Børneprogram+ TV-Køkkenet 05. december 1985

WEBVTT

1
00:01:03.879 --> 00:01:06.040
Godaften og endnu en gang hjertelig velkommen til

2
00:01:06.040 --> 00:01:08.080
ugens indslag i Roskilde LokalTV.

3
00:01:08.860 --> 00:01:10.280
Jeg må begynde med en undskyldning, for da

4
00:01:10.280 --> 00:01:12.360
vi sidste uge var i luften, så skete

5
00:01:12.360 --> 00:01:14.440
det desværre med hele 12 minutters forsættelse.

6
00:01:15.420 --> 00:01:16.660
Teknikken svigtede simpelthen.

7
00:01:17.340 --> 00:01:18.580
Og heldigvis var jeg ved at sige, for

8
00:01:18.580 --> 00:01:20.280
det fortæller noget om, at selv den bedste

9
00:01:20.280 --> 00:01:21.800
og fineste teknik kan svigte.

10
00:01:22.300 --> 00:01:23.700
Vi mennesker er jo heller ikke helt perfekte.

11
00:01:24.240 --> 00:01:26.100
Men ærgerligt var det selvfølgelig, og efter hvad

12
00:01:26.100 --> 00:01:28.480
teknikken har forklaret, skulle uheldet være så sjældent,

13
00:01:28.840 --> 00:01:30.060
at det ikke skulle gentage sig mere i

14
00:01:30.060 --> 00:01:30.700
dette århundrede.

15
00:01:30.940 --> 00:01:31.480
Men vi får se.

16
00:01:32.200 --> 00:01:33.820
Og nu til aftens indslag.

17
00:01:34.080 --> 00:01:36.620
I dette tidlige program fortsætter Mr. Max sine

18
00:01:36.620 --> 00:01:37.560
tryllerier for børn.

19
00:01:38.100 --> 00:01:40.900
Og dessuden har Gulle Ekstrøm besøgt Rosergårdens børnehave,

20
00:01:41.340 --> 00:01:43.120
og første afdelingen af programmet slutter med en

21
00:01:43.120 --> 00:01:45.220
ren lækkerbisken i bogstaveligste forstand.

22
00:01:45.920 --> 00:01:47.700
Et madglad medlem af redaktionen, det er faktisk

23
00:01:47.700 --> 00:01:50.460
mig selv, har nemlig besøgt slagtermester Mogens Koppel

24
00:01:50.460 --> 00:01:52.340
Hansen, som giver gode råd og tips til

25
00:01:52.340 --> 00:01:52.600
julefrokosten.

26
00:01:53.600 --> 00:01:55.640
Hvad fx med gode gammeldags julefingre.

27
00:01:56.480 --> 00:01:57.980
Og har så fået et papir og pind

28
00:01:57.980 --> 00:02:01.120
parat, for opskrifterne kommer sidst i indslaget.

29
00:02:01.120 --> 00:02:04.160
Men allerførst skal der trylles for børnene, og

30
00:02:04.160 --> 00:02:05.180
værsgo til Mr. Max.

31
00:02:40.170 --> 00:02:43.090
Hvad fx med gode gammeldags julefingre.

32
00:02:44.870 --> 00:02:51.850
Og har så fået et papir og pind

33
00:02:51.850 --> 00:02:54.430
parat, for opskrifterne kommer sidst i indslaget.

34
00:02:54.430 --> 00:02:54.790
Men allerførst skal der trylles for børnene, og

35
00:02:54.790 --> 00:03:02.430
værsgo til Mr. Max.

36
00:03:02.670 --> 00:03:04.270
Hvad fx med gode gammeldags julefingre.

37
00:03:04.290 --> 00:03:05.310
Og har så fået et papir og pind

38
00:03:05.310 --> 00:03:11.680
parat, for opskrifterne kommer sidst i indslaget.

39
00:03:11.800 --> 00:03:21.840
Men allerførst skal der trylles for børnene, og

40
00:03:21.840 --> 00:03:21.940
værsgo til Mr. Max.

41
00:03:21.940 --> 00:03:22.040
Hvad fx med gode gammeldags julefingre.

42
00:03:22.040 --> 00:03:22.140
Og har så fået et papir og pind

43
00:03:22.140 --> 00:03:22.240
parat, for opskrifterne kommer sidst i indslaget.

44
00:03:22.240 --> 00:03:22.660
Hvad fx med gode gammeldags julefingre.

45
00:03:50.800 --> 00:03:53.240
Rigtig hjerteligt god eftermiddag, eller god aften må

46
00:03:53.240 --> 00:03:53.760
jeg heller sige.

47
00:03:54.140 --> 00:03:56.500
Og velkommen til det andet program, der hedder

48
00:03:56.500 --> 00:03:57.480
Tryl med Max.

49
00:03:58.080 --> 00:03:59.520
Jeg håber, at I har fået noget godt

50
00:03:59.520 --> 00:04:01.040
ud af det, som jeg viste jer sidste

51
00:04:01.040 --> 00:04:01.300
gang.

52
00:04:01.820 --> 00:04:03.660
Det skulle gerne være meningen, og jeg håber,

53
00:04:03.720 --> 00:04:05.440
at I kan huske de grundregler, jeg har

54
00:04:05.440 --> 00:04:05.860
lært jer.

55
00:04:07.020 --> 00:04:08.840
Og jeg håber til gengæld også, at I

56
00:04:08.840 --> 00:04:10.460
har lyst til at se mere, jeg skal

57
00:04:10.460 --> 00:04:10.820
lære jer.

58
00:04:12.060 --> 00:04:14.920
Det første nummer, jeg viser jer, det er

59
00:04:14.920 --> 00:04:17.019
et meget fantastisk nummer.

60
00:04:17.680 --> 00:04:20.700
På den måde, at i det her spillekort,

61
00:04:21.800 --> 00:04:24.580
ganske almindeligt spillekort, der er der noget mystisk

62
00:04:24.580 --> 00:04:28.100
med det bagerste kort, som er en ruder

63
00:04:28.100 --> 00:04:28.600
konge.

64
00:04:28.980 --> 00:04:31.260
Man siger jo, at sådan nogle her kort,

65
00:04:31.520 --> 00:04:33.020
det kalder man for spillekort.

66
00:04:33.440 --> 00:04:35.700
Men den her ruder konge, det er et

67
00:04:35.700 --> 00:04:37.720
rigtigt spillekort, for den kan nemlig spille.

68
00:04:38.160 --> 00:04:38.980
Nu skal I bare høre.

69
00:04:39.560 --> 00:04:41.700
Jeg tager lige min tryllestav og siger hokus

70
00:04:41.700 --> 00:04:43.520
pokus, flødeboller med kokos.

71
00:04:45.280 --> 00:04:52.770
Og så tager jeg puster, og kortet kan

72
00:04:52.770 --> 00:04:54.190
faktisk spille.

73
00:04:55.030 --> 00:04:56.030
Nu tror I jo nok, at der er

74
00:04:56.030 --> 00:04:57.230
noget fusk ved det, og det er der

75
00:04:57.230 --> 00:04:57.550
også.

76
00:04:57.890 --> 00:04:59.970
For bagpå har jeg sat en lille fløjte,

77
00:05:00.450 --> 00:05:01.150
sådan der.

78
00:05:01.870 --> 00:05:03.470
Og du kan bruge nummeret, hvis du siger,

79
00:05:03.530 --> 00:05:05.150
at du har et meget magisk spillekort.

80
00:05:05.950 --> 00:05:07.530
Der er det ved det sidste spill, det

81
00:05:07.530 --> 00:05:09.570
er et rigtigt spillekort, for det kan spille.

82
00:05:10.030 --> 00:05:13.250
Så tager du kortet frem, sådan der, og

83
00:05:13.250 --> 00:05:14.490
begynder at sidde og fløjte i det.

84
00:05:14.490 --> 00:05:17.090
Det virker meget, meget morsomt, hvis du sidder

85
00:05:17.090 --> 00:05:18.790
til et meget fint selskab og laver det.

86
00:05:19.090 --> 00:05:20.430
Nu skal jeg vise jer, hvordan I laver

87
00:05:20.430 --> 00:05:20.660
nummeret.

88
00:05:21.950 --> 00:05:24.910
I skal selvfølgelig bruge et kort, et ganske

89
00:05:24.910 --> 00:05:28.350
almindeligt spillekort, og en lille fløjte, som kan

90
00:05:28.350 --> 00:05:28.730
fløjte.

91
00:05:30.490 --> 00:05:32.330
Og den skal du lægge sådan der på

92
00:05:32.330 --> 00:05:32.730
kortet.

93
00:05:33.250 --> 00:05:34.730
Og så skal du bruge et stykke tape

94
00:05:34.730 --> 00:05:42.500
og en saks, sådan der.

95
00:05:43.980 --> 00:05:47.080
Og så tager du det stykke tape og

96
00:05:47.080 --> 00:05:51.880
sætter på kortet, lige lidt ned over kortet,

97
00:05:52.200 --> 00:05:53.320
så man ikke kan se fløjten.

98
00:05:53.940 --> 00:05:56.560
Og det sætter du på sådan der, så

99
00:05:56.560 --> 00:05:57.700
det ser sådan der ud bagfra.

100
00:05:57.840 --> 00:05:59.460
Og husk, at du ikke må dække det

101
00:05:59.460 --> 00:06:01.120
der hul, hvor selve lyden kommer ud af.

102
00:06:01.880 --> 00:06:03.940
Så kan du gøre lige med det samme,

103
00:06:04.320 --> 00:06:05.440
sige, at kortet kan spille.

104
00:06:05.600 --> 00:06:13.640
Det er et spillekort, og så kan kortet

105
00:06:13.640 --> 00:06:14.760
rent faktisk spille.

106
00:06:15.620 --> 00:06:17.540
Det er også et godt nummer.

107
00:06:19.260 --> 00:06:21.160
Og så skal jeg vise jer et meget

108
00:06:21.160 --> 00:06:22.080
mystisk nummer.

109
00:06:22.620 --> 00:06:24.160
Det er så mystisk, at man skulle tro,

110
00:06:24.240 --> 00:06:24.660
det var løgn.

111
00:06:25.240 --> 00:06:27.400
Jeg har taget en tændstæskæske med.

112
00:06:28.180 --> 00:06:30.320
Og i den her tændstæsk, der har jeg

113
00:06:30.320 --> 00:06:31.580
taget min blyant med.

114
00:06:32.000 --> 00:06:32.760
Så skal I bare se.

115
00:06:37.100 --> 00:06:37.840
Sådan der.

116
00:06:38.280 --> 00:06:39.820
Og tændstæsken er ganske almindelig.

117
00:06:40.560 --> 00:06:41.280
Sådan der.

118
00:06:41.720 --> 00:06:44.020
Og så kan jeg sidde og gratte, når

119
00:06:44.020 --> 00:06:45.100
jeg har lavet det, jeg skal lave.

120
00:06:46.300 --> 00:06:48.140
Men I vil selvfølgelig gerne have at vide,

121
00:06:48.240 --> 00:06:49.780
hvordan det her nummer fungerer.

122
00:06:50.300 --> 00:06:50.980
Nu skal I bare se.

123
00:06:51.100 --> 00:06:53.100
Hvis jeg tager og åbner æsken, og viser

124
00:06:53.100 --> 00:06:56.040
jer æsken fuldstændig tom, så kan I se,

125
00:06:56.240 --> 00:06:57.220
at der er et hul her i.

126
00:06:57.860 --> 00:06:58.900
Det er lidt af snøden.

127
00:06:59.500 --> 00:07:02.400
Men i selve skuffen i tændstæsken er der

128
00:07:02.400 --> 00:07:05.140
også et hul, hvor I kan lægge blyanten

129
00:07:05.140 --> 00:07:11.140
sådan der, og sætte æsken på sådan der.

130
00:07:12.200 --> 00:07:13.840
Og når I så viser nummeret, så holder

131
00:07:13.840 --> 00:07:17.180
I blyanten inde i hånden, så der er

132
00:07:17.180 --> 00:07:18.420
ingen, der kan se, at I har blyanten.

133
00:07:18.660 --> 00:07:21.600
Og når I så åbner, så kører I

134
00:07:21.600 --> 00:07:25.360
bare blyanten ud derfra.

135
00:07:25.560 --> 00:07:26.180
Sådan der.

136
00:07:28.420 --> 00:07:30.880
Og viser æsken, mens I holder for hulle.

137
00:07:32.560 --> 00:07:35.180
Og folk kan ikke forstå, hvor kom blyanten

138
00:07:35.180 --> 00:07:35.560
fra.

139
00:07:36.400 --> 00:07:37.800
Det er også et altidens nummer, du kan

140
00:07:37.800 --> 00:07:39.140
tage med op i skolen, og sidde og

141
00:07:39.140 --> 00:07:40.120
vise til dine lærere.

142
00:07:40.480 --> 00:07:41.380
Det har jeg selv brugt.

143
00:07:41.460 --> 00:07:42.800
Hun blev så sur, så sur.

144
00:07:43.440 --> 00:07:44.820
Men det må vi ikke tale om så

145
00:07:44.820 --> 00:07:44.980
noget.

146
00:07:45.100 --> 00:07:45.860
Vi skal videre.

147
00:07:46.500 --> 00:07:48.680
Nu skal jeg vise jer et fantastisk nummer.

148
00:07:48.760 --> 00:07:49.820
Det er også noget, I kan lave, hvis

149
00:07:49.820 --> 00:07:51.740
I har et stykke ræb derhjemme.

150
00:07:52.020 --> 00:07:53.540
Eller man må hellere sige to stykker.

151
00:07:53.960 --> 00:07:54.500
Sådan der.

152
00:07:55.340 --> 00:07:56.880
Et der, og to der.

153
00:07:58.280 --> 00:08:00.380
Trikset hedder tryllerebe, og det er, fordi der

154
00:08:00.380 --> 00:08:01.640
er noget meget mystisk ved det.

155
00:08:02.160 --> 00:08:03.540
Hvis man tager det over i sin venstre

156
00:08:03.540 --> 00:08:05.800
hånd, og binder en knude.

157
00:08:06.380 --> 00:08:07.000
Sådan der.

158
00:08:07.780 --> 00:08:09.140
Hvis man binder to knuder.

159
00:08:10.120 --> 00:08:11.480
Eller tre knuder.

160
00:08:12.500 --> 00:08:13.220
Sådan der.

161
00:08:14.080 --> 00:08:15.780
Så er de to stykker ræb bundet sammen.

162
00:08:16.600 --> 00:08:18.500
Og hvis man så tager tryllestaven, og siger

163
00:08:18.500 --> 00:08:20.940
hokus pokus flødeboller med kokos.

164
00:08:21.480 --> 00:08:21.920
Knude.

165
00:08:22.380 --> 00:08:22.840
Ry af.

166
00:08:23.480 --> 00:08:25.020
Så vil man gerne have knuden til at

167
00:08:25.020 --> 00:08:25.360
ryge af.

168
00:08:25.360 --> 00:08:27.140
Og bare ved at lave små ryg i

169
00:08:27.140 --> 00:08:28.340
topper.

170
00:08:29.020 --> 00:08:32.679
Så vil man faktisk se, at knuden er

171
00:08:32.679 --> 00:08:34.080
ryget af de to ræb.

172
00:08:34.559 --> 00:08:36.740
Og det ræbet er blevet til et langt

173
00:08:36.740 --> 00:08:37.039
ræb.

174
00:08:37.960 --> 00:08:38.480
Men.

175
00:08:39.159 --> 00:08:40.740
Nu kommer vi til al snyden.

176
00:08:41.419 --> 00:08:42.740
Der er selvfølgelig også lidt snyd i det

177
00:08:42.740 --> 00:08:43.720
her nummer, det er klart.

178
00:08:44.400 --> 00:08:45.760
Og nu skal I se, hvad der hele

179
00:08:45.760 --> 00:08:46.020
er.

180
00:08:47.300 --> 00:08:51.040
Når I viser ræbet, som er et ræb.

181
00:08:51.420 --> 00:08:53.860
Men som skal forestille at være to ræb.

182
00:08:53.860 --> 00:08:57.040
Så tager I det lille stykke, som er

183
00:08:57.040 --> 00:08:57.420
knuden.

184
00:08:57.860 --> 00:08:58.780
Og sætter ind her.

185
00:08:59.620 --> 00:09:00.300
Sådan der.

186
00:09:00.640 --> 00:09:02.160
Og holder det i hånden.

187
00:09:02.200 --> 00:09:02.400
Der.

188
00:09:03.000 --> 00:09:05.240
Så folk ikke kan se, at de to

189
00:09:05.240 --> 00:09:06.020
ræb mødes.

190
00:09:07.380 --> 00:09:09.100
Når I så binder knuden.

191
00:09:10.060 --> 00:09:11.780
Så binder I selvfølgelig ingen knude.

192
00:09:11.880 --> 00:09:13.780
Men I binder bare det ene ræb fast

193
00:09:13.780 --> 00:09:14.380
om det andet.

194
00:09:14.520 --> 00:09:14.960
Sådan der.

195
00:09:15.660 --> 00:09:17.360
Og så ser det i virkeligheden ud som

196
00:09:17.360 --> 00:09:20.160
om, at der er to ræb, der er

197
00:09:20.160 --> 00:09:21.160
bundet sammen.

198
00:09:21.160 --> 00:09:23.180
Og når I så kører den af, så

199
00:09:23.180 --> 00:09:24.680
kører I bare ganske almindeligt.

200
00:09:25.180 --> 00:09:27.080
Knuden ryger helt selv automatisk af.

201
00:09:28.120 --> 00:09:30.260
Og de to ræb er blevet til et

202
00:09:30.260 --> 00:09:31.060
stort ræb.

203
00:09:31.520 --> 00:09:32.900
Det er også et trik, som I sammen

204
00:09:32.900 --> 00:09:34.140
selv kan lave derhjemme, hvis I har et

205
00:09:34.140 --> 00:09:35.820
snørrebånd eller et stykke garn.

206
00:09:38.960 --> 00:09:41.540
Og så skal jeg vise jer et virkelig

207
00:09:41.540 --> 00:09:42.860
godt afslutningsnummer.

208
00:09:43.500 --> 00:09:45.280
Det er, at I kan vise slutningen af

209
00:09:45.280 --> 00:09:46.320
en trylleforestilling.

210
00:09:47.860 --> 00:09:49.960
Der skal I bruge et grønt stykke papir

211
00:09:49.960 --> 00:09:52.060
og et rødt stykke papir.

212
00:09:53.020 --> 00:09:56.900
Og et gult stykke papir og et blåt

213
00:09:56.900 --> 00:09:57.640
stykke papir.

214
00:09:57.960 --> 00:09:59.440
Det behøves ikke lige at være de farver,

215
00:09:59.520 --> 00:10:01.640
jeg har sagt her, men nogle, som virkelig

216
00:10:01.640 --> 00:10:02.640
ser flotte ud.

217
00:10:03.400 --> 00:10:11.740
Og så tager I og ruller en papirsrulle,

218
00:10:12.180 --> 00:10:13.260
ligesom med tryllestanden.

219
00:10:13.980 --> 00:10:15.180
Og når I så har rullet det her

220
00:10:15.180 --> 00:10:17.660
stykke, så sætter I et stykke til indenunder

221
00:10:17.660 --> 00:10:19.540
og ruller videre.

222
00:10:20.240 --> 00:10:20.980
Sådan der.

223
00:10:21.800 --> 00:10:24.500
I har rullet dertil, så sætter I et

224
00:10:24.500 --> 00:10:25.100
til stykke ind.

225
00:10:25.840 --> 00:10:26.460
Sådan der.

226
00:10:30.460 --> 00:10:32.420
Og til sidst tager vi det grønne stykke

227
00:10:32.420 --> 00:10:33.900
og sætter ind.

228
00:10:36.610 --> 00:10:37.330
Sådan der.

229
00:10:37.930 --> 00:10:39.090
Nu er det jo ved at være jul,

230
00:10:39.410 --> 00:10:40.990
så derfor har jeg tænkt mig at lave

231
00:10:40.990 --> 00:10:43.390
et nutidens juletræ.

232
00:10:43.530 --> 00:10:45.550
Alting er blevet så flot og alting er

233
00:10:45.550 --> 00:10:47.590
blevet så smart, og det vil jeg vise

234
00:10:47.590 --> 00:10:47.990
jer nu.

235
00:10:47.990 --> 00:10:51.170
I skal bruge en saks til nummeret, og

236
00:10:51.170 --> 00:10:55.870
så skal I klippe ned i de ruller,

237
00:10:55.970 --> 00:10:56.450
I har lavet.

238
00:10:56.990 --> 00:10:57.770
Sådan der.

239
00:10:58.430 --> 00:10:59.430
Den ene vej.

240
00:11:03.420 --> 00:11:04.340
Og sådan der.

241
00:11:04.620 --> 00:11:05.560
Det vil sige, at I har klippet det

242
00:11:05.560 --> 00:11:06.500
to gange.

243
00:11:07.560 --> 00:11:09.420
Og så skal I også klippe her.

244
00:11:14.800 --> 00:11:15.240
Sådan.

245
00:11:16.040 --> 00:11:16.840
Og i den anden ende.

246
00:11:21.870 --> 00:11:22.430
Sådan.

247
00:11:23.330 --> 00:11:25.210
Det vil sige, at I har klippet fire

248
00:11:25.210 --> 00:11:27.650
gange i nutidens juletræ.

249
00:11:27.790 --> 00:11:28.250
Sådan der.

250
00:11:28.830 --> 00:11:31.070
Og så siger I til jeres publikum, at

251
00:11:31.070 --> 00:11:31.870
det ikke er flot.

252
00:11:32.750 --> 00:11:35.310
Og så var meningen selvfølgelig, at publikum siger,

253
00:11:35.750 --> 00:11:36.530
at det ikke er det.

254
00:11:36.990 --> 00:11:38.210
Det er da alt for lille.

255
00:11:38.830 --> 00:11:41.730
Men du siger bare som tryllekunstner, at du

256
00:11:41.730 --> 00:11:45.570
tager din tryllestem og siger, hokus pokus, flødeboller

257
00:11:45.570 --> 00:11:47.890
med kokos, voks lige en gang.

258
00:11:48.570 --> 00:11:50.090
Og hvis du så hiver det stille og

259
00:11:50.090 --> 00:11:54.270
roligt her i toppen, så sker der det,

260
00:11:54.490 --> 00:11:58.330
at det meksikanske juletræ egentlig taget vokser.

261
00:11:58.830 --> 00:12:01.090
Og sådan der ser et nutidens juletræ ud.

262
00:12:01.750 --> 00:12:02.730
Er det ikke flot?

263
00:12:04.030 --> 00:12:04.550
Sådan.

264
00:12:05.570 --> 00:12:07.070
I skal bare have fat i fire stykker

265
00:12:07.070 --> 00:12:08.030
farvede papir.

266
00:12:08.330 --> 00:12:09.890
Så er det meget lettere at lave.

267
00:12:10.270 --> 00:12:12.890
Det kræver måske lidt øvelse, men husk på

268
00:12:12.890 --> 00:12:13.370
én ting.

269
00:12:13.630 --> 00:12:14.970
Øvelse gør mister.

270
00:12:15.750 --> 00:12:17.450
Så har jeg lovet for, at I ligesom

271
00:12:17.450 --> 00:12:20.430
kan følge med i de her programmer, at

272
00:12:20.430 --> 00:12:23.450
de trik, som jeg viser jer, dem har

273
00:12:23.450 --> 00:12:25.150
jeg taget ud af en lang række bøger,

274
00:12:25.690 --> 00:12:28.530
som en meget kendt troldmand, der hedder Claus

275
00:12:28.530 --> 00:12:29.370
Simba, har lavet.

276
00:12:29.810 --> 00:12:31.670
Han har lavet en, der hedder Sjovetryllerier med

277
00:12:31.670 --> 00:12:32.170
Simba.

278
00:12:32.570 --> 00:12:34.670
Så har han lavet en, der hedder Tankelæsning.

279
00:12:35.550 --> 00:12:38.090
Og han har taget en, der hedder Kortmagi.

280
00:12:38.110 --> 00:12:39.910
Og en, der hedder Fobofiduser.

281
00:12:40.790 --> 00:12:42.510
Og den første bog, han lavede, som hedder

282
00:12:42.510 --> 00:12:46.050
Tryld med Simba, det er fem dejlige bøger,

283
00:12:46.110 --> 00:12:47.430
som I virkelig vil få glæde af.

284
00:12:47.430 --> 00:12:49.230
Og i de bøger vil I kunne finde

285
00:12:49.230 --> 00:12:50.870
de ting, som jeg har lavet, hvor der

286
00:12:50.870 --> 00:12:54.430
er illustreret tegninger til og meget mere.

287
00:12:55.090 --> 00:12:56.690
Og som sagt, de trik, jeg viser jer,

288
00:12:56.710 --> 00:12:58.230
de er taget fra de her bøger, og

289
00:12:58.230 --> 00:13:00.090
han har lavet mange, mange andre bøger.

290
00:13:00.510 --> 00:13:02.030
Jeg har kun én ting at sige for

291
00:13:02.030 --> 00:13:02.310
i dag.

292
00:13:02.830 --> 00:13:04.270
Tak for i dag og på gensyn.

293
00:13:13.960 --> 00:13:15.900
Julen er først og fremmest børnenes fest.

294
00:13:16.260 --> 00:13:17.380
Sådan hedder det sig i hvert fald i

295
00:13:17.380 --> 00:13:18.460
mit barndomshjem.

296
00:13:18.460 --> 00:13:21.740
Og Gulle Ekstrøm har besøgt Rosagårdens børnehjer, var

297
00:13:21.740 --> 00:13:23.460
der forleden, og vidst nok var eneste dag

298
00:13:23.460 --> 00:13:25.520
i hele december måned rigtigt blev julet.

299
00:13:37.120 --> 00:13:38.680
Det synes vi er i slut.

300
00:13:39.100 --> 00:13:51.560
Vi glæder os til

301
00:13:51.560 --> 00:13:52.840
snart for jul.

302
00:14:01.080 --> 00:14:02.880
Det er de unge, der kommer.

303
00:14:03.700 --> 00:14:04.800
Det er de unge, der kommer.

304
00:14:07.960 --> 00:14:10.460
Nu sker der noget i det unge, Mads.

305
00:14:10.460 --> 00:14:11.840
Hvad er det, Mads?

306
00:14:11.840 --> 00:14:12.600
Hvad er det, Mads?

307
00:14:14.760 --> 00:14:17.020
Der er tårer for os.

308
00:14:17.160 --> 00:14:18.360
Hvad er det for noget?

309
00:14:19.540 --> 00:14:20.020
Hvad er det?

310
00:14:20.980 --> 00:14:21.840
Er det noget?

311
00:14:22.560 --> 00:14:23.240
Nej.

312
00:14:23.740 --> 00:14:24.300
Hvad dav?

313
00:14:24.540 --> 00:14:24.960
Nej.

314
00:14:25.340 --> 00:14:26.020
Mads?

315
00:14:26.820 --> 00:14:27.520
Nej.

316
00:14:28.400 --> 00:14:31.280
Det er julemanden.

317
00:14:31.740 --> 00:14:34.700
Det er dig, som er kommet for loftet.

318
00:14:34.700 --> 00:14:35.260
Nej.

319
00:14:35.620 --> 00:14:40.280
For alt det, han har forstråkket sin krop

320
00:14:40.280 --> 00:14:42.600
sådan helt ud.

321
00:14:43.060 --> 00:14:45.720
Jamen, julemand, så findes du jo.

322
00:14:45.840 --> 00:14:47.520
Ja, det er godt.

323
00:14:49.080 --> 00:14:50.480
Hvad er det, du har med?

324
00:14:50.940 --> 00:14:53.740
Jamen, det er jo det risengrød, der altid

325
00:14:53.740 --> 00:14:54.760
står på loftet.

326
00:14:54.840 --> 00:14:56.380
Er det rigtig risengrød?

327
00:14:56.940 --> 00:14:57.560
Nej.

328
00:15:03.200 --> 00:15:04.300
Vil du smage?

329
00:15:05.520 --> 00:15:07.900
Det er risengrød, julemand.

330
00:15:10.700 --> 00:15:12.200
Hvad hedder du forresten?

331
00:15:12.300 --> 00:15:13.200
Jeg hedder Mette.

332
00:15:14.520 --> 00:15:16.100
Så smager du først.

333
00:15:19.060 --> 00:15:20.460
Det er risengrød.

334
00:15:20.520 --> 00:15:21.640
Vil du smage, Mads?

335
00:15:21.820 --> 00:15:23.680
Det er risengrød.

336
00:15:24.620 --> 00:15:25.580
Ja, det vil jeg gerne.

337
00:15:26.180 --> 00:15:27.040
Mads, vær så god.

338
00:15:28.680 --> 00:15:31.000
Jeg vil da godt spørge jer, om I

339
00:15:31.000 --> 00:15:34.400
har skrevet på en ønskesedler, for jeg står

340
00:15:34.400 --> 00:15:35.480
lige og skal se.

341
00:15:36.260 --> 00:15:38.180
Jamen, ved du hvad, om I har kommenteret

342
00:15:38.180 --> 00:15:38.360
på?

343
00:15:38.620 --> 00:15:40.020
Vil du godt give det til?

344
00:15:40.400 --> 00:15:41.960
Er du heroppe fra Grønland?

345
00:15:42.920 --> 00:15:44.220
Ja, over det hele.

346
00:15:44.860 --> 00:15:46.020
Så er det til dig.

347
00:15:46.440 --> 00:15:46.540
Ja.

348
00:15:47.160 --> 00:15:48.300
Tager du det så med hjem?

349
00:15:48.460 --> 00:15:50.100
Jeg tager det med til Grønland.

350
00:15:50.220 --> 00:15:52.040
Og du kan læse alt, ikke Mads?

351
00:15:52.160 --> 00:15:53.520
For vi er ikke så dygtige til at

352
00:15:53.520 --> 00:15:53.880
skrive.

353
00:15:54.480 --> 00:15:55.500
Jo, jo.

354
00:15:55.500 --> 00:15:57.360
Ja, ja, det er flot.

355
00:15:57.420 --> 00:15:58.420
Du forstår alt.

356
00:15:58.640 --> 00:15:59.520
Er det også rigtigt?

357
00:15:59.620 --> 00:15:59.800
Jo.

358
00:16:00.100 --> 00:16:01.800
Det var sikkert, hvad jeg sagde, Mads.

359
00:16:01.920 --> 00:16:03.380
Og så er det rigtigt, vi får en

360
00:16:03.380 --> 00:16:04.340
kæft og et par skidt.

361
00:16:04.360 --> 00:16:06.580
Jamen, hvad er det så godt.

362
00:16:07.240 --> 00:16:10.240
Det er kæft besikret, man får alle sine

363
00:16:10.240 --> 00:16:11.620
ønsker opfyldt.

364
00:16:11.680 --> 00:16:12.560
Det er besikret noget.

365
00:16:12.840 --> 00:16:15.120
Jo, vi må jo se, for jeg har

366
00:16:15.120 --> 00:16:18.200
jo så travlt, så jeg tror, jeg smutter

367
00:16:18.200 --> 00:16:18.920
nu.

368
00:16:20.320 --> 00:16:20.800
Farvel.

369
00:16:20.800 --> 00:16:21.860
Vi ses til i morgen.

370
00:16:24.920 --> 00:16:27.000
Og hvis det er børnene, der vil smage

371
00:16:27.000 --> 00:16:29.360
risengrød, så sætter vi dem herinde, og så

372
00:16:29.360 --> 00:16:30.700
kan I jo tage en skefuld ind i

373
00:16:30.700 --> 00:16:30.960
gården.

374
00:16:38.640 --> 00:16:44.420
Ja, og vi befinder os i Rusagårdens børnehav

375
00:16:44.420 --> 00:16:47.240
hernede på hjørnet Astersvej og Gardnervang.

376
00:16:47.240 --> 00:16:49.480
Og vi har lige set sådan et julespil,

377
00:16:49.540 --> 00:16:50.860
som I har lavet med børnene.

378
00:16:51.480 --> 00:16:53.140
Er det noget, der er en tradition, eller

379
00:16:53.140 --> 00:16:53.300
hvad?

380
00:16:53.440 --> 00:16:55.160
Det laver vi hvert år.

381
00:16:55.960 --> 00:16:57.900
Og det er noget, vi finder ud af

382
00:16:57.900 --> 00:16:59.900
hver morgen, hvad det er, vi laver i

383
00:16:59.900 --> 00:17:00.080
dag.

384
00:17:00.160 --> 00:17:03.700
Men vi har nogenlunde plan for, hvordan det

385
00:17:03.700 --> 00:17:04.119
skal være.

386
00:17:04.339 --> 00:17:06.800
Men hvad vi skal bruge af ekstra rekvisitter,

387
00:17:06.859 --> 00:17:08.839
det finder vi ud af fra dag til

388
00:17:08.839 --> 00:17:09.599
dag, hvad det skal være.

389
00:17:09.680 --> 00:17:11.140
Så vi har lidt travlt, men børn, de

390
00:17:11.140 --> 00:17:12.400
elsker det simpelthen.

391
00:17:13.579 --> 00:17:16.040
Vi kan godt lide traditioner, og synes, vi

392
00:17:16.040 --> 00:17:17.240
skal holde på traditioner.

393
00:17:17.960 --> 00:17:19.960
Børnene ved altså, at I skal se masser

394
00:17:19.960 --> 00:17:20.480
af mætte hver dag?

395
00:17:20.660 --> 00:17:21.579
Ja, det ved de.

396
00:17:23.560 --> 00:17:25.339
Nu kan man sige, at december måned er

397
00:17:25.339 --> 00:17:27.200
jo en travlt måned på mange måder.

398
00:17:27.660 --> 00:17:28.900
Det er jo julemåneden.

399
00:17:29.240 --> 00:17:31.060
Hvad sker der i en børnehave i december

400
00:17:31.060 --> 00:17:31.320
måned?

401
00:17:31.760 --> 00:17:33.600
Ja, altså, vi har masser af mætte, og

402
00:17:33.600 --> 00:17:37.380
så har vi kalenderlys, hvor de selv laver

403
00:17:37.380 --> 00:17:39.000
lyseholdere til børnene.

404
00:17:39.960 --> 00:17:42.940
Og så har vi julekalender, der bliver åbnet.

405
00:17:44.500 --> 00:17:46.760
Og der har vi, at børnene får et

406
00:17:46.760 --> 00:17:47.660
julehjerte hver.

407
00:17:49.040 --> 00:17:51.040
Vi trækker hver dag, og den, der ikke

408
00:17:51.040 --> 00:17:53.320
får et julehjerte den dag, får pebernødder.

409
00:17:53.420 --> 00:17:54.780
Men i løbet af december får alle.

410
00:17:56.640 --> 00:17:58.800
Og så juler vi på så vanlig vis

411
00:17:58.800 --> 00:18:01.320
med, at vi bager, og vi klipper, og

412
00:18:01.320 --> 00:18:03.020
vi kvister, og vi er ude at hente

413
00:18:03.020 --> 00:18:04.980
juletræ, som vi pynter op.

414
00:18:05.640 --> 00:18:08.680
Og i slutningen af måneden, så holder vi

415
00:18:08.680 --> 00:18:10.740
en julefrokost for børnene.

416
00:18:10.880 --> 00:18:13.220
Vi synes, når alle de voksne har julefrokost,

417
00:18:13.420 --> 00:18:15.640
så laver vi også en julefrokost på børnene.

418
00:18:16.280 --> 00:18:17.600
Med alt muligt lækkert mad.

419
00:18:17.680 --> 00:18:19.340
Det er helt store, dejlige bord.

420
00:18:21.000 --> 00:18:22.760
Nu kan man sige, at julepynt er jo

421
00:18:22.760 --> 00:18:23.280
mange ting.

422
00:18:23.420 --> 00:18:24.640
Altså, det er jo lige fra stjerner og

423
00:18:24.640 --> 00:18:27.200
hjerter til engele og sådan noget.

424
00:18:27.420 --> 00:18:28.700
Kører I efter noget bestemt?

425
00:18:28.760 --> 00:18:30.600
Er der noget, I udelukker, eller tager I

426
00:18:30.600 --> 00:18:30.920
alt med?

427
00:18:30.920 --> 00:18:31.620
Nej.

428
00:18:32.420 --> 00:18:34.760
Altså, hvis børnene gerne vil klippe engele, så

429
00:18:34.760 --> 00:18:36.000
tager vi det med.

430
00:18:36.080 --> 00:18:38.540
Men nu er det børnehavebørn, og vi har

431
00:18:38.540 --> 00:18:40.720
mange små, og det er ikke de store

432
00:18:40.720 --> 00:18:42.120
ting, de kan klippe ud.

433
00:18:42.420 --> 00:18:44.140
Det bliver meget med at lave nogle ringe,

434
00:18:44.160 --> 00:18:46.360
de kan sætte sammen, eller de selv finder

435
00:18:46.360 --> 00:18:47.260
på noget, de kan klippe.

436
00:18:47.440 --> 00:18:49.320
Altså, vi synes, det er godt nok, det

437
00:18:49.320 --> 00:18:50.160
de laver også.

438
00:18:50.700 --> 00:18:51.620
Det er meget bredt.

439
00:18:53.900 --> 00:18:55.320
Det julespil, vi har set i dag, det

440
00:18:55.320 --> 00:18:56.280
var jo et næssespil.

441
00:18:57.040 --> 00:18:59.560
Fortæller man også børnene, hvad julens budskab er?

442
00:19:00.260 --> 00:19:02.540
Vi fortæller, at der er flere holdninger til

443
00:19:02.540 --> 00:19:03.180
julen.

444
00:19:03.860 --> 00:19:05.700
At nogen fejrer jul, fordi det er en

445
00:19:05.700 --> 00:19:07.740
tradition, og det er hyggeligt at være sammen,

446
00:19:07.780 --> 00:19:10.480
men har ikke noget andet formål med det,

447
00:19:10.860 --> 00:19:11.940
end at det er en tradition.

448
00:19:12.680 --> 00:19:15.020
Vi fortæller også, at nogen tror på Jesus,

449
00:19:15.280 --> 00:19:17.380
og det er derfor, at de holder jul.

450
00:19:18.180 --> 00:19:19.800
Og at nogen holder jul på grund af,

451
00:19:20.040 --> 00:19:22.360
at vi skifter fra et mørktid og nu

452
00:19:22.360 --> 00:19:23.640
går mod den lyse tid.

453
00:19:24.640 --> 00:19:26.600
Så kommer hele spektret rundt og fortæller dem,

454
00:19:26.620 --> 00:19:27.960
og hvis de spørger os, så fortæller de

455
00:19:27.960 --> 00:19:30.240
også, hvad vi synes, men at man har

456
00:19:30.240 --> 00:19:32.520
lov til at tro på, hvad man vil.

457
00:19:33.860 --> 00:19:35.220
Er det ikke lidt forvirrende på en måde

458
00:19:35.220 --> 00:19:35.640
for børnene?

459
00:19:37.080 --> 00:19:38.240
Det tror jeg ikke, det er.

460
00:19:38.700 --> 00:19:41.360
Altså, de har måske en holdning derhjemme.

461
00:19:41.440 --> 00:19:43.000
De ser i samfundet, at der er forskellige

462
00:19:43.000 --> 00:19:44.680
holdninger til tingene, og det synes jeg også,

463
00:19:44.720 --> 00:19:45.620
de skal lære, at der er.

464
00:19:46.100 --> 00:19:49.200
At acceptere, at vi er forskellige, og at

465
00:19:49.200 --> 00:19:50.340
vi har lov til at være her alle

466
00:19:50.340 --> 00:19:50.700
sammen.

467
00:19:55.920 --> 00:20:00.880
Jule, vær som julekanden, stril de røde heste,

468
00:20:01.420 --> 00:20:03.780
Danmark er et juleland.

469
00:20:06.820 --> 00:20:08.480
Og så til noget helt andet, som de

470
00:20:08.480 --> 00:20:09.420
siger i Danmarks Radio.

471
00:20:09.960 --> 00:20:11.800
For hvad er en jul uden borgers glæder?

472
00:20:12.080 --> 00:20:12.340
Ejvel.

473
00:20:12.980 --> 00:20:15.200
Derfor listede jeg forleden ned til slagtermester Måns

474
00:20:15.200 --> 00:20:17.020
Koppel Hansen for at lure ham nogle fiduser

475
00:20:17.020 --> 00:20:17.260
af.

476
00:20:17.720 --> 00:20:19.080
Og her er nogle tips til en rigtig

477
00:20:19.080 --> 00:20:20.140
god julefrokost.

478
00:20:20.420 --> 00:20:20.940
Velbekomme.

479
00:20:24.310 --> 00:20:28.670
Sukkerkringler, honningbrød, marcipan og kager.

480
00:20:29.390 --> 00:20:33.150
Juletid, hvor er du sød, og hvor godt

481
00:20:33.150 --> 00:20:34.370
du smager.

482
00:20:35.050 --> 00:20:38.530
Mens vi bliver som børn igen, tager vi

483
00:20:38.530 --> 00:20:40.350
vores tørn igen.

484
00:20:40.790 --> 00:20:46.510
Skyller vamlefiner, ned med appelsiner.

485
00:20:47.190 --> 00:20:49.650
Hvor længe skal sild ligge i lagen?

486
00:20:50.590 --> 00:20:52.630
Hvilke krøderier skal man bruge for juleskænken?

487
00:20:53.010 --> 00:20:54.670
Og hvad er hemmeligheden bag de gode gammeldags

488
00:20:54.670 --> 00:20:55.330
julefinker?

489
00:20:55.950 --> 00:20:57.590
Alle de spørgsmål og mange flere svarer vi

490
00:20:57.590 --> 00:20:58.690
på i Roskilde Lokaltv.

491
00:20:59.190 --> 00:21:00.910
Vi skal nemlig i aften og på næste

492
00:21:00.910 --> 00:21:03.410
onsdag give dem god råd om julemaden.

493
00:21:03.530 --> 00:21:04.950
Og i aften gælder det julefrokosten.

494
00:21:06.030 --> 00:21:07.930
Den kan jo varieres i det uendelige.

495
00:21:08.010 --> 00:21:09.330
Man kan have få retter, og man kan

496
00:21:09.330 --> 00:21:09.930
have mange retter.

497
00:21:10.790 --> 00:21:11.910
Og vi har allieret os med en af

498
00:21:11.910 --> 00:21:14.810
byens kæmpe slagtermesterer, Måns Koppel Hansen.

499
00:21:14.810 --> 00:21:16.410
Og Måns, hvad har du tænkt dig at

500
00:21:16.410 --> 00:21:17.030
servere for os?

501
00:21:17.150 --> 00:21:19.490
Ja, vi har tænkt os at servere to

502
00:21:19.490 --> 00:21:19.990
slags sild.

503
00:21:20.950 --> 00:21:23.610
En sennep-sild og en jysk-sild.

504
00:21:24.150 --> 00:21:26.230
Så har vi tænkt os at lave gammeldags

505
00:21:26.230 --> 00:21:29.490
skråfinker plus en juleskænke.

506
00:21:31.610 --> 00:21:34.310
Måske til anden juledag, hvor man ikke skal

507
00:21:34.310 --> 00:21:35.450
have det fede mad.

508
00:21:35.910 --> 00:21:37.970
Og hvor vi vil kombinere den med en

509
00:21:37.970 --> 00:21:41.810
fransk kartoffelsalat og nogle syltede champignons.

510
00:21:42.950 --> 00:21:43.770
Det var, hvad vi havde tænkt os at

511
00:21:43.770 --> 00:21:43.870
lave.

512
00:21:43.870 --> 00:21:44.690
Det lyder godt.

513
00:21:45.830 --> 00:21:48.730
Vi vil allerførst lave en sennep-sild.

514
00:21:49.970 --> 00:21:54.010
Og det skal være rensede, gode sildefiléer.

515
00:21:55.250 --> 00:21:57.830
Man kan godt bruge dyfrosten sildefiléer.

516
00:21:58.390 --> 00:21:59.390
Men en ting, man skal i hvert fald

517
00:21:59.390 --> 00:22:01.610
ikke spare på pengene der.

518
00:22:02.130 --> 00:22:04.850
Det betaler sig helt sikkert at købe en

519
00:22:04.850 --> 00:22:05.830
fornuftig kvalitet.

520
00:22:07.410 --> 00:22:09.130
De skal være, som sagt, pænt renset.

521
00:22:09.810 --> 00:22:11.410
Og det, man gør, er, at man klipper

522
00:22:11.410 --> 00:22:13.090
rygfændene af.

523
00:22:14.650 --> 00:22:17.710
Lægger dem ved kødsiden opad.

524
00:22:20.970 --> 00:22:21.890
Så kan du fortsætte, Jesper.

525
00:22:22.870 --> 00:22:26.370
Vi skal bruge en...

526
00:22:26.370 --> 00:22:27.830
8 stykker havde vi regnet med.

527
00:22:30.360 --> 00:22:33.340
Sennep-sildene laver vi på den måde, at

528
00:22:33.340 --> 00:22:34.560
de skal være sådan nogle pæne nogle.

529
00:22:34.560 --> 00:22:39.480
Så skal vi have fransk Dijon-sennep.

530
00:22:40.220 --> 00:22:41.540
Og det er sådan set der, hemmeligheden ligger.

531
00:22:42.520 --> 00:22:45.100
Man skal smøre på med rund hånd.

532
00:22:45.720 --> 00:22:46.200
Tyglægen.

533
00:22:47.320 --> 00:22:49.020
Vi ved godt, det er noget krads noget.

534
00:22:49.260 --> 00:22:52.180
Men når det kommer i ovnen bagefter, så

535
00:22:52.180 --> 00:22:53.720
er det knap så slemt med.

536
00:22:54.400 --> 00:22:55.380
Men et tyglægen.

537
00:22:56.280 --> 00:22:59.260
Hellere for meget, end for lidt.

538
00:23:10.370 --> 00:23:10.850
Sådan.

539
00:23:11.030 --> 00:23:11.650
Så tror jeg, det er godt.

540
00:23:15.620 --> 00:23:17.980
Så skal man have lidt salt og peber.

541
00:23:18.600 --> 00:23:19.800
Det tager vi bagefter her.

542
00:23:23.090 --> 00:23:26.630
Og det skal sådan være med lidt rund

543
00:23:26.630 --> 00:23:26.830
hånd.

544
00:23:31.520 --> 00:23:34.640
Man skal bruge et ildfast fadfød, som sagt

545
00:23:34.640 --> 00:23:38.560
skal vi have den i ovnen i et

546
00:23:38.560 --> 00:23:38.920
kvarter.

547
00:23:39.320 --> 00:23:39.900
20 minutter.

548
00:23:41.540 --> 00:23:42.500
Det passer ikke.

549
00:23:43.080 --> 00:23:43.980
Højst et kvarter.

550
00:23:44.500 --> 00:23:45.520
Det passer godt ifra hinanden.

551
00:23:50.000 --> 00:23:52.080
Så skal der lidt pøvle-pøvrød.

552
00:23:52.180 --> 00:23:53.400
Det skal man til gengæld være en lille

553
00:23:53.400 --> 00:23:55.280
smule mere forsigtig med.

554
00:23:55.440 --> 00:23:57.800
Det skal sådan nulles lidt ud.

555
00:24:04.300 --> 00:24:04.700
Sådan.

556
00:24:04.760 --> 00:24:05.260
Så er den ved at være der.

557
00:24:07.240 --> 00:24:08.740
Så er der sådan en lille fidus, som

558
00:24:08.740 --> 00:24:09.660
man endelig skal huske.

559
00:24:10.480 --> 00:24:13.000
For det er, at de skal rulles den

560
00:24:13.000 --> 00:24:13.240
vej.

561
00:24:14.820 --> 00:24:16.320
Man beregner cirka én til hver.

562
00:24:17.200 --> 00:24:20.680
Fidusen kommer på den måde, at skålen ikke

563
00:24:20.680 --> 00:24:22.920
må være større, end at de kan stå

564
00:24:22.920 --> 00:24:25.300
op og hvile sig for hinanden.

565
00:24:31.330 --> 00:24:31.810
Sådan.

566
00:24:33.270 --> 00:24:34.770
Rulles pænt sammen.

567
00:24:37.050 --> 00:24:38.370
Du kan rulle nogle stykker også.

568
00:24:45.160 --> 00:24:45.640
Sådan.

569
00:24:45.720 --> 00:24:47.200
Jeg kan se, at vi kommer til at

570
00:24:47.200 --> 00:24:48.900
lave en enkelt eller tog til.

571
00:24:49.900 --> 00:24:50.880
Så de holder lidt.

572
00:24:50.880 --> 00:24:52.800
For hvis de ikke står og hviler på

573
00:24:52.800 --> 00:24:56.100
hinanden, så har de en tendens til at

574
00:24:56.100 --> 00:24:56.540
rulle op.

575
00:24:59.760 --> 00:24:59.960
Sådan.

576
00:25:00.100 --> 00:25:02.180
Jeg tror, at vi lige tager to til.

577
00:25:02.380 --> 00:25:02.860
Har vi ikke dem?

578
00:25:03.220 --> 00:25:03.320
Jo.

579
00:25:08.320 --> 00:25:10.380
Nu når man har sat dem sådan op

580
00:25:10.380 --> 00:25:12.000
her, så er de sådan set færdige.

581
00:25:12.760 --> 00:25:14.380
Det er fordi vi har valgt sild.

582
00:25:14.840 --> 00:25:15.900
Det er fordi, som sagt, det er en

583
00:25:15.900 --> 00:25:16.340
billig ting.

584
00:25:17.180 --> 00:25:19.420
Men vi ved også godt her til juleborden.

585
00:25:20.080 --> 00:25:21.740
Så skal der også være nogle ting, som

586
00:25:21.740 --> 00:25:22.940
er nemme at gå til.

587
00:25:24.640 --> 00:25:27.900
For så bliver man måske lidt for stresset.

588
00:25:29.120 --> 00:25:30.320
Og det var ligefrem ikke mening, jo.

589
00:25:33.990 --> 00:25:34.390
Sådan.

590
00:25:34.570 --> 00:25:34.990
Jeg tror, at den er her.

591
00:25:39.220 --> 00:25:39.660
Sådan.

592
00:25:39.900 --> 00:25:40.480
Jeg tager lidt peber.

593
00:25:40.660 --> 00:25:40.940
Tager du det?

594
00:25:42.580 --> 00:25:43.480
Så tager jeg peber.

595
00:25:45.840 --> 00:25:49.680
Som sagt skal de have et kvarter i

596
00:25:49.680 --> 00:25:51.220
ovnen på 230.

597
00:25:55.690 --> 00:25:56.050
Sådan.

598
00:25:58.390 --> 00:26:00.650
Og det er en meget, meget lækker ting

599
00:26:00.650 --> 00:26:02.890
til juleborden.

600
00:26:03.110 --> 00:26:05.090
Der kan I se her, at man skal

601
00:26:05.090 --> 00:26:07.550
sørge for, at de kommer til at passe.

602
00:26:08.330 --> 00:26:08.690
Sådan.

603
00:26:09.010 --> 00:26:09.770
Så ruller det ikke op.

604
00:26:10.650 --> 00:26:12.370
Når vi er kommet så langt, så skal

605
00:26:12.370 --> 00:26:15.530
vi have lidt piskefløde eller kaffefløde.

606
00:26:16.490 --> 00:26:17.230
Det går knap så meget.

607
00:26:17.230 --> 00:26:19.010
Der skal cirka en kvart i.

608
00:26:20.230 --> 00:26:21.490
Til sådan en portion her.

609
00:26:23.510 --> 00:26:25.190
Og det er det, der gør dem ekstra

610
00:26:25.190 --> 00:26:25.470
lækker.

611
00:26:26.210 --> 00:26:29.010
Når de så har fået det her, så

612
00:26:29.010 --> 00:26:33.690
får man lidt af denne her fløde med

613
00:26:33.690 --> 00:26:33.890
op.

614
00:26:34.110 --> 00:26:36.670
Som silden har givet lidt smag ud i.

615
00:26:39.190 --> 00:26:39.970
Sådan lækker en.

616
00:26:47.230 --> 00:26:48.250
Skille med dinka du.

617
00:26:48.690 --> 00:26:51.210
Hør på så er en banjemus og spiller

618
00:26:51.210 --> 00:26:52.010
nemlig nu.

619
00:26:52.630 --> 00:26:54.410
Skille med dinka, dinka du.

620
00:26:54.610 --> 00:26:55.950
Skille med dinka du.

621
00:26:56.590 --> 00:26:58.450
Kom og syng og dans med os, det

622
00:26:58.450 --> 00:26:59.610
synes vi er i stu.

623
00:27:00.010 --> 00:27:03.350
Vi glæder os til juleaftens opgift fra 90.

624
00:27:03.950 --> 00:27:06.810
Og vi får fine julegaver i røven.

625
00:27:09.820 --> 00:27:13.260
Næste er igen sildefiléer.

626
00:27:14.120 --> 00:27:16.480
De her er friske, men kan selvfølgelig bruge

627
00:27:16.480 --> 00:27:17.460
frosten, som jeg sagde før.

628
00:27:18.720 --> 00:27:21.000
Der skal vi have rygfændene af igen.

629
00:27:22.120 --> 00:27:22.960
Vi har skyllet dem.

630
00:27:23.480 --> 00:27:24.840
Ganske let, det skal man altid huske.

631
00:27:25.400 --> 00:27:26.960
At det godt kan sidde lidt ved skæld.

632
00:27:27.560 --> 00:27:29.340
Og det kan godt være at give lidt

633
00:27:29.340 --> 00:27:31.560
fettet i det.

634
00:27:34.760 --> 00:27:37.080
Det er sådan set en meget let ting,

635
00:27:37.180 --> 00:27:38.660
men også en god ting, synes vi.

636
00:27:40.560 --> 00:27:42.020
Den drysses lidt med salt.

637
00:27:46.220 --> 00:27:48.640
Ganske let her på kødsiden.

638
00:27:55.010 --> 00:27:56.730
Og det eneste, der skal ske, det er,

639
00:27:56.810 --> 00:27:57.970
at man tager rumel.

640
00:27:59.210 --> 00:28:00.670
Man skal huske, at det skal være rumel.

641
00:28:01.110 --> 00:28:02.190
Og vender dem sådan her.

642
00:28:07.230 --> 00:28:11.950
Så skal de stege 5-10 minutter på

643
00:28:11.950 --> 00:28:15.110
panden med masser af bløde løg.

644
00:28:15.950 --> 00:28:17.090
Og bløde løg, det mener jeg er de

645
00:28:17.090 --> 00:28:20.570
løg, som man bruger til mørkrebøffer.

646
00:28:21.930 --> 00:28:25.050
Meningen med silden er, at man kan få

647
00:28:25.050 --> 00:28:26.710
selv at lave den dagen i forvejen.

648
00:28:27.650 --> 00:28:29.370
Og at man så sætter den i ovnen.

649
00:28:30.150 --> 00:28:32.390
Den skal have på samme måde en kvarters

650
00:28:32.390 --> 00:28:33.730
tid i ovnen.

651
00:28:35.870 --> 00:28:38.510
Det er en meget, meget lækker sild også.

652
00:28:38.670 --> 00:28:43.470
Og når man så har stegt den, kommer

653
00:28:43.470 --> 00:28:44.190
man den op i et fad.

654
00:28:44.850 --> 00:28:48.590
Og hælder halv eddike, halv sukker eller lige

655
00:28:48.590 --> 00:28:49.070
meget af hver.

656
00:28:49.070 --> 00:28:51.010
Med en lille bitte smule vand i.

657
00:28:52.010 --> 00:28:53.610
Og så kommer man løgene hen over.

658
00:28:54.830 --> 00:28:56.130
Og så putter man den så i ovnen

659
00:28:56.130 --> 00:28:57.010
og varmer dem op.

660
00:28:57.530 --> 00:29:02.310
Så har man altså en sildig eddike, men

661
00:29:02.310 --> 00:29:03.190
på en helt ny måde.

662
00:29:04.030 --> 00:29:06.350
Som sådan set ikke har noget med det,

663
00:29:06.470 --> 00:29:09.170
man forbinder med en almindelig sildig eddike.

664
00:29:10.690 --> 00:29:13.450
Når man har smagt dem her, så spiser

665
00:29:13.450 --> 00:29:17.910
man tydeligvis ikke de andre mere.

666
00:29:19.110 --> 00:29:19.430
Sådan.

667
00:29:22.030 --> 00:29:23.270
Ja, så er de klar til panden.

668
00:29:59.670 --> 00:30:04.230
Så synes vi, at til hver julebord skal

669
00:30:04.230 --> 00:30:06.110
der også være en god gammel ret.

670
00:30:07.150 --> 00:30:08.910
Og som slagter synes vi selvfølgelig, at der

671
00:30:08.910 --> 00:30:11.230
skal være gammeldags kroffinger.

672
00:30:12.470 --> 00:30:17.450
Mange mennesker synes nok, at finger er noget

673
00:30:17.450 --> 00:30:18.770
fedt og noget ulækkert.

674
00:30:19.710 --> 00:30:21.270
Det synes vi helt bestemt ikke.

675
00:30:21.770 --> 00:30:22.150
Prøv at se.

676
00:30:24.310 --> 00:30:27.970
Kilo svinelever skal skæres ud i små stykker.

677
00:30:28.630 --> 00:30:29.830
Denne her er blevet vandet ud i et

678
00:30:29.830 --> 00:30:30.410
kvarters tid.

679
00:30:31.050 --> 00:30:33.890
Vi får ligesom at tage det overskydte blod

680
00:30:33.890 --> 00:30:34.250
der i det.

681
00:30:35.010 --> 00:30:38.290
Så skal der et fedt stykke stegefisk.

682
00:30:39.190 --> 00:30:40.430
350 gram cirka.

683
00:30:41.510 --> 00:30:43.330
En pæn stor løg.

684
00:30:43.870 --> 00:30:44.390
Et æble.

685
00:30:45.330 --> 00:30:45.970
Og lidt fedtekræver.

686
00:30:48.610 --> 00:30:52.010
Så skal vi have salt, peber, alderhånde, sukker

687
00:30:52.010 --> 00:30:53.070
og en smule eddike.

688
00:30:54.410 --> 00:30:57.630
Så får man helt sikkert et herre spise,

689
00:30:58.390 --> 00:31:01.230
som bør være på et hver julebord.

690
00:31:02.650 --> 00:31:04.910
Og den er meget, meget, meget let at

691
00:31:04.910 --> 00:31:05.090
lave.

692
00:31:06.110 --> 00:31:08.110
Som sagt den udvandede lever.

693
00:31:09.050 --> 00:31:09.810
Op i gryden.

694
00:31:13.110 --> 00:31:13.710
Stegeflaske.

695
00:31:15.970 --> 00:31:19.150
Skåret ud i passende små stykker, samme som

696
00:31:19.150 --> 00:31:20.010
leveren.

697
00:31:23.670 --> 00:31:27.110
Og løget delt ud i borde.

698
00:31:32.820 --> 00:31:33.260
Sådan.

699
00:31:33.500 --> 00:31:37.000
Så har Jesper lavet æblerne, som vi tager

700
00:31:37.000 --> 00:31:37.200
op.

701
00:31:38.200 --> 00:31:40.740
Så skal der kun vand på, så det

702
00:31:40.740 --> 00:31:41.260
lige dækker.

703
00:31:41.960 --> 00:31:44.400
Så skal det koge en 30-35 minutter.

704
00:31:45.440 --> 00:31:47.700
Vi har jo gjort en lille portion klar,

705
00:31:48.280 --> 00:31:51.700
når det er kogt i de 30-35

706
00:31:51.700 --> 00:31:52.780
minutter.

707
00:31:52.840 --> 00:31:56.420
Så skal det pakkes sammen på kødhakkeren.

708
00:31:57.360 --> 00:31:59.200
Og det er ligesom mellem en 5 mm

709
00:31:59.200 --> 00:32:00.900
skive eller en 3 mm skive.

710
00:32:01.620 --> 00:32:03.240
Så er det kun at komme det ned

711
00:32:03.240 --> 00:32:04.300
i gryden.

712
00:32:04.820 --> 00:32:06.680
Og i gryden har vi kommet suppe, der

713
00:32:06.680 --> 00:32:07.480
er cirka en halv liter.

714
00:32:15.680 --> 00:32:20.360
Så skal det bare varmes stille og roligt

715
00:32:20.360 --> 00:32:21.100
igennem.

716
00:32:25.480 --> 00:32:27.500
Nu palder vi det gammeldags gråfingre.

717
00:32:28.780 --> 00:32:29.960
Det er, fordi vi synes, at det er

718
00:32:29.960 --> 00:32:33.320
en dødsøgt at bruge kulør på sådan noget.

719
00:32:33.980 --> 00:32:35.420
Har det ikke noget med fingre at gøre,

720
00:32:35.940 --> 00:32:37.760
så bliver det næsten hashé i stand for.

721
00:32:38.600 --> 00:32:40.180
Man skal selv skønne lidt.

722
00:32:40.940 --> 00:32:42.820
Den her kan godt tage en anelse mere

723
00:32:42.820 --> 00:32:43.280
suppe.

724
00:32:43.980 --> 00:32:44.900
Og krydderier.

725
00:32:46.340 --> 00:32:47.040
Det er sådan her.

726
00:32:48.080 --> 00:32:48.400
Salt.

727
00:32:50.180 --> 00:32:50.700
Peber.

728
00:32:53.120 --> 00:32:53.900
Alle hånd.

729
00:32:54.160 --> 00:32:56.680
Så kan man være lidt forsigtig med, for

730
00:32:56.680 --> 00:32:58.040
det er meget gennemtrængende.

731
00:32:59.320 --> 00:33:01.760
Og det er næsten umuligt at...

732
00:33:01.760 --> 00:33:03.240
Det er synd, hvis det kommer for meget

733
00:33:03.240 --> 00:33:03.660
i hvert fald.

734
00:33:05.160 --> 00:33:05.680
Sukker.

735
00:33:05.680 --> 00:33:06.740
Lillads.

736
00:33:08.980 --> 00:33:12.300
Og en lille smule eddike.

737
00:33:18.430 --> 00:33:18.850
Sådan.

738
00:33:23.370 --> 00:33:25.890
Det er godt, men det kan ikke lade

739
00:33:25.890 --> 00:33:26.010
være.

740
00:33:27.150 --> 00:33:28.910
Men lækkert.

741
00:33:31.260 --> 00:33:31.960
Høller brændvin.

742
00:33:32.260 --> 00:33:33.280
Altid også.

743
00:33:42.140 --> 00:33:44.920
Hvorfor sådan en banjemus, der spiller nemlig nu?

744
00:33:48.960 --> 00:33:51.260
Kom og syng og dans med os, det

745
00:33:51.260 --> 00:33:52.480
synes vi er i slut.

746
00:33:53.000 --> 00:33:55.960
Vi glæder os til juleaften, så bliver træet

747
00:33:55.960 --> 00:33:56.640
sendt.

748
00:33:56.800 --> 00:34:00.160
Og vi får billige julekæder i højre beskridt.

749
00:34:07.360 --> 00:34:10.380
Velkommen til vores juleskinke.

750
00:34:12.139 --> 00:34:14.920
Som vi også synes, man skal have på

751
00:34:14.920 --> 00:34:16.260
hver eneste julebord.

752
00:34:17.500 --> 00:34:19.239
Den vi har valgt at lave med tilbehør.

753
00:34:19.679 --> 00:34:21.960
Det er sådan en, som ikke ligger så

754
00:34:21.960 --> 00:34:22.320
tungt.

755
00:34:22.380 --> 00:34:24.639
Men som vi synes, vi har sat meget

756
00:34:24.639 --> 00:34:25.340
fornuftigt sammen.

757
00:34:26.699 --> 00:34:28.940
Jesper vil lige vise, hvor vi tager sukket

758
00:34:28.940 --> 00:34:29.199
fra.

759
00:34:29.880 --> 00:34:32.280
Så man kan fornemme, hvor det er.

760
00:34:32.440 --> 00:34:34.100
Det her er en stor, lækker skinke.

761
00:34:35.940 --> 00:34:39.139
Jesper piller nu nøglebener af.

762
00:34:45.429 --> 00:34:47.449
Jeg kan fortælle, mens Jesper gør det her,

763
00:34:47.670 --> 00:34:50.409
at skinken skal være let saltet.

764
00:34:51.130 --> 00:34:52.350
Den skal være let røget.

765
00:34:53.650 --> 00:34:54.949
Og den skal koge.

766
00:34:56.310 --> 00:34:58.710
Vi vil lige vise, hvor vi tager sukket

767
00:34:58.710 --> 00:34:58.970
fra.

768
00:35:06.820 --> 00:35:07.300
Nøglebener.

769
00:35:08.180 --> 00:35:09.940
Det tager vi med hjem selv, der er

770
00:35:09.940 --> 00:35:10.640
for meget kød på.

771
00:35:11.180 --> 00:35:12.240
Det er gode stegebener.

772
00:35:19.620 --> 00:35:25.160
Det er enderloven, som kommer af.

773
00:35:32.980 --> 00:35:37.520
Skanken er altid til sylte, hvis man laver

774
00:35:37.520 --> 00:35:37.820
sådan noget.

775
00:35:40.400 --> 00:35:43.300
Så vil vi efterhånden snart komme ned til

776
00:35:43.300 --> 00:35:46.020
det stykke, som vi skal bruge.

777
00:35:54.130 --> 00:35:57.790
Det var røgbenet.

778
00:35:59.990 --> 00:36:03.850
Forresten det eneste flæskeben, som en hund må

779
00:36:03.850 --> 00:36:04.070
få.

780
00:36:04.690 --> 00:36:06.610
Det her kalder vi plussubenet.

781
00:36:07.770 --> 00:36:10.050
Der er brus for hænderne, og den røgpive

782
00:36:10.050 --> 00:36:12.990
her splinter ikke.

783
00:36:14.010 --> 00:36:15.910
Så den gør skade i hundens mave.

784
00:36:17.950 --> 00:36:18.750
Det var klumpen.

785
00:36:18.750 --> 00:36:19.210
Klumpen.

786
00:36:22.250 --> 00:36:23.630
Så er vi kommet ned til det stykke,

787
00:36:23.710 --> 00:36:24.310
der hedder yderloven.

788
00:36:31.050 --> 00:36:33.350
Nu skal vi lige have nogle små senere

789
00:36:33.350 --> 00:36:33.570
væk.

790
00:36:36.270 --> 00:36:37.750
Der er altså en lille kirke lige oppe.

791
00:36:42.820 --> 00:36:43.260
Sådan.

792
00:36:44.740 --> 00:36:47.880
Det stykke er det samme som det her.

793
00:36:49.740 --> 00:36:54.540
Det bliver så saltet, røget, kommer ind sammen.

794
00:36:54.540 --> 00:36:55.940
Og så er vi så kogte.

795
00:36:57.480 --> 00:36:59.220
Vi har kogte den her i to timer.

796
00:37:00.400 --> 00:37:04.140
Med lidt larveblade og lidt nætter.

797
00:37:05.080 --> 00:37:07.500
Det man så gør, er at man tager

798
00:37:07.500 --> 00:37:08.280
nættet af.

799
00:37:10.620 --> 00:37:11.920
Så skal man have svægerne af.

800
00:37:12.420 --> 00:37:15.580
Der sætter man tommetålen op under her og

801
00:37:15.580 --> 00:37:15.820
kører.

802
00:37:16.920 --> 00:37:18.320
Vi skal kun have svægerne af.

803
00:37:19.980 --> 00:37:23.280
Vi ønsker at få den lille smule fedt,

804
00:37:23.400 --> 00:37:23.880
som sidder her.

805
00:37:24.780 --> 00:37:25.440
Den skal vi have på.

806
00:37:27.800 --> 00:37:30.960
Det skal være til, at hvis den er

807
00:37:30.960 --> 00:37:35.120
kogt rigtigt, så må man hjælpe lidt med

808
00:37:35.120 --> 00:37:37.040
kniven.

809
00:37:42.840 --> 00:37:43.320
Sådan.

810
00:37:45.640 --> 00:37:47.680
En anden ting, der er vigtig, så den

811
00:37:47.680 --> 00:37:48.280
skal ikke blive værd.

812
00:37:48.280 --> 00:37:54.840
Man skal huske at risse fedtet forsigtigt henover.

813
00:37:56.900 --> 00:37:59.540
Det skal man for det, at vi skal

814
00:37:59.540 --> 00:38:06.560
have en senap, farin, dressing henover.

815
00:38:07.260 --> 00:38:10.080
Hvis man gør sådan her, så løber den

816
00:38:10.080 --> 00:38:10.400
ikke af.

817
00:38:10.720 --> 00:38:12.300
Så sidder den ligesom fast på.

818
00:38:12.300 --> 00:38:15.060
Hvis man glemmer det, så har den en

819
00:38:15.060 --> 00:38:15.720
tilbøjelig senap.

820
00:38:15.800 --> 00:38:17.480
Den bliver varm og kan godt komme til

821
00:38:17.480 --> 00:38:17.860
at hænge.

822
00:38:17.980 --> 00:38:20.380
Vi ønsker, at den skal sidde pæn og

823
00:38:20.380 --> 00:38:21.240
flot udover.

824
00:38:22.940 --> 00:38:23.400
Det var sådan.

825
00:38:26.260 --> 00:38:31.500
Rissingen, man laver med, det er lidt mørkt

826
00:38:31.500 --> 00:38:31.840
farin.

827
00:38:36.140 --> 00:38:37.100
Stærk senap.

828
00:38:39.140 --> 00:38:39.620
Tafelsenap.

829
00:38:42.740 --> 00:38:46.200
Det skal så bæres rundt i en tyk

830
00:38:46.200 --> 00:38:47.620
rød.

831
00:38:48.720 --> 00:38:51.020
Du skal også have lidt rest og en

832
00:38:51.020 --> 00:38:53.340
lille smule paprika.

833
00:38:55.280 --> 00:38:57.860
Så rører jeg det sådan rundt.

834
00:38:58.780 --> 00:39:02.320
Så må farinen godt være det, vi kalder

835
00:39:02.320 --> 00:39:02.620
stugetemperatur.

836
00:39:03.900 --> 00:39:06.160
Det har den en tendens til at klumpe.

837
00:39:10.280 --> 00:39:10.880
Sådan.

838
00:39:12.480 --> 00:39:14.660
Så skal der lidt dild i.

839
00:39:15.960 --> 00:39:17.600
Vi bruger tørret dild.

840
00:39:18.600 --> 00:39:21.620
Grundet er, at hvis man bruger frisk dild,

841
00:39:21.880 --> 00:39:23.320
så har den også en tendens til at

842
00:39:23.320 --> 00:39:23.640
klumpe.

843
00:39:24.260 --> 00:39:25.280
Det skal bare være sådan.

844
00:39:27.160 --> 00:39:27.400
Sådan.

845
00:39:28.840 --> 00:39:32.140
Tørret dild fordeler sig meget pænt.

846
00:39:34.400 --> 00:39:36.400
Det andet vil ligge i små kager.

847
00:39:43.210 --> 00:39:43.910
Sådan.

848
00:39:50.490 --> 00:39:55.830
Nu er det en god ting at komme

849
00:39:55.830 --> 00:40:00.690
et ordentligt remme på på én gang.

850
00:40:02.350 --> 00:40:03.870
Ligesom om man løber ned.

851
00:40:04.770 --> 00:40:06.810
Så får man det pænt og glat.

852
00:40:06.810 --> 00:40:09.670
Hvis man kommer for lidt på i starten,

853
00:40:10.790 --> 00:40:12.170
er det ikke umuligt.

854
00:40:12.430 --> 00:40:14.010
Men den bliver ikke nær så køn i

855
00:40:14.010 --> 00:40:16.850
skorpen, når man skal have en kvarter glat

856
00:40:16.850 --> 00:40:17.190
efter.

857
00:40:18.630 --> 00:40:20.550
Så er man til bøjle til at få

858
00:40:20.550 --> 00:40:21.290
kørt tingene af.

859
00:40:28.080 --> 00:40:28.560
Sådan.

860
00:40:32.160 --> 00:40:34.420
Så skal der rasp på også.

861
00:40:35.480 --> 00:40:36.500
Der synes jeg, at der skal komme en

862
00:40:36.500 --> 00:40:38.440
lille smule paprika i.

863
00:40:38.440 --> 00:40:41.800
Det smager godt.

864
00:40:43.080 --> 00:40:46.760
Samtidig giver det en pæn farve.

865
00:40:48.160 --> 00:40:52.520
Det drysses med rund hånd.

866
00:40:53.900 --> 00:40:54.020
Udover.

867
00:41:05.150 --> 00:41:06.090
Sådan.

868
00:41:07.130 --> 00:41:11.330
Jeg har en specialitet, som skal i ovnen

869
00:41:11.330 --> 00:41:15.010
i 220 grader i 40-50 minutter.

870
00:41:15.010 --> 00:41:16.330
Meget lækker sang.

871
00:41:30.220 --> 00:41:34.580
Til vores juleskænke vil vi godt lave noget

872
00:41:34.580 --> 00:41:36.420
lidt utraditionelt.

873
00:41:37.900 --> 00:41:39.460
Fransk kartoffelsalat.

874
00:41:40.300 --> 00:41:41.720
Jeg synes, at vi er blevet lidt trætte

875
00:41:41.720 --> 00:41:44.080
af majonæsekartoffelsalaten.

876
00:41:44.080 --> 00:41:48.360
Så vi har kogte kartofler, som vi har

877
00:41:48.360 --> 00:41:48.920
tærnet ud.

878
00:41:51.520 --> 00:41:52.980
Det er et kilder.

879
00:41:55.160 --> 00:41:58.680
Til det skal bruges røde løg, som skal

880
00:41:58.680 --> 00:41:59.280
være finhakket.

881
00:42:00.760 --> 00:42:01.320
Gurløg.

882
00:42:02.020 --> 00:42:02.300
Pil.

883
00:42:03.140 --> 00:42:03.540
Selle.

884
00:42:04.760 --> 00:42:07.100
Et enkelt fed hvidløg.

885
00:42:08.140 --> 00:42:08.660
Vinedike.

886
00:42:09.860 --> 00:42:10.400
Og olie.

887
00:42:11.760 --> 00:42:14.440
Og så skal vi have nogle radisser, når

888
00:42:14.440 --> 00:42:15.320
det en gang bliver færdigt.

889
00:42:18.840 --> 00:42:23.880
Fremgangsmålet er, at vi skal have skåret påløget.

890
00:42:25.160 --> 00:42:26.180
Et bundt påløg skal der være.

891
00:42:26.640 --> 00:42:28.680
Det skal fint ud.

892
00:42:47.700 --> 00:42:48.260
Kartoflerne.

893
00:42:49.880 --> 00:42:51.740
Samme gælder dillen.

894
00:42:54.060 --> 00:43:03.760
Også lidt fint.

895
00:43:04.580 --> 00:43:09.780
Det er finere, desto lækrere bliver det.

896
00:43:14.060 --> 00:43:17.300
Og så et bundt persille.

897
00:43:18.420 --> 00:43:23.020
Den selvfølgelig skal skølles vældig godt.

898
00:43:24.880 --> 00:43:26.920
Det er straks lidt mere besværligt at have,

899
00:43:27.280 --> 00:43:28.220
end jeg gør.

900
00:43:52.600 --> 00:43:53.360
Sådan.

901
00:43:55.980 --> 00:44:01.760
Og så skal vi have rødløg og hvidløg.

902
00:44:26.620 --> 00:44:27.760
Blandes det hele.

903
00:44:32.980 --> 00:44:35.340
Så får vi en jævn blanding.

904
00:44:40.460 --> 00:44:42.920
Så skal vi huske lidt salt.

905
00:44:56.270 --> 00:44:57.910
Så skal der lidt olie.

906
00:44:58.110 --> 00:45:01.290
Og den olie, vi bruger, det er vindrueolie.

907
00:45:09.120 --> 00:45:10.100
Og lidt hvidløg.

908
00:45:18.060 --> 00:45:18.500
Sådan.

909
00:45:20.980 --> 00:45:22.060
Nu er den altså ikke klar til at

910
00:45:22.060 --> 00:45:22.320
spise.

911
00:45:23.880 --> 00:45:27.900
Den skal stå to timer at trække.

912
00:45:28.040 --> 00:45:29.000
Så man skal altså lave den i lidt

913
00:45:29.000 --> 00:45:29.420
god tid.

914
00:45:30.260 --> 00:45:33.260
Men man kan snit lave den dagen i

915
00:45:33.260 --> 00:45:33.660
forvejen.

916
00:45:34.120 --> 00:45:36.980
Men mindst to timer skal den stå at

917
00:45:36.980 --> 00:45:37.260
trække.

918
00:45:38.080 --> 00:45:42.300
Det har noget med, at persillen og dillen

919
00:45:42.300 --> 00:45:44.840
bliver suger.

920
00:45:45.860 --> 00:45:47.460
Det giver lidt med olien der.

921
00:45:48.260 --> 00:45:51.360
Så det ikke bliver de skarpe kanter, som

922
00:45:51.360 --> 00:45:51.940
sådan noget kan give.

923
00:45:52.460 --> 00:45:55.700
Men en meget, meget lækker sag, som går

924
00:45:55.700 --> 00:45:57.320
godt i spænd med vores juleskærm.

925
00:45:59.940 --> 00:46:02.760
Jeg synes, der mangler en ekstra lille ting

926
00:46:02.760 --> 00:46:05.640
til juleskærm.

927
00:46:06.080 --> 00:46:09.320
Det er champignons.

928
00:46:10.780 --> 00:46:11.960
Og her er det dosachampignons.

929
00:46:13.900 --> 00:46:15.920
Som har været i et dørslag.

930
00:46:16.500 --> 00:46:19.340
Stået så, at væden er trukket fra.

931
00:46:20.140 --> 00:46:21.900
Der er hældt et vinede ben over det.

932
00:46:23.720 --> 00:46:25.560
Det er en meget nem ting at lave.

933
00:46:25.560 --> 00:46:27.520
Men en rigtig god ting.

934
00:46:28.300 --> 00:46:28.820
Nu skal I se.

935
00:46:37.580 --> 00:46:39.560
Det skal gå som lidt tilbehør.

936
00:46:41.220 --> 00:46:43.500
Men jeg synes, det er så lækkert, at

937
00:46:43.500 --> 00:46:47.660
man kan sidde og spise det til drinks.

938
00:46:47.900 --> 00:46:48.900
Altså en form for snacks.

939
00:46:51.740 --> 00:46:55.260
Frankenspåen er salt.

940
00:47:09.950 --> 00:47:11.990
Og lidt olie.

941
00:47:21.640 --> 00:47:22.660
Grønt løg.

942
00:47:24.580 --> 00:47:26.280
Gansnittet fint ud.

943
00:47:30.110 --> 00:47:32.010
Nu er det lidt stort, så man kun

944
00:47:32.010 --> 00:47:36.050
bruger et enkelt rundt til den ration her.

945
00:47:39.530 --> 00:47:43.650
Og en lille smule basil.

946
00:48:02.150 --> 00:48:06.690
Og så skal vi have et fedt hvidløg

947
00:48:06.690 --> 00:48:07.050
til den.

948
00:48:21.990 --> 00:48:23.250
Og så skal det bare stå.

949
00:48:24.670 --> 00:48:26.890
Men der skal man igen være i lidt

950
00:48:26.890 --> 00:48:27.330
god tid.

951
00:48:28.570 --> 00:48:32.530
For det her skal altså stå og trække

952
00:48:32.530 --> 00:48:33.310
i 24 timer.

953
00:48:33.310 --> 00:48:36.790
Men til gengæld kan man godt lave en

954
00:48:36.790 --> 00:48:37.930
stor portion af gangen.

955
00:48:38.570 --> 00:48:41.810
For de kan holde sig i 14 dage.

956
00:48:42.230 --> 00:48:43.810
I tre uger kan de snildt holde sig.

957
00:48:45.810 --> 00:48:49.350
Og hvis man kan de hvidløg, så bliver

958
00:48:49.350 --> 00:48:51.470
de bedre og bedre.

959
00:48:52.030 --> 00:48:52.510
God.

960
00:48:53.430 --> 00:48:59.990
Ja, nu skal du se hende.

961
00:49:01.210 --> 00:49:04.630
Vores jysker stegtes ind med sprøde løg.

962
00:49:05.310 --> 00:49:06.210
Sendt op til den.

963
00:49:07.290 --> 00:49:09.090
Til de to ting skal man selvfølgelig have

964
00:49:09.090 --> 00:49:10.810
øl og en krøddersnaps.

965
00:49:12.190 --> 00:49:16.230
Til kroffingerne skal vi selvfølgelig have øl og

966
00:49:16.230 --> 00:49:17.250
brandvin.

967
00:49:18.390 --> 00:49:19.910
Det må gerne være en krødderbrandvin også.

968
00:49:20.130 --> 00:49:20.830
Og så god brød.

969
00:49:21.610 --> 00:49:23.410
Til vores juleskænke.

970
00:49:24.090 --> 00:49:26.010
Jeg synes, at man skal have en lidt

971
00:49:26.010 --> 00:49:27.030
tør hvidvin.

972
00:49:28.130 --> 00:49:30.710
Den kan gå meget fint i spænden.

973
00:49:31.110 --> 00:49:31.650
Og så tilbehør.

974
00:49:33.890 --> 00:49:36.130
Ja, der er ingen tvivl om, at juleforresten

975
00:49:36.130 --> 00:49:36.990
bliver en succes i år.

976
00:49:37.410 --> 00:49:38.470
Men jeg skal jo smage alligevel.

977
00:49:38.850 --> 00:49:39.430
Du er ret.

978
00:49:39.670 --> 00:49:40.470
Er du tør på fingrene?

979
00:49:40.670 --> 00:49:41.490
Ja, jeg er tør på fingrene.

980
00:49:44.330 --> 00:49:45.170
Findes ikke bedre.

981
00:49:45.510 --> 00:49:47.370
Altså, os gives bedste.

982
00:49:47.710 --> 00:49:48.310
Tak for hjælpen.

983
00:49:48.310 --> 00:49:48.850
Velbekomme.

984
00:50:19.310 --> 00:50:26.950
Og kød og blod til

985
00:50:26.950 --> 00:50:34.930
overflod gav mildt os mennesker med forres glæder

986
00:50:34.930 --> 00:50:44.910
givet og dødt til

987
00:50:44.910 --> 00:50:52.990
invitering Er det en heldig flik at

988
00:50:52.990 --> 00:50:57.310
elske livet?

989
00:51:00.890 --> 00:51:07.510
Paradishaven lyste grønt Skaberen fandt alders skønt Grundene

990
00:51:07.510 --> 00:51:11.310
så han sig omkring Har jeg nu husket

991
00:51:11.310 --> 00:51:12.870
alle ting?

992
00:51:13.410 --> 00:51:16.010
Der så han af ham som en sten

993
00:51:16.010 --> 00:51:19.890
Sovet, og straks han var i seng Tog

994
00:51:19.890 --> 00:51:23.390
han et hår og flød et ben Og

995
00:51:23.390 --> 00:51:33.350
skabte så en kvinde Ved himlens kunst

996
00:51:33.350 --> 00:51:39.410
For kamp og kunst Til fugl for sjæl

997
00:51:39.410 --> 00:51:46.870
og læge Gav han os en kvinde Og

998
00:51:46.870 --> 00:51:56.820
dødt til invitering Er

999
00:51:56.820 --> 00:52:04.700
det en heldig flik at elske livet?

1000
00:52:33.700 --> 00:52:35.180
Det var alle de første omgang.

1001
00:52:35.500 --> 00:52:37.760
Men Roskilde LokalTV kommer igen præcis kl.

1002
00:52:37.880 --> 00:52:39.840
20 hvor vi har ikke færre end 6

1003
00:52:39.840 --> 00:52:41.020
indslag på programmet.

1004
00:52:41.520 --> 00:52:44.580
For eksempel stiller vi det provokerende spørgsmål Hvorfor

1005
00:52:44.580 --> 00:52:45.140
holder vi jul?

1006
00:52:45.140 --> 00:52:47.880
Blandt de mange vi har spurgt er Sovnepræst

1007
00:52:47.880 --> 00:52:51.820
Bodil Engers Roskildes afgående borgmester Lisbeth Olsen og

1008
00:52:51.820 --> 00:52:55.000
præstnationalisten Jørgen Torgov Men selvfølgelig har vi også

1009
00:52:55.000 --> 00:52:57.040
været med mikrofon og kamera på gågaden i

1010
00:52:57.040 --> 00:53:00.400
Roskilde Aftens sportslige indslag, som ligger sidst på

1011
00:53:00.400 --> 00:53:03.620
programmet er et interview med handicap-idrætsudøveren Henning

1012
00:53:03.620 --> 00:53:06.940
Jensen Ligesom vi har besøgt Roskilde Skiklub som

1013
00:53:06.940 --> 00:53:08.980
det er de fleste nok overrasket over har

1014
00:53:08.980 --> 00:53:11.000
over 1000 medlemmer på gengik kl.

1015
00:53:11.100 --> 00:53:24.940
20 Just

1016
00:53:24.940 --> 00:53:34.470
like the ones I used to know Guitars

1017
00:53:34.470 --> 00:53:44.270
glisten Children hear Sleigh

1018
00:53:44.270 --> 00:53:58.030
bells In a snow Christmas

1019
00:53:59.750 --> 00:54:08.890
With every Christmas card I write May your

1020
00:54:08.890 --> 00:54:18.790
day Be merry And bright And may all

1021
00:54:18.810 --> 00:54:22.830
Your Christmases Be white
  • Mr. Max Tryller for Børn i Rosagårdens Børnehave
  • Der jules i Børnehaverne
  • TV-køkkenet er på besøg hos Slagtermester Mogens Koppel Hansen
Dato udgivet
Dope sheet: Klik for at downloade
Metainformation for administratorer
Faustnr
9 648 315 5
Varighed tidskode
00:53:24:00
Varighed sekunder
3204
Båndnummer
1393
Cirka
Afbrudt
Import må ikke længere overskrive dette
Afbrudt
Video er online
Tilsluttet

Kommentarer