det her spillekort, 61 00:04:21.800 --> 00:04:24.580 ganske almindeligt spillekort, der er der noget mystisk 62 00:04:24.580 --> 00:04:28.100 med det bagerste kort, som er en ruder 63 00:04:28.100 --> 00:04:28.600 konge. 64 00:04:28.980 --> 00:04:31.260 Man siger jo, at sådan nogle her kort, 65 00:04:31.520 --> 00:04:33.020 det kalder man for spillekort. 66 00:04:33.440 --> 00:04:35.700 Men den her ruder konge, det er et 67 00:04:35.700 --> 00:04:37.720 rigtigt spillekort, for den kan nemlig spille. 68 00:04:38.160 --> 00:04:38.980 Nu skal I bare høre. 69 00:04:39.560 --> 00:04:41.700 Jeg tager lige min tryllestav og siger hokus 70 00:04:41.700 --> 00:04:43.520 pokus, flødeboller med kokos. 71 00:04:45.280 --> 00:04:52.770 Og så tager jeg puster, og kortet kan 72 00:04:52.770 --> 00:04:54.190 faktisk spille. 73 00:04:55.030 --> 00:04:56.030 Nu tror I jo nok, at der er 74 00:04:56.030 --> 00:04:57.230 noget fusk ved det, og det er der 75 00:04:57.230 --> 00:04:57.550 også. 76 00:04:57.890 --> 00:04:59.970 For bagpå har jeg sat en lille fløjte, 77 00:05:00.450 --> 00:05:01.150 sådan der. 78 00:05:01.870 --> 00:05:03.470 Og du kan bruge nummeret, hvis du siger, 79 00:05:03.530 --> 00:05:05.150 at du har et meget magisk spillekort. 80 00:05:05.950 --> 00:05:07.530 Der er det ved det sidste spill, det 81 00:05:07.530 --> 00:05:09.570 er et rigtigt spillekort, for det kan spille. 82 00:05:10.030 --> 00:05:13.250 Så tager du kortet frem, sådan der, og 83 00:05:13.250 --> 00:05:14.490 begynder at sidde og fløjte i det. 84 00:05:14.490 --> 00:05:17.090 Det virker meget, meget morsomt, hvis du sidder 85 00:05:17.090 --> 00:05:18.790 til et meget fint selskab og laver det. 86 00:05:19.090 --> 00:05:20.430 Nu skal jeg vise jer, hvordan I laver 87 00:05:20.430 --> 00:05:20.660 nummeret. 88 00:05:21.950 --> 00:05:24.910 I skal selvfølgelig bruge et kort, et ganske 89 00:05:24.910 --> 00:05:28.350 almindeligt spillekort, og en lille fløjte, som kan 90 00:05:28.350 --> 00:05:28.730 fløjte. 91 00:05:30.490 --> 00:05:32.330 Og den skal du lægge sådan der på 92 00:05:32.330 --> 00:05:32.730 kortet. 93 00:05:33.250 --> 00:05:34.730 Og så skal du bruge et stykke tape 94 00:05:34.730 --> 00:05:42.500 og en saks, sådan der. 95 00:05:43.980 --> 00:05:47.080 Og så tager du det stykke tape og 96 00:05:47.080 --> 00:05:51.880 sætter på kortet, lige lidt ned over kortet, 97 00:05:52.200 --> 00:05:53.320 så man ikke kan se fløjten. 98 00:05:53.940 --> 00:05:56.560 Og det sætter du på sådan der, så 99 00:05:56.560 --> 00:05:57.700 det ser sådan der ud bagfra. 100 00:05:57.840 --> 00:05:59.460 Og husk, at du ikke må dække det 101 00:05:59.460 --> 00:06:01.120 der hul, hvor selve lyden kommer ud af. 102 00:06:01.880 --> 00:06:03.940 Så kan du gøre lige med det samme, 103 00:06:04.320 --> 00:06:05.440 sige, at kortet kan spille. 104 00:06:05.600 --> 00:06:13.640 Det er et spillekort, og så kan kortet 105 00:06:13.640 --> 00:06:14.760 rent faktisk spille. 106 00:06:15.620 --> 00:06:17.540 Det er også et godt nummer. 107 00:06:19.260 --> 00:06:21.160 Og så skal jeg vise jer et meget 108 00:06:21.160 --> 00:06:22.080 mystisk nummer. 109 00:06:22.620 --> 00:06:24.160 Det er så mystisk, at man skulle tro, 110 00:06:24.240 --> 00:06:24.660 det var løgn. 111 00:06:25.240 --> 00:06:27.400 Jeg har taget en tændstæskæske med. 112 00:06:28.180 --> 00:06:30.320 Og i den her tændstæsk, der har jeg 113 00:06:30.320 --> 00:06:31.580 taget min blyant med. 114 00:06:32.000 --> 00:06:32.760 Så skal I bare se. 115 00:06:37.100 --> 00:06:37.840 Sådan der. 116 00:06:38.280 --> 00:06:39.820 Og tændstæsken er ganske almindelig. 117 00:06:40.560 --> 00:06:41.280 Sådan der. 118 00:06:41.720 --> 00:06:44.020 Og så kan jeg sidde og gratte, når 119 00:06:44.020 --> 00:06:45.100 jeg har lavet det, jeg skal lave. 120 00:06:46.300 --> 00:06:48.140 Men I vil selvfølgelig gerne have at vide, 121 00:06:48.240 --> 00:06:49.780 hvordan det her nummer fungerer. 122 00:06:50.300 --> 00:06:50.980 Nu skal I bare se. 123 00:06:51.100 --> 00:06:53.100 Hvis jeg tager og åbner æsken, og viser 124 00:06:53.100 --> 00:06:56.040 jer æsken fuldstændig tom, så kan I se, 125 00:06:56.240 --> 00:06:57.220 at der er et hul her i. 126 00:06:57.860 --> 00:06:58.900 Det er lidt af snøden. 127 00:06:59.500 --> 00:07:02.400 Men i selve skuffen i tændstæsken er der 128 00:07:02.400 --> 00:07:05.140 også et hul, hvor I kan lægge blyanten 129 00:07:05.140 --> 00:07:11.140 sådan der, og sætte æsken på sådan der. 130 00:07:12.200 --> 00:07:13.840 Og når I så viser nummeret, så holder 131 00:07:13.840 --> 00:07:17.180 I blyanten inde i hånden, så der er 132 00:07:17.180 --> 00:07:18.420 ingen, der kan se, at I har blyanten. 133 00:07:18.660 --> 00:07:21.600 Og når I så åbner, så kører I 134 00:07:21.600 --> 00:07:25.360 bare blyanten ud derfra. 135 00:07:25.560 --> 00:07:26.180 Sådan der. 136 00:07:28.420 --> 00:07:30.880 Og viser æsken, mens I holder for hulle. 137 00:07:32.560 --> 00:07:35.180 Og folk kan ikke forstå, hvor kom blyanten 138 00:07:35.180 --> 00:07:35.560 fra. 139 00:07:36.400 --> 00:07:37.800 Det er også et altidens nummer, du kan 140 00:07:37.800 --> 00:07:39.140 tage med op i skolen, og sidde og 141 00:07:39.140 --> 00:07:40.120 vise til dine lærere. 142 00:07:40.480 --> 00:07:41.380 Det har jeg selv brugt. 143 00:07:41.460 --> 00:07:42.800 Hun blev så sur, så sur. 144 00:07:43.440 --> 00:07:44.820 Men det må vi ikke tale om så 145 00:07:44.820 --> 00:07:44.980 noget. 146 00:07:45.100 --> 00:07:45.860 Vi skal videre. 147 00:07:46.500 --> 00:07:48.680 Nu skal jeg vise jer et fantastisk nummer. 148 00:07:48.760 --> 00:07:49.820 Det er også noget, I kan lave, hvis 149 00:07:49.820 --> 00:07:51.740 I har et stykke ræb derhjemme. 150 00:07:52.020 --> 00:07:53.540 Eller man må hellere sige to stykker. 151 00:07:53.960 --> 00:07:54.500 Sådan der. 152 00:07:55.340 --> 00:07:56.880 Et der, og to der. 153 00:07:58.280 --> 00:08:00.380 Trikset hedder tryllerebe, og det er, fordi der 154 00:08:00.380 --> 00:08:01.640 er noget meget mystisk ved det. 155 00:08:02.160 --> 00:08:03.540 Hvis man tager det over i sin venstre 156 00:08:03.540 --> 00:08:05.800 hånd, og binder en knude. 157 00:08:06.380 --> 00:08:07.000 Sådan der. 158 00:08:07.780 --> 00:08:09.140 Hvis man binder to knuder. 159 00:08:10.120 --> 00:08:11.480 Eller tre knuder. 160 00:08:12.500 --> 00:08:13.220 Sådan der. 161 00:08:14.080 --> 00:08:15.780 Så er de to stykker ræb bundet sammen. 162 00:08:16.600 --> 00:08:18.500 Og hvis man så tager tryllestaven, og siger 163 00:08:18.500 --> 00:08:20.940 hokus pokus flødeboller med kokos. 164 00:08:21.480 --> 00:08:21.920 Knude. 165 00:08:22.380 --> 00:08:22.840 Ry af. 166 00:08:23.480 --> 00:08:25.020 Så vil man gerne have knuden til at 167 00:08:25.020 --> 00:08:25.360 ryge af. 168 00:08:25.360 --> 00:08:27.140 Og bare ved at lave små ryg i 169 00:08:27.140 --> 00:08:28.340 topper. 170 00:08:29.020 --> 00:08:32.679 Så vil man faktisk se, at knuden er 171 00:08:32.679 --> 00:08:34.080 ryget af de to ræb. 172 00:08:34.559 --> 00:08:36.740 Og det ræbet er blevet til et langt 173 00:08:36.740 --> 00:08:37.039 ræb. 174 00:08:37.960 --> 00:08:38.480 Men. 175 00:08:39.159 --> 00:08:40.740 Nu kommer vi til al snyden. 176 00:08:41.419 --> 00:08:42.740 Der er selvfølgelig også lidt snyd i det 177 00:08:42.740 --> 00:08:43.720 her nummer, det er klart. 178 00:08:44.400 --> 00:08:45.760 Og nu skal I se, hvad der hele 179 00:08:45.760 --> 00:08:46.020 er. 180 00:08:47.300 --> 00:08:51.040 Når I viser ræbet, som er et ræb. 181 00:08:51.420 --> 00:08:53.860 Men som skal forestille at være to ræb. 182 00:08:53.860 --> 00:08:57.040 Så tager I det lille stykke, som er 183 00:08:57.040 --> 00:08:57.420 knuden. 184 00:08:57.860 --> 00:08:58.780 Og sætter ind her. 185 00:08:59.620 --> 00:09:00.300 Sådan der. 186 00:09:00.640 --> 00:09:02.160 Og holder det i hånden. 187 00:09:02.200 --> 00:09:02.400 Der. 188 00:09:03.000 --> 00:09:05.240 Så folk ikke kan se, at de to 189 00:09:05.240 --> 00:09:06.020 ræb mødes. 190 00:09:07.380 --> 00:09:09.100 Når I så binder knuden. 191 00:09:10.060 --> 00:09:11.780 Så binder I selvfølgelig ingen knude. 192 00:09:11.880 --> 00:09:13.780 Men I binder bare det ene ræb fast 193 00:09:13.780 --> 00:09:14.380 om det andet. 194 00:09:14.520 --> 00:09:14.960 Sådan der. 195 00:09:15.660 --> 00:09:17.360 Og så ser det i virkeligheden ud som 196 00:09:17.360 --> 00:09:20.160 om, at der er to ræb, der er 197 00:09:20.160 --> 00:09:21.160 bundet sammen. 198 00:09:21.160 --> 00:09:23.180 Og når I så kører den af, så 199 00:09:23.180 --> 00:09:24.680 kører I bare ganske almindeligt. 200 00:09:25.180 --> 00:09:27.080 Knuden ryger helt selv automatisk af. 201 00:09:28.120 --> 00:09:30.260 Og de to ræb er blevet til et 202 00:09:30.260 --> 00:09:31.060 stort ræb. 203 00:09:31.520 --> 00:09:32.900 Det er også et trik, som I sammen 204 00:09:32.900 --> 00:09:34.140 selv kan lave derhjemme, hvis I har et 205 00:09:34.140 --> 00:09:35.820 snørrebånd eller et stykke garn. 206 00:09:38.960 --> 00:09:41.540 Og så skal jeg vise jer et virkelig 207 00:09:41.540 --> 00:09:42.860 godt afslutningsnummer. 208 00:09:43.500 --> 00:09:45.280 Det er, at I kan vise slutningen af 209 00:09:45.280 --> 00:09:46.320 en trylleforestilling. 210 00:09:47.860 --> 00:09:49.960 Der skal I bruge et grønt stykke papir 211 00:09:49.960 --> 00:09:52.060 og et rødt stykke papir. 212 00:09:53.020 --> 00:09:56.900 Og et gult stykke papir og et blåt 213 00:09:56.900 --> 00:09:57.640 stykke papir. 214 00:09:57.960 --> 00:09:59.440 Det behøves ikke lige at være de farver, 215 00:09:59.520 --> 00:10:01.640 jeg har sagt her, men nogle, som virkelig 216 00:10:01.640 --> 00:10:02.640 ser flotte ud. 217 00:10:03.400 --> 00:10:11.740 Og så tager I og ruller en papirsrulle, 218 00:10:12.180 --> 00:10:13.260 ligesom med tryllestanden. 219 00:10:13.980 --> 00:10:15.180 Og når I så har rullet det her 220 00:10:15.180 --> 00:10:17.660 stykke, så sætter I et stykke til indenunder 221 00:10:17.660 --> 00:10:19.540 og ruller videre. 222 00:10:20.240 --> 00:10:20.980 Sådan der. 223 00:10:21.800 --> 00:10:24.500 I har rullet dertil, så sætter I et 224 00:10:24.500 --> 00:10:25.100 til stykke ind. 225 00:10:25.840 --> 00:10:26.460 Sådan der. 226 00:10:30.460 --> 00:10:32.420 Og til sidst tager vi det grønne stykke 227 00:10:32.420 --> 00:10:33.900 og sætter ind. 228 00:10:36.610 --> 00:10:37.330 Sådan der. 229 00:10:37.930 --> 00:10:39.090 Nu er det jo ved at være jul, 230 00:10:39.410 --> 00:10:40.990 så derfor har jeg tænkt mig at lave 231 00:10:40.990 --> 00:10:43.390 et nutidens juletræ. 232 00:10:43.530 --> 00:10:45.550 Alting er blevet så flot og alting er 233 00:10:45.550 --> 00:10:47.590 blevet så smart, og det vil jeg vise 234 00:10:47.590 --> 00:10:47.990 jer nu. 235 00:10:47.990 --> 00:10:51.170 I skal bruge en saks til nummeret, og 236 00:10:51.170 --> 00:10:55.870 så skal I klippe ned i de ruller, 237 00:10:55.970 --> 00:10:56.450 I har lavet. 238 00:10:56.990 --> 00:10:57.770 Sådan der. 239 00:10:58.430 --> 00:10:59.430 Den ene vej. 240 00:11:03.420 --> 00:11:04.340 Og sådan der. 241 00:11:04.620 --> 00:11:05.560 Det vil sige, at I har klippet det 242 00:11:05.560 --> 00:11:06.500 to gange. 243 00:11:07.560 --> 00:11:09.420 Og så skal I også klippe her. 244 00:11:14.800 --> 00:11:15.240 Sådan. 245 00:11:16.040 --> 00:11:16.840 Og i den anden ende. 246 00:11:21.870 --> 00:11:22.430 Sådan. 247 00:11:23.330 --> 00:11:25.210 Det vil sige, at I har klippet fire 248 00:11:25.210 --> 00:11:27.650 gange i nutidens juletræ. 249 00:11:27.790 --> 00:11:28.250 Sådan der. 250 00:11:28.830 --> 00:11:31.070 Og så siger I til jeres publikum, at 251 00:11:31.070 --> 00:11:31.870 det ikke er flot. 252 00:11:32.750 --> 00:11:35.310 Og så var meningen selvfølgelig, at publikum siger, 253 00:11:35.750 --> 00:11:36.530 at det ikke er det. 254 00:11:36.990 --> 00:11:38.210 Det er da alt for lille. 255 00:11:38.830 --> 00:11:41.730 Men du siger bare som tryllekunstner, at du 256 00:11:41.730 --> 00:11:45.570 tager din tryllestem og siger, hokus pokus, flødeboller 257 00:11:45.570 --> 00:11:47.890 med kokos, voks lige en gang. 258 00:11:48.570 --> 00:11:50.090 Og hvis du så hiver det stille og 259 00:11:50.090 --> 00:11:54.270 roligt her i toppen, så sker der det, 260 00:11:54.490 --> 00:11:58.330 at det meksikanske juletræ egentlig taget vokser. 261 00:11:58.830 --> 00:12:01.090 Og sådan der ser et nutidens juletræ ud. 262 00:12:01.750 --> 00:12:02.730 Er det ikke flot? 263 00:12:04.030 --> 00:12:04.550 Sådan. 264 00:12:05.570 --> 00:12:07.070 I skal bare have fat i fire stykker 265 00:12:07.070 --> 00:12:08.030 farvede papir. 266 00:12:08.330 --> 00:12:09.890 Så er det meget lettere at lave. 267 00:12:10.270 --> 00:12:12.890 Det kræver måske lidt øvelse, men husk på 268 00:12:12.890 --> 00:12:13.370 én ting. 269 00:12:13.630 --> 00:12:14.970 Øvelse gør mister. 270 00:12:15.750 --> 00:12:17.450 Så har jeg lovet for, at I ligesom 271 00:12:17.450 --> 00:12:20.430 kan følge med i de her programmer, at 272 00:12:20.430 --> 00:12:23.450 de trik, som jeg viser jer, dem har 273 00:12:23.450 --> 00:12:25.150 jeg taget ud af en lang række bøger, 274 00:12:25.690 --> 00:12:28.530 som en meget kendt troldmand, der hedder Claus 275 00:12:28.530 --> 00:12:29.370 Simba, har lavet. 276 00:12:29.810 --> 00:12:31.670 Han har lavet en, der hedder Sjovetryllerier med 277 00:12:31.670 --> 00:12:32.170 Simba. 278 00:12:32.570 --> 00:12:34.670 Så har han lavet en, der hedder Tankelæsning. 279 00:12:35.550 --> 00:12:38.090 Og han har taget en, der hedder Kortmagi. 280 00:12:38.110 --> 00:12:39.910 Og en, der hedder Fobofiduser. 281 00:12:40.790 --> 00:12:42.510 Og den første bog, han lavede, som hedder 282 00:12:42.510 --> 00:12:46.050 Tryld med Simba, det er fem dejlige bøger, 283 00:12:46.110 --> 00:12:47.430 som I virkelig vil få glæde af. 284 00:12:47.430 --> 00:12:49.230 Og i de bøger vil I kunne finde 285 00:12:49.230 --> 00:12:50.870 de ting, som jeg har lavet, hvor der 286 00:12:50.870 --> 00:12:54.430 er illustreret tegninger til og meget mere. 287 00:12:55.090 --> 00:12:56.690 Og som sagt, de trik, jeg viser jer, 288 00:12:56.710 --> 00:12:58.230 de er taget fra de her bøger, og 289 00:12:58.230 --> 00:13:00.090 han har lavet mange, mange andre bøger. 290 00:13:00.510 --> 00:13:02.030 Jeg har kun én ting at sige for 291 00:13:02.030 --> 00:13:02.310 i dag. 292 00:13:02.830 --> 00:13:04.270 Tak for i dag og på gensyn. 293 00:13:13.960 --> 00:13:15.900 Julen er først og fremmest børnenes fest. 294 00:13:16.260 --> 00:13:17.380 Sådan hedder det sig i hvert fald i 295 00:13:17.380 --> 00:13:18.460 mit barndomshjem. 296 00:13:18.460 --> 00:13:21.740 Og Gulle Ekstrøm har besøgt Rosagårdens børnehjer, var 297 00:13:21.740 --> 00:13:23.460 der forleden, og vidst nok var eneste dag 298 00:13:23.460 --> 00:13:25.520 i hele december måned rigtigt blev julet. 299 00:13:37.120 --> 00:13:38.680 Det synes vi er i slut. 300 00:13:39.100 --> 00:13:51.560 Vi glæder os til 301 00:13:51.560 --> 00:13:52.840 snart for jul. 302 00:14:01.080 --> 00:14:02.880 Det er de unge, der kommer. 303 00:14:03.700 --> 00:14:04.800 Det er de unge, der kommer. 304 00:14:07.960 --> 00:14:10.460 Nu sker der noget i det unge, Mads. 305 00:14:10.460 --> 00:14:11.840 Hvad er det, Mads? 306 00:14:11.840 --> 00:14:12.600 Hvad er det, Mads? 307 00:14:14.760 --> 00:14:17.020 Der er tårer for os. 308 00:14:17.160 --> 00:14:18.360 Hvad er det for noget? 309 00:14:19.540 --> 00:14:20.020 Hvad er det? 310 00:14:20.980 --> 00:14:21.840 Er det noget? 311 00:14:22.560 --> 00:14:23.240 Nej. 312 00:14:23.740 --> 00:14:24.300 Hvad dav? 313 00:14:24.540 --> 00:14:24.960 Nej. 314 00:14:25.340 --> 00:14:26.020 Mads? 315 00:14:26.820 --> 00:14:27.520 Nej. 316 00:14:28.400 --> 00:14:31.280 Det er julemanden. 317 00:14:31.740 --> 00:14:34.700 Det er dig, som er kommet for loftet. 318 00:14:34.700 --> 00:14:35.260 Nej. 319 00:14:35.620 --> 00:14:40.280 For alt det, han har forstråkket sin krop 320 00:14:40.280 --> 00:14:42.600 sådan helt ud. 321 00:14:43.060 --> 00:14:45.720 Jamen, julemand, så findes du jo. 322 00:14:45.840 --> 00:14:47.520 Ja, det er godt. 323 00:14:49.080 --> 00:14:50.480 Hvad er det, du har med? 324 00:14:50.940 --> 00:14:53.740 Jamen, det er jo det risengrød, der altid 325 00:14:53.740 --> 00:14:54.760 står på loftet. 326 00:14:54.840 --> 00:14:56.380 Er det rigtig risengrød? 327 00:14:56.940 --> 00:14:57.560 Nej. 328 00:15:03.200 --> 00:15:04.300 Vil du smage? 329 00:15:05.520 --> 00:15:07.900 Det er risengrød, julemand. 330 00:15:10.700 --> 00:15:12.200 Hvad hedder du forresten? 331 00:15:12.300 --> 00:15:13.200 Jeg hedder Mette. 332 00:15:14.520 --> 00:15:16.100 Så smager du først. 333 00:15:19.060 --> 00:15:20.460 Det er risengrød. 334 00:15:20.520 --> 00:15:21.640 Vil du smage, Mads? 335 00:15:21.820 --> 00:15:23.680 Det er risengrød. 336 00:15:24.620 --> 00:15:25.580 Ja, det vil jeg gerne. 337 00:15:26.180 --> 00:15:27.040 Mads, vær så god. 338 00:15:28.680 --> 00:15:31.000 Jeg vil da godt spørge jer, om I 339 00:15:31.000 --> 00:15:34.400 har skrevet på en ønskesedler, for jeg står 340 00:15:34.400 --> 00:15:35.480 lige og skal se. 341 00:15:36.260 --> 00:15:38.180 Jamen, ved du hvad, om I har kommenteret 342 00:15:38.180 --> 00:15:38.360 på? 343 00:15:38.620 --> 00:15:40.020 Vil du godt give det til? 344 00:15:40.400 --> 00:15:41.960 Er du heroppe fra Grønland? 345 00:15:42.920 --> 00:15:44.220 Ja, over det hele. 346 00:15:44.860 --> 00:15:46.020 Så er det til dig. 347 00:15:46.440 --> 00:15:46.540 Ja. 348 00:15:47.160 --> 00:15:48.300 Tager du det så med hjem? 349 00:15:48.460 --> 00:15:50.100 Jeg tager det med til Grønland. 350 00:15:50.220 --> 00:15:52.040 Og du kan læse alt, ikke Mads? 351 00:15:52.160 --> 00:15:53.520 For vi er ikke så dygtige til at 352 00:15:53.520 --> 00:15:53.880 skrive. 353 00:15:54.480 --> 00:15:55.500 Jo, jo. 354 00:15:55.500 --> 00:15:57.360 Ja, ja, det er flot. 355 00:15:57.420 --> 00:15:58.420 Du forstår alt. 356 00:15:58.640 --> 00:15:59.520 Er det også rigtigt? 357 00:15:59.620 --> 00:15:59.800 Jo. 358 00:16:00.100 --> 00:16:01.800 Det var sikkert, hvad jeg sagde, Mads. 359 00:16:01.920 --> 00:16:03.380 Og så er det rigtigt, vi får en 360 00:16:03.380 --> 00:16:04.340 kæft og et par skidt. 361 00:16:04.360 --> 00:16:06.580 Jamen, hvad er det så godt. 362 00:16:07.240 --> 00:16:10.240 Det er kæft besikret, man får alle sine 363 00:16:10.240 --> 00:16:11.620 ønsker opfyldt. 364 00:16:11.680 --> 00:16:12.560 Det er besikret noget. 365 00:16:12.840 --> 00:16:15.120 Jo, vi må jo se, for jeg har 366 00:16:15.120 --> 00:16:18.200 jo så travlt, så jeg tror, jeg smutter 367 00:16:18.200 --> 00:16:18.920 nu. 368 00:16:20.320 --> 00:16:20.800 Farvel. 369 00:16:20.800 --> 00:16:21.860 Vi ses til i morgen. 370 00:16:24.920 --> 00:16:27.000 Og hvis det er børnene, der vil smage 371 00:16:27.000 --> 00:16:29.360 risengrød, så sætter vi dem herinde, og så 372 00:16:29.360 --> 00:16:30.700 kan I jo tage en skefuld ind i 373 00:16:30.700 --> 00:16:30.960 gården. 374 00:16:38.640 --> 00:16:44.420 Ja, og vi befinder os i Rusagårdens børnehav 375 00:16:44.420 --> 00:16:47.240 hernede på hjørnet Astersvej og Gardnervang. 376 00:16:47.240 --> 00:16:49.480 Og vi har lige set sådan et julespil, 377 00:16:49.540 --> 00:16:50.860 som I har lavet med børnene. 378 00:16:51.480 --> 00:16:53.140 Er det noget, der er en tradition, eller 379 00:16:53.140 --> 00:16:53.300 hvad? 380 00:16:53.440 --> 00:16:55.160 Det laver vi hvert år. 381 00:16:55.960 --> 00:16:57.900 Og det er noget, vi finder ud af 382 00:16:57.900 --> 00:16:59.900 hver morgen, hvad det er, vi laver i 383 00:16:59.900 --> 00:17:00.080 dag. 384 00:17:00.160 --> 00:17:03.700 Men vi har nogenlunde plan for, hvordan det 385 00:17:03.700 --> 00:17:04.119 skal være. 386 00:17:04.339 --> 00:17:06.800 Men hvad vi skal bruge af ekstra rekvisitter, 387 00:17:06.859 --> 00:17:08.839 det finder vi ud af fra dag til 388 00:17:08.839 --> 00:17:09.599 dag, hvad det skal være. 389 00:17:09.680 --> 00:17:11.140 Så vi har lidt travlt, men børn, de 390 00:17:11.140 --> 00:17:12.400 elsker det simpelthen. 391 00:17:13.579 --> 00:17:16.040 Vi kan godt lide traditioner, og synes, vi 392 00:17:16.040 --> 00:17:17.240 skal holde på traditioner. 393 00:17:17.960 --> 00:17:19.960 Børnene ved altså, at I skal se masser 394 00:17:19.960 --> 00:17:20.480 af mætte hver dag? 395 00:17:20.660 --> 00:17:21.579 Ja, det ved de. 396 00:17:23.560 --> 00:17:25.339 Nu kan man sige, at december måned er 397 00:17:25.339 --> 00:17:27.200 jo en travlt måned på mange måder. 398 00:17:27.660 --> 00:17:28.900 Det er jo julemåneden. 399 00:17:29.240 --> 00:17:31.060 Hvad sker der i en børnehave i december 400 00:17:31.060 --> 00:17:31.320 måned? 401 00:17:31.760 --> 00:17:33.600 Ja, altså, vi har masser af mætte, og 402 00:17:33.600 --> 00:17:37.380 så har vi kalenderlys, hvor de selv laver 403 00:17:37.380 --> 00:17:39.000 lyseholdere til børnene. 404 00:17:39.960 --> 00:17:42.940 Og så har vi julekalender, der bliver åbnet. 405 00:17:44.500 --> 00:17:46.760 Og der har vi, at børnene får et 406 00:17:46.760 --> 00:17:47.660 julehjerte hver. 407 00:17:49.040 --> 00:17:51.040 Vi trækker hver dag, og den, der ikke 408 00:17:51.040 --> 00:17:53.320 får et julehjerte den dag, får pebernødder. 409 00:17:53.420 --> 00:17:54.780 Men i løbet af december får alle. 410 00:17:56.640 --> 00:17:58.800 Og så juler vi på så vanlig vis 411 00:17:58.800 --> 00:18:01.320 med, at vi bager, og vi klipper, og 412 00:18:01.320 --> 00:18:03.020 vi kvister, og vi er ude at hente 413 00:18:03.020 --> 00:18:04.980 juletræ, som vi pynter op. 414 00:18:05.640 --> 00:18:08.680 Og i slutningen af måneden, så holder vi 415 00:18:08.680 --> 00:18:10.740 en julefrokost for børnene. 416 00:18:10.880 --> 00:18:13.220 Vi synes, når alle de voksne har julefrokost, 417 00:18:13.420 --> 00:18:15.640 så laver vi også en julefrokost på børnene. 418 00:18:16.280 --> 00:18:17.600 Med alt muligt lækkert mad. 419 00:18:17.680 --> 00:18:19.340 Det er helt store, dejlige bord. 420 00:18:21.000 --> 00:18:22.760 Nu kan man sige, at julepynt er jo 421 00:18:22.760 --> 00:18:23.280 mange ting. 422 00:18:23.420 --> 00:18:24.640 Altså, det er jo lige fra stjerner og 423 00:18:24.640 --> 00:18:27.200 hjerter til engele og sådan noget. 424 00:18:27.420 --> 00:18:28.700 Kører I efter noget bestemt? 425 00:18:28.760 --> 00:18:30.600 Er der noget, I udelukker, eller tager I 426 00:18:30.600 --> 00:18:30.920 alt med? 427 00:18:30.920 --> 00:18:31.620 Nej. 428 00:18:32.420 --> 00:18:34.760 Altså, hvis børnene gerne vil klippe engele, så 429 00:18:34.760 --> 00:18:36.000 tager vi det med. 430 00:18:36.080 --> 00:18:38.540 Men nu er det børnehavebørn, og vi har 431 00:18:38.540 --> 00:18:40.720 mange små, og det er ikke de store 432 00:18:40.720 --> 00:18:42.120 ting, de kan klippe ud. 433 00:18:42.420 --> 00:18:44.140 Det bliver meget med at lave nogle ringe, 434 00:18:44.160 --> 00:18:46.360 de kan sætte sammen, eller de selv finder 435 00:18:46.360 --> 00:18:47.260 på noget, de kan klippe. 436 00:18:47.440 --> 00:18:49.320 Altså, vi synes, det er godt nok, det 437 00:18:49.320 --> 00:18:50.160 de laver også. 438 00:18:50.700 --> 00:18:51.620 Det er meget bredt. 439 00:18:53.900 --> 00:18:55.320 Det julespil, vi har set i dag, det 440 00:18:55.320 --> 00:18:56.280 var jo et næssespil. 441 00:18:57.040 --> 00:18:59.560 Fortæller man også børnene, hvad julens budskab er? 442 00:19:00.260 --> 00:19:02.540 Vi fortæller, at der er flere holdninger til 443 00:19:02.540 --> 00:19:03.180 julen. 444 00:19:03.860 --> 00:19:05.700 At nogen fejrer jul, fordi det er en 445 00:19:05.700 --> 00:19:07.740 tradition, og det er hyggeligt at være sammen, 446 00:19:07.780 --> 00:19:10.480 men har ikke noget andet formål med det, 447 00:19:10.860 --> 00:19:11.940 end at det er en tradition. 448 00:19:12.680 --> 00:19:15.020 Vi fortæller også, at nogen tror på Jesus, 449 00:19:15.280 --> 00:19:17.380 og det er derfor, at de holder jul. 450 00:19:18.180 --> 00:19:19.800 Og at nogen holder jul på grund af, 451 00:19:20.040 --> 00:19:22.360 at vi skifter fra et mørktid og nu 452 00:19:22.360 --> 00:19:23.640 går mod den lyse tid. 453 00:19:24.640 --> 00:19:26.600 Så kommer hele spektret rundt og fortæller dem, 454 00:19:26.620 --> 00:19:27.960 og hvis de spørger os, så fortæller de 455 00:19:27.960 --> 00:19:30.240 også, hvad vi synes, men at man har 456 00:19:30.240 --> 00:19:32.520 lov til at tro på, hvad man vil. 457 00:19:33.860 --> 00:19:35.220 Er det ikke lidt forvirrende på en måde 458 00:19:35.220 --> 00:19:35.640 for børnene? 459 00:19:37.080 --> 00:19:38.240 Det tror jeg ikke, det er. 460 00:19:38.700 --> 00:19:41.360 Altså, de har måske en holdning derhjemme. 461 00:19:41.440 --> 00:19:43.000 De ser i samfundet, at der er forskellige 462 00:19:43.000 --> 00:19:44.680 holdninger til tingene, og det synes jeg også, 463 00:19:44.720 --> 00:19:45.620 de skal lære, at der er. 464 00:19:46.100 --> 00:19:49.200 At acceptere, at vi er forskellige, og at 465 00:19:49.200 --> 00:19:50.340 vi har lov til at være her alle 466 00:19:50.340 --> 00:19:50.700 sammen. 467 00:19:55.920 --> 00:20:00.880 Jule, vær som julekanden, stril de røde heste, 468 00:20:01.420 --> 00:20:03.780 Danmark er et juleland. 469 00:20:06.820 --> 00:20:08.480 Og så til noget helt andet, som de 470 00:20:08.480 --> 00:20:09.420 siger i Danmarks Radio. 471 00:20:09.960 --> 00:20:11.800 For hvad er en jul uden borgers glæder? 472 00:20:12.080 --> 00:20:12.340 Ejvel. 473 00:20:12.980 --> 00:20:15.200 Derfor listede jeg forleden ned til slagtermester Måns 474 00:20:15.200 --> 00:20:17.020 Koppel Hansen for at lure ham nogle fiduser 475 00:20:17.020 --> 00:20:17.260 af. 476 00:20:17.720 --> 00:20:19.080 Og her er nogle tips til en rigtig 477 00:20:19.080 --> 00:20:20.140 god julefrokost. 478 00:20:20.420 --> 00:20:20.940 Velbekomme. 479 00:20:24.310 --> 00:20:28.670 Sukkerkringler, honningbrød, marcipan og kager. 480 00:20:29.390 --> 00:20:33.150 Juletid, hvor er du sød, og hvor godt 481 00:20:33.150 --> 00:20:34.370 du smager. 482 00:20:35.050 --> 00:20:38.530 Mens vi bliver som børn igen, tager vi 483 00:20:38.530 --> 00:20:40.350 vores tørn igen. 484 00:20:40.790 --> 00:20:46.510 Skyller vamlefiner, ned med appelsiner. 485 00:20:47.190 --> 00:20:49.650 Hvor længe skal sild ligge i lagen? 486 00:20:50.590 --> 00:20:52.630 Hvilke krøderier skal man bruge for juleskænken? 487 00:20:53.010 --> 00:20:54.670 Og hvad er hemmeligheden bag de gode gammeldags 488 00:20:54.670 --> 00:20:55.330 julefinker? 489 00:20:55.950 --> 00:20:57.590 Alle de spørgsmål og mange flere svarer vi 490 00:20:57.590 --> 00:20:58.690 på i Roskilde Lokaltv. 491 00:20:59.190 --> 00:21:00.910 Vi skal nemlig i aften og på næste 492 00:21:00.910 --> 00:21:03.410 onsdag give dem god råd om julemaden. 493 00:21:03.530 --> 00:21:04.950 Og i aften gælder det julefrokosten. 494 00:21:06.030 --> 00:21:07.930 Den kan jo varieres i det uendelige. 495 00:21:08.010 --> 00:21:09.330 Man kan have få retter, og man kan 496 00:21:09.330 --> 00:21:09.930 have mange retter. 497 00:21:10.790 --> 00:21:11.910 Og vi har allieret os med en af 498 00:21:11.910 --> 00:21:14.810 byens kæmpe slagtermesterer, Måns Koppel Hansen. 499 00:21:14.810 --> 00:21:16.410 Og Måns, hvad har du tænkt dig at 500 00:21:16.410 --> 00:21:17.030 servere for os? 501 00:21:17.150 --> 00:21:19.490 Ja, vi har tænkt os at servere to 502 00:21:19.490 --> 00:21:19.990 slags sild. 503 00:21:20.950 --> 00:21:23.610 En sennep-sild og en jysk-sild. 504 00:21:24.150 --> 00:21:26.230 Så har vi tænkt os at lave gammeldags 505 00:21:26.230 --> 00:21:29.490 skråfinker plus en juleskænke. 506 00:21:31.610 --> 00:21:34.310 Måske til anden juledag, hvor man ikke skal 507 00:21:34.310 --> 00:21:35.450 have det fede mad. 508 00:21:35.910 --> 00:21:37.970 Og hvor vi vil kombinere den med en 509 00:21:37.970 --> 00:21:41.810 fransk kartoffelsalat og nogle syltede champignons. 510 00:21:42.950 --> 00:21:43.770 Det var, hvad vi havde tænkt os at 511 00:21:43.770 --> 00:21:43.870 lave. 512 00:21:43.870 --> 00:21:44.690 Det lyder godt. 513 00:21:45.830 --> 00:21:48.730 Vi vil allerførst lave en sennep-sild. 514 00:21:49.970 --> 00:21:54.010 Og det skal være rensede, gode sildefiléer. 515 00:21:55.250 --> 00:21:57.830 Man kan godt bruge dyfrosten sildefiléer. 516 00:21:58.390 --> 00:21:59.390 Men en ting, man skal i hvert fald 517 00:21:59.390 --> 00:22:01.610 ikke spare på pengene der. 518 00:22:02.130 --> 00:22:04.850 Det betaler sig helt sikkert at købe en 519 00:22:04.850 --> 00:22:05.830 fornuftig kvalitet. 520 00:22:07.410 --> 00:22:09.130 De skal være, som sagt, pænt renset. 521 00:22:09.810 --> 00:22:11.410 Og det, man gør, er, at man klipper 522 00:22:11.410 --> 00:22:13.090 rygfændene af. 523 00:22:14.650 --> 00:22:17.710 Lægger dem ved kødsiden opad. 524 00:22:20.970 --> 00:22:21.890 Så kan du fortsætte, Jesper. 525 00:22:22.870 --> 00:22:26.370 Vi skal bruge en... 526 00:22:26.370 --> 00:22:27.830 8 stykker havde vi regnet med. 527 00:22:30.360 --> 00:22:33.340 Sennep-sildene laver vi på den måde, at 528 00:22:33.340 --> 00:22:34.560 de skal være sådan nogle pæne nogle. 529 00:22:34.560 --> 00:22:39.480 Så skal vi have fransk Dijon-sennep. 530 00:22:40.220 --> 00:22:41.540 Og det er sådan set der, hemmeligheden ligger. 531 00:22:42.520 --> 00:22:45.100 Man skal smøre på med rund hånd. 532 00:22:45.720 --> 00:22:46.200 Tyglægen. 533 00:22:47.320 --> 00:22:49.020 Vi ved godt, det er noget krads noget. 534 00:22:49.260 --> 00:22:52.180 Men når det kommer i ovnen bagefter, så 535 00:22:52.180 --> 00:22:53.720 er det knap så slemt med. 536 00:22:54.400 --> 00:22:55.380 Men et tyglægen. 537 00:22:56.280 --> 00:22:59.260 Hellere for meget, end for lidt. 538 00:23:10.370 --> 00:23:10.850 Sådan. 539 00:23:11.030 --> 00:23:11.650 Så tror jeg, det er godt. 540 00:23:15.620 --> 00:23:17.980 Så skal man have lidt salt og peber. 541 00:23:18.600 --> 00:23:19.800 Det tager vi bagefter her. 542 00:23:23.090 --> 00:23:26.630 Og det skal sådan være med lidt rund 543 00:23:26.630 --> 00:23:26.830 hånd. 544 00:23:31.520 --> 00:23:34.640 Man skal bruge et ildfast fadfød, som sagt 545 00:23:34.640 --> 00:23:38.560 skal vi have den i ovnen i et 546 00:23:38.560 --> 00:23:38.920 kvarter. 547 00:23:39.320 --> 00:23:39.900 20 minutter. 548 00:23:41.540 --> 00:23:42.500 Det passer ikke. 549 00:23:43.080 --> 00:23:43.980 Højst et kvarter. 550 00:23:44.500 --> 00:23:45.520 Det passer godt ifra hinanden. 551 00:23:50.000 --> 00:23:52.080 Så skal der lidt pøvle-pøvrød. 552 00:23:52.180 --> 00:23:53.400 Det skal man til gengæld være en lille 553 00:23:53.400 --> 00:23:55.280 smule mere forsigtig med. 554 00:23:55.440 --> 00:23:57.800 Det skal sådan nulles lidt ud. 555 00:24:04.300 --> 00:24:04.700 Sådan. 556 00:24:04.760 --> 00:24:05.260 Så er den ved at være der. 557 00:24:07.240 --> 00:24:08.740 Så er der sådan en lille fidus, som 558 00:24:08.740 --> 00:24:09.660 man endelig skal huske. 559 00:24:10.480 --> 00:24:13.000 For det er, at de skal rulles den 560 00:24:13.000 --> 00:24:13.240 vej. 561 00:24:14.820 --> 00:24:16.320 Man beregner cirka én til hver. 562 00:24:17.200 --> 00:24:20.680 Fidusen kommer på den måde, at skålen ikke 563 00:24:20.680 --> 00:24:22.920 må være større, end at de kan stå 564 00:24:22.920 --> 00:24:25.300 op og hvile sig for hinanden. 565 00:24:31.330 --> 00:24:31.810 Sådan. 566 00:24:33.270 --> 00:24:34.770 Rulles pænt sammen. 567 00:24:37.050 --> 00:24:38.370 Du kan rulle nogle stykker også. 568 00:24:45.160 --> 00:24:45.640 Sådan. 569 00:24:45.720 --> 00:24:47.200 Jeg kan se, at vi kommer til at 570 00:24:47.200 --> 00:24:48.900 lave en enkelt eller tog til. 571 00:24:49.900 --> 00:24:50.880 Så de holder lidt. 572 00:24:50.880 --> 00:24:52.800 For hvis de ikke står og hviler på 573 00:24:52.800 --> 00:24:56.100 hinanden, så har de en tendens til at 574 00:24:56.100 --> 00:24:56.540 rulle op. 575 00:24:59.760 --> 00:24:59.960 Sådan. 576 00:25:00.100 --> 00:25:02.180 Jeg tror, at vi lige tager to til. 577 00:25:02.380 --> 00:25:02.860 Har vi ikke dem? 578 00:25:03.220 --> 00:25:03.320 Jo. 579 00:25:08.320 --> 00:25:10.380 Nu når man har sat dem sådan op 580 00:25:10.380 --> 00:25:12.000 her, så er de sådan set færdige. 581 00:25:12.760 --> 00:25:14.380 Det er fordi vi har valgt sild. 582 00:25:14.840 --> 00:25:15.900 Det er fordi, som sagt, det er en 583 00:25:15.900 --> 00:25:16.340 billig ting. 584 00:25:17.180 --> 00:25:19.420 Men vi ved også godt her til juleborden. 585 00:25:20.080 --> 00:25:21.740 Så skal der også være nogle ting, som 586 00:25:21.740 --> 00:25:22.940 er nemme at gå til. 587 00:25:24.640 --> 00:25:27.900 For så bliver man måske lidt for stresset. 588 00:25:29.120 --> 00:25:30.320 Og det var ligefrem ikke mening, jo. 589 00:25:33.990 --> 00:25:34.390 Sådan. 590 00:25:34.570 --> 00:25:34.990 Jeg tror, at den er her. 591 00:25:39.220 --> 00:25:39.660 Sådan. 592 00:25:39.900 --> 00:25:40.480 Jeg tager lidt peber. 593 00:25:40.660 --> 00:25:40.940 Tager du det? 594 00:25:42.580 --> 00:25:43.480 Så tager jeg peber. 595 00:25:45.840 --> 00:25:49.680 Som sagt skal de have et kvarter i 596 00:25:49.680 --> 00:25:51.220 ovnen på 230. 597 00:25:55.690 --> 00:25:56.050 Sådan. 598 00:25:58.390 --> 00:26:00.650 Og det er en meget, meget lækker ting 599 00:26:00.650 --> 00:26:02.890 til juleborden. 600 00:26:03.110 --> 00:26:05.090 Der kan I se her, at man skal 601 00:26:05.090 --> 00:26:07.550 sørge for, at de kommer til at passe. 602 00:26:08.330 --> 00:26:08.690 Sådan. 603 00:26:09.010 --> 00:26:09.770 Så ruller det ikke op. 604 00:26:10.650 --> 00:26:12.370 Når vi er kommet så langt, så skal 605 00:26:12.370 --> 00:26:15.530 vi have lidt piskefløde eller kaffefløde. 606 00:26:16.490 --> 00:26:17.230 Det går knap så meget. 607 00:26:17.230 --> 00:26:19.010 Der skal cirka en kvart i. 608 00:26:20.230 --> 00:26:21.490 Til sådan en portion her. 609 00:26:23.510 --> 00:26:25.190 Og det er det, der gør dem ekstra 610 00:26:25.190 --> 00:26:25.470 lækker. 611 00:26:26.210 --> 00:26:29.010 Når de så har fået det her, så 612 00:26:29.010 --> 00:26:33.690 får man lidt af denne her fløde med 613 00:26:33.690 --> 00:26:33.890 op. 614 00:26:34.110 --> 00:26:36.670 Som silden har givet lidt smag ud i. 615 00:26:39.190 --> 00:26:39.970 Sådan lækker en. 616 00:26:47.230 --> 00:26:48.250 Skille med dinka du. 617 00:26:48.690 --> 00:26:51.210 Hør på så er en banjemus og spiller 618 00:26:51.210 --> 00:26:52.010 nemlig nu. 619 00:26:52.630 --> 00:26:54.410 Skille med dinka, dinka du. 620 00:26:54.610 --> 00:26:55.950 Skille med dinka du. 621 00:26:56.590 --> 00:26:58.450 Kom og syng og dans med os, det 622 00:26:58.450 --> 00:26:59.610 synes vi er i stu. 623 00:27:00.010 --> 00:27:03.350 Vi glæder os til juleaftens opgift fra 90. 624 00:27:03.950 --> 00:27:06.810 Og vi får fine julegaver i røven. 625 00:27:09.820 --> 00:27:13.260 Næste er igen sildefiléer. 626 00:27:14.120 --> 00:27:16.480 De her er friske, men kan selvfølgelig bruge 627 00:27:16.480 --> 00:27:17.460 frosten, som jeg sagde før. 628 00:27:18.720 --> 00:27:21.000 Der skal vi have rygfændene af igen. 629 00:27:22.120 --> 00:27:22.960 Vi har skyllet dem. 630 00:27:23.480 --> 00:27:24.840 Ganske let, det skal man altid huske. 631 00:27:25.400 --> 00:27:26.960 At det godt kan sidde lidt ved skæld. 632 00:27:27.560 --> 00:27:29.340 Og det kan godt være at give lidt 633 00:27:29.340 --> 00:27:31.560 fettet i det. 634 00:27:34.760 --> 00:27:37.080 Det er sådan set en meget let ting, 635 00:27:37.180 --> 00:27:38.660 men også en god ting, synes vi. 636 00:27:40.560 --> 00:27:42.020 Den drysses lidt med salt. 637 00:27:46.220 --> 00:27:48.640 Ganske let her på kødsiden. 638 00:27:55.010 --> 00:27:56.730 Og det eneste, der skal ske, det er, 639 00:27:56.810 --> 00:27:57.970 at man tager rumel. 640 00:27:59.210 --> 00:28:00.670 Man skal huske, at det skal være rumel. 641 00:28:01.110 --> 00:28:02.190 Og vender dem sådan her. 642 00:28:07.230 --> 00:28:11.950 Så skal de stege 5-10 minutter på 643 00:28:11.950 --> 00:28:15.110 panden med masser af bløde løg. 644 00:28:15.950 --> 00:28:17.090 Og bløde løg, det mener jeg er de 645 00:28:17.090 --> 00:28:20.570 løg, som man bruger til mørkrebøffer. 646 00:28:21.930 --> 00:28:25.050 Meningen med silden er, at man kan få 647 00:28:25.050 --> 00:28:26.710 selv at lave den dagen i forvejen. 648 00:28:27.650 --> 00:28:29.370 Og at man så sætter den i ovnen. 649 00:28:30.150 --> 00:28:32.390 Den skal have på samme måde en kvarters 650 00:28:32.390 --> 00:28:33.730 tid i ovnen. 651 00:28:35.870 --> 00:28:38.510 Det er en meget, meget lækker sild også. 652 00:28:38.670 --> 00:28:43.470 Og når man så har stegt den, kommer 653 00:28:43.470 --> 00:28:44.190 man den op i et fad. 654 00:28:44.850 --> 00:28:48.590 Og hælder halv eddike, halv sukker eller lige 655 00:28:48.590 --> 00:28:49.070 meget af hver. 656 00:28:49.070 --> 00:28:51.010 Med en lille bitte smule vand i. 657 00:28:52.010 --> 00:28:53.610 Og så kommer man løgene hen over. 658 00:28:54.830 --> 00:28:56.130 Og så putter man den så i ovnen 659 00:28:56.130 --> 00:28:57.010 og varmer dem op. 660 00:28:57.530 --> 00:29:02.310 Så har man altså en sildig eddike, men 661 00:29:02.310 --> 00:29:03.190 på en helt ny måde. 662 00:29:04.030 --> 00:29:06.350 Som sådan set ikke har noget med det, 663 00:29:06.470 --> 00:29:09.170 man forbinder med en almindelig sildig eddike. 664 00:29:10.690 --> 00:29:13.450 Når man har smagt dem her, så spiser 665 00:29:13.450 --> 00:29:17.910 man tydeligvis ikke de andre mere. 666 00:29:19.110 --> 00:29:19.430 Sådan. 667 00:29:22.030 --> 00:29:23.270 Ja, så er de klar til panden. 668 00:29:59.670 --> 00:30:04.230 Så synes vi, at til hver julebord skal 669 00:30:04.230 --> 00:30:06.110 der også være en god gammel ret. 670 00:30:07.150 --> 00:30:08.910 Og som slagter synes vi selvfølgelig, at der 671 00:30:08.910 --> 00:30:11.230 skal være gammeldags kroffinger. 672 00:30:12.470 --> 00:30:17.450 Mange mennesker synes nok, at finger er noget 673 00:30:17.450 --> 00:30:18.770 fedt og noget ulækkert. 674 00:30:19.710 --> 00:30:21.270 Det synes vi helt bestemt ikke. 675 00:30:21.770 --> 00:30:22.150 Prøv at se. 676 00:30:24.310 --> 00:30:27.970 Kilo svinelever skal skæres ud i små stykker. 677 00:30:28.630 --> 00:30:29.830 Denne her er blevet vandet ud i et 678 00:30:29.830 --> 00:30:30.410 kvarters tid. 679 00:30:31.050 --> 00:30:33.890 Vi får ligesom at tage det overskydte blod 680 00:30:33.890 --> 00:30:34.250 der i det. 681 00:30:35.010 --> 00:30:38.290 Så skal der et fedt stykke stegefisk. 682 00:30:39.190 --> 00:30:40.430 350 gram cirka. 683 00:30:41.510 --> 00:30:43.330 En pæn stor løg. 684 00:30:43.870 --> 00:30:44.390 Et æble. 685 00:30:45.330 --> 00:30:45.970 Og lidt fedtekræver. 686 00:30:48.610 --> 00:30:52.010 Så skal vi have salt, peber, alderhånde, sukker 687 00:30:52.010 --> 00:30:53.070 og en smule eddike. 688 00:30:54.410 --> 00:30:57.630 Så får man helt sikkert et herre spise, 689 00:30:58.390 --> 00:31:01.230 som bør være på et hver julebord. 690 00:31:02.650 --> 00:31:04.910 Og den er meget, meget, meget let at 691 00:31:04.910 --> 00:31:05.090 lave. 692 00:31:06.110 --> 00:31:08.110 Som sagt den udvandede lever. 693 00:31:09.050 --> 00:31:09.810 Op i gryden. 694 00:31:13.110 --> 00:31:13.710 Stegeflaske. 695 00:31:15.970 --> 00:31:19.150 Skåret ud i passende små stykker, samme som 696 00:31:19.150 --> 00:31:20.010 leveren. 697 00:31:23.670 --> 00:31:27.110 Og løget delt ud i borde. 698 00:31:32.820 --> 00:31:33.260 Sådan. 699 00:31:33.500 --> 00:31:37.000 Så har Jesper lavet æblerne, som vi tager 700 00:31:37.000 --> 00:31:37.200 op. 701 00:31:38.200 --> 00:31:40.740 Så skal der kun vand på, så det 702 00:31:40.740 --> 00:31:41.260 lige dækker. 703 00:31:41.960 --> 00:31:44.400 Så skal det koge en 30-35 minutter. 704 00:31:45.440 --> 00:31:47.700 Vi har jo gjort en lille portion klar, 705 00:31:48.280 --> 00:31:51.700 når det er kogt i de 30-35 706 00:31:51.700 --> 00:31:52.780 minutter. 707 00:31:52.840 --> 00:31:56.420 Så skal det pakkes sammen på kødhakkeren. 708 00:31:57.360 --> 00:31:59.200 Og det er ligesom mellem en 5 mm 709 00:31:59.200 --> 00:32:00.900 skive eller en 3 mm skive. 710 00:32:01.620 --> 00:32:03.240 Så er det kun at komme det ned 711 00:32:03.240 --> 00:32:04.300 i gryden. 712 00:32:04.820 --> 00:32:06.680 Og i gryden har vi kommet suppe, der 713 00:32:06.680 --> 00:32:07.480 er cirka en halv liter. 714 00:32:15.680 --> 00:32:20.360 Så skal det bare varmes stille og roligt 715 00:32:20.360 --> 00:32:21.100 igennem. 716 00:32:25.480 --> 00:32:27.500 Nu palder vi det gammeldags gråfingre. 717 00:32:28.780 --> 00:32:29.960 Det er, fordi vi synes, at det er 718 00:32:29.960 --> 00:32:33.320 en dødsøgt at bruge kulør på sådan noget. 719 00:32:33.980 --> 00:32:35.420 Har det ikke noget med fingre at gøre, 720 00:32:35.940 --> 00:32:37.760 så bliver det næsten hashé i stand for. 721 00:32:38.600 --> 00:32:40.180 Man skal selv skønne lidt. 722 00:32:40.940 --> 00:32:42.820 Den her kan godt tage en anelse mere 723 00:32:42.820 --> 00:32:43.280 suppe. 724 00:32:43.980 --> 00:32:44.900 Og krydderier. 725 00:32:46.340 --> 00:32:47.040 Det er sådan her. 726 00:32:48.080 --> 00:32:48.400 Salt. 727 00:32:50.180 --> 00:32:50.700 Peber. 728 00:32:53.120 --> 00:32:53.900 Alle hånd. 729 00:32:54.160 --> 00:32:56.680 Så kan man være lidt forsigtig med, for 730 00:32:56.680 --> 00:32:58.040 det er meget gennemtrængende. 731 00:32:59.320 --> 00:33:01.760 Og det er næsten umuligt at... 732 00:33:01.760 --> 00:33:03.240 Det er synd, hvis det kommer for meget 733 00:33:03.240 --> 00:33:03.660 i hvert fald. 734 00:33:05.160 --> 00:33:05.680 Sukker. 735 00:33:05.680 --> 00:33:06.740 Lillads. 736 00:33:08.980 --> 00:33:12.300 Og en lille smule eddike. 737 00:33:18.430 --> 00:33:18.850 Sådan. 738 00:33:23.370 --> 00:33:25.890 Det er godt, men det kan ikke lade 739 00:33:25.890 --> 00:33:26.010 være. 740 00:33:27.150 --> 00:33:28.910 Men lækkert. 741 00:33:31.260 --> 00:33:31.960 Høller brændvin. 742 00:33:32.260 --> 00:33:33.280 Altid også. 743 00:33:42.140 --> 00:33:44.920 Hvorfor sådan en banjemus, der spiller nemlig nu? 744 00:33:48.960 --> 00:33:51.260 Kom og syng og dans med os, det 745 00:33:51.260 --> 00:33:52.480 synes vi er i slut. 746 00:33:53.000 --> 00:33:55.960 Vi glæder os til juleaften, så bliver træet 747 00:33:55.960 --> 00:33:56.640 sendt. 748 00:33:56.800 --> 00:34:00.160 Og vi får billige julekæder i højre beskridt. 749 00:34:07.360 --> 00:34:10.380 Velkommen til vores juleskinke. 750 00:34:12.139 --> 00:34:14.920 Som vi også synes, man skal have på 751 00:34:14.920 --> 00:34:16.260 hver eneste julebord. 752 00:34:17.500 --> 00:34:19.239 Den vi har valgt at lave med tilbehør. 753 00:34:19.679 --> 00:34:21.960 Det er sådan en, som ikke ligger så 754 00:34:21.960 --> 00:34:22.320 tungt. 755 00:34:22.380 --> 00:34:24.639 Men som vi synes, vi har sat meget 756 00:34:24.639 --> 00:34:25.340 fornuftigt sammen. 757 00:34:26.699 --> 00:34:28.940 Jesper vil lige vise, hvor vi tager sukket 758 00:34:28.940 --> 00:34:29.199 fra. 759 00:34:29.880 --> 00:34:32.280 Så man kan fornemme, hvor det er. 760 00:34:32.440 --> 00:34:34.100 Det her er en stor, lækker skinke. 761 00:34:35.940 --> 00:34:39.139 Jesper piller nu nøglebener af. 762 00:34:45.429 --> 00:34:47.449 Jeg kan fortælle, mens Jesper gør det her, 763 00:34:47.670 --> 00:34:50.409 at skinken skal være let saltet. 764 00:34:51.130 --> 00:34:52.350 Den skal være let røget. 765 00:34:53.650 --> 00:34:54.949 Og den skal koge. 766 00:34:56.310 --> 00:34:58.710 Vi vil lige vise, hvor vi tager sukket 767 00:34:58.710 --> 00:34:58.970 fra. 768 00:35:06.820 --> 00:35:07.300 Nøglebener. 769 00:35:08.180 --> 00:35:09.940 Det tager vi med hjem selv, der er 770 00:35:09.940 --> 00:35:10.640 for meget kød på. 771 00:35:11.180 --> 00:35:12.240 Det er gode stegebener. 772 00:35:19.620 --> 00:35:25.160 Det er enderloven, som kommer af. 773 00:35:32.980 --> 00:35:37.520 Skanken er altid til sylte, hvis man laver 774 00:35:37.520 --> 00:35:37.820 sådan noget. 775 00:35:40.400 --> 00:35:43.300 Så vil vi efterhånden snart komme ned til 776 00:35:43.300 --> 00:35:46.020 det stykke, som vi skal bruge. 777 00:35:54.130 --> 00:35:57.790 Det var røgbenet. 778 00:35:59.990 --> 00:36:03.850 Forresten det eneste flæskeben, som en hund må 779 00:36:03.850 --> 00:36:04.070 få. 780 00:36:04.690 --> 00:36:06.610 Det her kalder vi plussubenet. 781 00:36:07.770 --> 00:36:10.050 Der er brus for hænderne, og den røgpive 782 00:36:10.050 --> 00:36:12.990 her splinter ikke. 783 00:36:14.010 --> 00:36:15.910 Så den gør skade i hundens mave. 784 00:36:17.950 --> 00:36:18.750 Det var klumpen. 785 00:36:18.750 --> 00:36:19.210 Klumpen. 786 00:36:22.250 --> 00:36:23.630 Så er vi kommet ned til det stykke, 787 00:36:23.710 --> 00:36:24.310 der hedder yderloven. 788 00:36:31.050 --> 00:36:33.350 Nu skal vi lige have nogle små senere 789 00:36:33.350 --> 00:36:33.570 væk. 790 00:36:36.270 --> 00:36:37.750 Der er altså en lille kirke lige oppe. 791 00:36:42.820 --> 00:36:43.260 Sådan. 792 00:36:44.740 --> 00:36:47.880 Det stykke er det samme som det her. 793 00:36:49.740 --> 00:36:54.540 Det bliver så saltet, røget, kommer ind sammen. 794 00:36:54.540 --> 00:36:55.940 Og så er vi så kogte. 795 00:36:57.480 --> 00:36:59.220 Vi har kogte den her i to timer. 796 00:37:00.400 --> 00:37:04.140 Med lidt larveblade og lidt nætter. 797 00:37:05.080 --> 00:37:07.500 Det man så gør, er at man tager 798 00:37:07.500 --> 00:37:08.280 nættet af. 799 00:37:10.620 --> 00:37:11.920 Så skal man have svægerne af. 800 00:37:12.420 --> 00:37:15.580 Der sætter man tommetålen op under her og 801 00:37:15.580 --> 00:37:15.820 kører. 802 00:37:16.920 --> 00:37:18.320 Vi skal kun have svægerne af. 803 00:37:19.980 --> 00:37:23.280 Vi ønsker at få den lille smule fedt, 804 00:37:23.400 --> 00:37:23.880 som sidder her. 805 00:37:24.780 --> 00:37:25.440 Den skal vi have på. 806 00:37:27.800 --> 00:37:30.960 Det skal være til, at hvis den er 807 00:37:30.960 --> 00:37:35.120 kogt rigtigt, så må man hjælpe lidt med 808 00:37:35.120 --> 00:37:37.040 kniven. 809 00:37:42.840 --> 00:37:43.320 Sådan. 810 00:37:45.640 --> 00:37:47.680 En anden ting, der er vigtig, så den 811 00:37:47.680 --> 00:37:48.280 skal ikke blive værd. 812 00:37:48.280 --> 00:37:54.840 Man skal huske at risse fedtet forsigtigt henover. 813 00:37:56.900 --> 00:37:59.540 Det skal man for det, at vi skal 814 00:37:59.540 --> 00:38:06.560 have en senap, farin, dressing henover. 815 00:38:07.260 --> 00:38:10.080 Hvis man gør sådan her, så løber den 816 00:38:10.080 --> 00:38:10.400 ikke af. 817 00:38:10.720 --> 00:38:12.300 Så sidder den ligesom fast på. 818 00:38:12.300 --> 00:38:15.060 Hvis man glemmer det, så har den en 819 00:38:15.060 --> 00:38:15.720 tilbøjelig senap. 820 00:38:15.800 --> 00:38:17.480 Den bliver varm og kan godt komme til 821 00:38:17.480 --> 00:38:17.860 at hænge. 822 00:38:17.980 --> 00:38:20.380 Vi ønsker, at den skal sidde pæn og 823 00:38:20.380 --> 00:38:21.240 flot udover. 824 00:38:22.940 --> 00:38:23.400 Det var sådan. 825 00:38:26.260 --> 00:38:31.500 Rissingen, man laver med, det er lidt mørkt 826 00:38:31.500 --> 00:38:31.840 farin. 827 00:38:36.140 --> 00:38:37.100 Stærk senap. 828 00:38:39.140 --> 00:38:39.620 Tafelsenap. 829 00:38:42.740 --> 00:38:46.200 Det skal så bæres rundt i en tyk 830 00:38:46.200 --> 00:38:47.620 rød. 831 00:38:48.720 --> 00:38:51.020 Du skal også have lidt rest og en 832 00:38:51.020 --> 00:38:53.340 lille smule paprika. 833 00:38:55.280 --> 00:38:57.860 Så rører jeg det sådan rundt. 834 00:38:58.780 --> 00:39:02.320 Så må farinen godt være det, vi kalder 835 00:39:02.320 --> 00:39:02.620 stugetemperatur. 836 00:39:03.900 --> 00:39:06.160 Det har den en tendens til at klumpe. 837 00:39:10.280 --> 00:39:10.880 Sådan. 838 00:39:12.480 --> 00:39:14.660 Så skal der lidt dild i. 839 00:39:15.960 --> 00:39:17.600 Vi bruger tørret dild. 840 00:39:18.600 --> 00:39:21.620 Grundet er, at hvis man bruger frisk dild, 841 00:39:21.880 --> 00:39:23.320 så har den også en tendens til at 842 00:39:23.320 --> 00:39:23.640 klumpe. 843 00:39:24.260 --> 00:39:25.280 Det skal bare være sådan. 844 00:39:27.160 --> 00:39:27.400 Sådan. 845 00:39:28.840 --> 00:39:32.140 Tørret dild fordeler sig meget pænt. 846 00:39:34.400 --> 00:39:36.400 Det andet vil ligge i små kager. 847 00:39:43.210 --> 00:39:43.910 Sådan. 848 00:39:50.490 --> 00:39:55.830 Nu er det en god ting at komme 849 00:39:55.830 --> 00:40:00.690 et ordentligt remme på på én gang. 850 00:40:02.350 --> 00:40:03.870 Ligesom om man løber ned. 851 00:40:04.770 --> 00:40:06.810 Så får man det pænt og glat. 852 00:40:06.810 --> 00:40:09.670 Hvis man kommer for lidt på i starten, 853 00:40:10.790 --> 00:40:12.170 er det ikke umuligt. 854 00:40:12.430 --> 00:40:14.010 Men den bliver ikke nær så køn i 855 00:40:14.010 --> 00:40:16.850 skorpen, når man skal have en kvarter glat 856 00:40:16.850 --> 00:40:17.190 efter. 857 00:40:18.630 --> 00:40:20.550 Så er man til bøjle til at få 858 00:40:20.550 --> 00:40:21.290 kørt tingene af. 859 00:40:28.080 --> 00:40:28.560 Sådan. 860 00:40:32.160 --> 00:40:34.420 Så skal der rasp på også. 861 00:40:35.480 --> 00:40:36.500 Der synes jeg, at der skal komme en 862 00:40:36.500 --> 00:40:38.440 lille smule paprika i. 863 00:40:38.440 --> 00:40:41.800 Det smager godt. 864 00:40:43.080 --> 00:40:46.760 Samtidig giver det en pæn farve. 865 00:40:48.160 --> 00:40:52.520 Det drysses med rund hånd. 866 00:40:53.900 --> 00:40:54.020 Udover. 867 00:41:05.150 --> 00:41:06.090 Sådan. 868 00:41:07.130 --> 00:41:11.330 Jeg har en specialitet, som skal i ovnen 869 00:41:11.330 --> 00:41:15.010 i 220 grader i 40-50 minutter. 870 00:41:15.010 --> 00:41:16.330 Meget lækker sang. 871 00:41:30.220 --> 00:41:34.580 Til vores juleskænke vil vi godt lave noget 872 00:41:34.580 --> 00:41:36.420 lidt utraditionelt. 873 00:41:37.900 --> 00:41:39.460 Fransk kartoffelsalat. 874 00:41:40.300 --> 00:41:41.720 Jeg synes, at vi er blevet lidt trætte 875 00:41:41.720 --> 00:41:44.080 af majonæsekartoffelsalaten. 876 00:41:44.080 --> 00:41:48.360 Så vi har kogte kartofler, som vi har 877 00:41:48.360 --> 00:41:48.920 tærnet ud. 878 00:41:51.520 --> 00:41:52.980 Det er et kilder. 879 00:41:55.160 --> 00:41:58.680 Til det skal bruges røde løg, som skal 880 00:41:58.680 --> 00:41:59.280 være finhakket. 881 00:42:00.760 --> 00:42:01.320 Gurløg. 882 00:42:02.020 --> 00:42:02.300 Pil. 883 00:42:03.140 --> 00:42:03.540 Selle. 884 00:42:04.760 --> 00:42:07.100 Et enkelt fed hvidløg. 885 00:42:08.140 --> 00:42:08.660 Vinedike. 886 00:42:09.860 --> 00:42:10.400 Og olie. 887 00:42:11.760 --> 00:42:14.440 Og så skal vi have nogle radisser, når 888 00:42:14.440 --> 00:42:15.320 det en gang bliver færdigt. 889 00:42:18.840 --> 00:42:23.880 Fremgangsmålet er, at vi skal have skåret påløget. 890 00:42:25.160 --> 00:42:26.180 Et bundt påløg skal der være. 891 00:42:26.640 --> 00:42:28.680 Det skal fint ud. 892 00:42:47.700 --> 00:42:48.260 Kartoflerne. 893 00:42:49.880 --> 00:42:51.740 Samme gælder dillen. 894 00:42:54.060 --> 00:43:03.760 Også lidt fint. 895 00:43:04.580 --> 00:43:09.780 Det er finere, desto lækrere bliver det. 896 00:43:14.060 --> 00:43:17.300 Og så et bundt persille. 897 00:43:18.420 --> 00:43:23.020 Den selvfølgelig skal skølles vældig godt. 898 00:43:24.880 --> 00:43:26.920 Det er straks lidt mere besværligt at have, 899 00:43:27.280 --> 00:43:28.220 end jeg gør. 900 00:43:52.600 --> 00:43:53.360 Sådan. 901 00:43:55.980 --> 00:44:01.760 Og så skal vi have rødløg og hvidløg. 902 00:44:26.620 --> 00:44:27.760 Blandes det hele. 903 00:44:32.980 --> 00:44:35.340 Så får vi en jævn blanding. 904 00:44:40.460 --> 00:44:42.920 Så skal vi huske lidt salt. 905 00:44:56.270 --> 00:44:57.910 Så skal der lidt olie. 906 00:44:58.110 --> 00:45:01.290 Og den olie, vi bruger, det er vindrueolie. 907 00:45:09.120 --> 00:45:10.100 Og lidt hvidløg. 908 00:45:18.060 --> 00:45:18.500 Sådan. 909 00:45:20.980 --> 00:45:22.060 Nu er den altså ikke klar til at 910 00:45:22.060 --> 00:45:22.320 spise. 911 00:45:23.880 --> 00:45:27.900 Den skal stå to timer at trække. 912 00:45:28.040 --> 00:45:29.000 Så man skal altså lave den i lidt 913 00:45:29.000 --> 00:45:29.420 god tid. 914 00:45:30.260 --> 00:45:33.260 Men man kan snit lave den dagen i 915 00:45:33.260 --> 00:45:33.660 forvejen. 916 00:45:34.120 --> 00:45:36.980 Men mindst to timer skal den stå at 917 00:45:36.980 --> 00:45:37.260 trække. 918 00:45:38.080 --> 00:45:42.300 Det har noget med, at persillen og dillen 919 00:45:42.300 --> 00:45:44.840 bliver suger. 920 00:45:45.860 --> 00:45:47.460 Det giver lidt med olien der. 921 00:45:48.260 --> 00:45:51.360 Så det ikke bliver de skarpe kanter, som 922 00:45:51.360 --> 00:45:51.940 sådan noget kan give. 923 00:45:52.460 --> 00:45:55.700 Men en meget, meget lækker sag, som går 924 00:45:55.700 --> 00:45:57.320 godt i spænd med vores juleskærm. 925 00:45:59.940 --> 00:46:02.760 Jeg synes, der mangler en ekstra lille ting 926 00:46:02.760 --> 00:46:05.640 til juleskærm. 927 00:46:06.080 --> 00:46:09.320 Det er champignons. 928 00:46:10.780 --> 00:46:11.960 Og her er det dosachampignons. 929 00:46:13.900 --> 00:46:15.920 Som har været i et dørslag. 930 00:46:16.500 --> 00:46:19.340 Stået så, at væden er trukket fra. 931 00:46:20.140 --> 00:46:21.900 Der er hældt et vinede ben over det. 932 00:46:23.720 --> 00:46:25.560 Det er en meget nem ting at lave. 933 00:46:25.560 --> 00:46:27.520 Men en rigtig god ting. 934 00:46:28.300 --> 00:46:28.820 Nu skal I se. 935 00:46:37.580 --> 00:46:39.560 Det skal gå som lidt tilbehør. 936 00:46:41.220 --> 00:46:43.500 Men jeg synes, det er så lækkert, at 937 00:46:43.500 --> 00:46:47.660 man kan sidde og spise det til drinks. 938 00:46:47.900 --> 00:46:48.900 Altså en form for snacks. 939 00:46:51.740 --> 00:46:55.260 Frankenspåen er salt. 940 00:47:09.950 --> 00:47:11.990 Og lidt olie. 941 00:47:21.640 --> 00:47:22.660 Grønt løg. 942 00:47:24.580 --> 00:47:26.280 Gansnittet fint ud. 943 00:47:30.110 --> 00:47:32.010 Nu er det lidt stort, så man kun 944 00:47:32.010 --> 00:47:36.050 bruger et enkelt rundt til den ration her. 945 00:47:39.530 --> 00:47:43.650 Og en lille smule basil. 946 00:48:02.150 --> 00:48:06.690 Og så skal vi have et fedt hvidløg 947 00:48:06.690 --> 00:48:07.050 til den. 948 00:48:21.990 --> 00:48:23.250 Og så skal det bare stå. 949 00:48:24.670 --> 00:48:26.890 Men der skal man igen være i lidt 950 00:48:26.890 --> 00:48:27.330 god tid. 951 00:48:28.570 --> 00:48:32.530 For det her skal altså stå og trække 952 00:48:32.530 --> 00:48:33.310 i 24 timer. 953 00:48:33.310 --> 00:48:36.790 Men til gengæld kan man godt lave en 954 00:48:36.790 --> 00:48:37.930 stor portion af gangen. 955 00:48:38.570 --> 00:48:41.810 For de kan holde sig i 14 dage. 956 00:48:42.230 --> 00:48:43.810 I tre uger kan de snildt holde sig. 957 00:48:45.810 --> 00:48:49.350 Og hvis man kan de hvidløg, så bliver 958 00:48:49.350 --> 00:48:51.470 de bedre og bedre. 959 00:48:52.030 --> 00:48:52.510 God. 960 00:48:53.430 --> 00:48:59.990 Ja, nu skal du se hende. 961 00:49:01.210 --> 00:49:04.630 Vores jysker stegtes ind med sprøde løg. 962 00:49:05.310 --> 00:49:06.210 Sendt op til den. 963 00:49:07.290 --> 00:49:09.090 Til de to ting skal man selvfølgelig have 964 00:49:09.090 --> 00:49:10.810 øl og en krøddersnaps. 965 00:49:12.190 --> 00:49:16.230 Til kroffingerne skal vi selvfølgelig have øl og 966 00:49:16.230 --> 00:49:17.250 brandvin. 967 00:49:18.390 --> 00:49:19.910 Det må gerne være en krødderbrandvin også. 968 00:49:20.130 --> 00:49:20.830 Og så god brød. 969 00:49:21.610 --> 00:49:23.410 Til vores juleskænke. 970 00:49:24.090 --> 00:49:26.010 Jeg synes, at man skal have en lidt 971 00:49:26.010 --> 00:49:27.030 tør hvidvin. 972 00:49:28.130 --> 00:49:30.710 Den kan gå meget fint i spænden. 973 00:49:31.110 --> 00:49:31.650 Og så tilbehør. 974 00:49:33.890 --> 00:49:36.130 Ja, der er ingen tvivl om, at juleforresten 975 00:49:36.130 --> 00:49:36.990 bliver en succes i år. 976 00:49:37.410 --> 00:49:38.470 Men jeg skal jo smage alligevel. 977 00:49:38.850 --> 00:49:39.430 Du er ret. 978 00:49:39.670 --> 00:49:40.470 Er du tør på fingrene? 979 00:49:40.670 --> 00:49:41.490 Ja, jeg er tør på fingrene. 980 00:49:44.330 --> 00:49:45.170 Findes ikke bedre. 981 00:49:45.510 --> 00:49:47.370 Altså, os gives bedste. 982 00:49:47.710 --> 00:49:48.310 Tak for hjælpen. 983 00:49:48.310 --> 00:49:48.850 Velbekomme. 984 00:50:19.310 --> 00:50:26.950 Og kød og blod til 985 00:50:26.950 --> 00:50:34.930 overflod gav mildt os mennesker med forres glæder 986 00:50:34.930 --> 00:50:44.910 givet og dødt til 987 00:50:44.910 --> 00:50:52.990 invitering Er det en heldig flik at 988 00:50:52.990 --> 00:50:57.310 elske livet? 989 00:51:00.890 --> 00:51:07.510 Paradishaven lyste grønt Skaberen fandt alders skønt Grundene 990 00:51:07.510 --> 00:51:11.310 så han sig omkring Har jeg nu husket 991 00:51:11.310 --> 00:51:12.870 alle ting? 992 00:51:13.410 --> 00:51:16.010 Der så han af ham som en sten 993 00:51:16.010 --> 00:51:19.890 Sovet, og straks han var i seng Tog 994 00:51:19.890 --> 00:51:23.390 han et hår og flød et ben Og 995 00:51:23.390 --> 00:51:33.350 skabte så en kvinde Ved himlens kunst 996 00:51:33.350 --> 00:51:39.410 For kamp og kunst Til fugl for sjæl 997 00:51:39.410 --> 00:51:46.870 og læge Gav han os en kvinde Og 998 00:51:46.870 --> 00:51:56.820 dødt til invitering Er 999 00:51:56.820 --> 00:52:04.700 det en heldig flik at elske livet? 1000 00:52:33.700 --> 00:52:35.180 Det var alle de første omgang. 1001 00:52:35.500 --> 00:52:37.760 Men Roskilde LokalTV kommer igen præcis kl. 1002 00:52:37.880 --> 00:52:39.840 20 hvor vi har ikke færre end 6 1003 00:52:39.840 --> 00:52:41.020 indslag på programmet. 1004 00:52:41.520 --> 00:52:44.580 For eksempel stiller vi det provokerende spørgsmål Hvorfor 1005 00:52:44.580 --> 00:52:45.140 holder vi jul? 1006 00:52:45.140 --> 00:52:47.880 Blandt de mange vi har spurgt er Sovnepræst 1007 00:52:47.880 --> 00:52:51.820 Bodil Engers Roskildes afgående borgmester Lisbeth Olsen og 1008 00:52:51.820 --> 00:52:55.000 præstnationalisten Jørgen Torgov Men selvfølgelig har vi også 1009 00:52:55.000 --> 00:52:57.040 været med mikrofon og kamera på gågaden i 1010 00:52:57.040 --> 00:53:00.400 Roskilde Aftens sportslige indslag, som ligger sidst på 1011 00:53:00.400 --> 00:53:03.620 programmet er et interview med handicap-idrætsudøveren Henning 1012 00:53:03.620 --> 00:53:06.940 Jensen Ligesom vi har besøgt Roskilde Skiklub som 1013 00:53:06.940 --> 00:53:08.980 det er de fleste nok overrasket over har 1014 00:53:08.980 --> 00:53:11.000 over 1000 medlemmer på gengik kl. 1015 00:53:11.100 --> 00:53:24.940 20 Just 1016 00:53:24.940 --> 00:53:34.470 like the ones I used to know Guitars 1017 00:53:34.470 --> 00:53:44.270 glisten Children hear Sleigh 1018 00:53:44.270 --> 00:53:58.030 bells In a snow Christmas 1019 00:53:59.750 --> 00:54:08.890 With every Christmas card I write May your 1020 00:54:08.890 --> 00:54:18.790 day Be merry And bright And may all 1021 00:54:18.810 --> 00:54:22.830 Your Christmases Be white
Kategori
Serie
Dato udgivet
Forfatter
Kommentarer