- Genudsendelse af Vinrejse til Bordeaux i efteråret 1986
Tekstudskrift
WEBVTT 1 00:02:07.590 --> 00:02:18.910 Sankt 2 00:02:38.460 --> 00:02:38.920 Emilion 3 00:02:59.420 --> 00:03:18.200 Sankt 4 00:03:18.200 --> 00:03:30.460 Emilion Hans 5 00:03:30.460 --> 00:03:33.020 hule findes stadig i nærheden af den store 6 00:03:33.020 --> 00:03:34.280 underjordiske kirke. 7 00:03:35.340 --> 00:03:38.220 Selve kirken er den såkaldt monolithiske kirke. 8 00:03:38.700 --> 00:03:40.100 Det er altså en kirke, som er hugget 9 00:03:40.100 --> 00:03:41.160 ud i én sten. 10 00:03:42.420 --> 00:03:44.440 Man har aldrig opbevaret vin inde i denne 11 00:03:44.440 --> 00:03:46.700 kirke, selvom den vil være udmærket til det. 12 00:03:47.380 --> 00:03:49.780 Man har derimod haft en salpetafabrik derengang. 13 00:03:50.720 --> 00:03:52.880 Men vinen har man derimod opbevaret i mange 14 00:03:52.880 --> 00:03:53.580 andre huler. 15 00:03:54.200 --> 00:03:57.680 Hele distriktet er gennemtrået af underjordiske gange, hvor 16 00:03:57.680 --> 00:03:59.820 i vinen den dag i dag opbevares. 17 00:04:00.360 --> 00:04:01.640 Og kommer man ind i nogle af dem, 18 00:04:01.880 --> 00:04:04.200 så kan man se vinstokkenes rødder, der kommer 19 00:04:04.200 --> 00:04:06.660 ned gennem taget, og som forgæves prøver at 20 00:04:06.660 --> 00:04:09.000 farmele sig frem i mørket efter noget næring. 21 00:05:00.130 --> 00:05:03.390 I Sankt Emilion har det jo siden 1199 22 00:05:03.390 --> 00:05:06.950 været et vinfoderskab, som har stor betydning for 23 00:05:06.950 --> 00:05:09.150 kvaliteten af vinen i dette område. 24 00:05:09.910 --> 00:05:11.290 Mange slotte findes her. 25 00:05:11.870 --> 00:05:14.450 Det er meget betydningsfulde slotte, og kostbare viner 26 00:05:14.450 --> 00:05:16.530 laves der, og en del af dem laves 27 00:05:16.530 --> 00:05:18.610 på et vinkooperativ, som har 300.000 kvinder. 28 00:05:21.410 --> 00:05:24.330 Fabrikationen af vinen er computerstyret, og det er 29 00:05:24.330 --> 00:05:27.270 i øvrigt indvielsen af dette computersystem, vi ser 30 00:05:27.270 --> 00:05:27.610 her. 31 00:06:11.360 --> 00:06:14.780 Man har en lang række kyveer, store tankbeholdere, 32 00:06:15.200 --> 00:06:17.280 hvor i mosten fra hver mands druer kommer 33 00:06:17.280 --> 00:06:17.500 i. 34 00:06:18.180 --> 00:06:20.760 Hver mand har sit, hvert parcel, hvert mark, 35 00:06:21.020 --> 00:06:23.100 hvert medlem har sin egen beholder. 36 00:06:23.100 --> 00:06:26.380 Det bliver så vinificeret, altså fremstillet i disse 37 00:06:26.380 --> 00:06:26.900 beholdere. 38 00:06:27.640 --> 00:06:29.840 Dels har man de store beholdere, men de 39 00:06:29.840 --> 00:06:32.520 har også underjordiske kældre, hvor i de efterhånden 40 00:06:32.520 --> 00:06:34.340 vil kunne modne vinene på træfade. 41 00:06:35.380 --> 00:06:37.200 Endnu har man ikke så mange fade, som 42 00:06:37.200 --> 00:06:38.920 man drømmer om, men det hører med til 43 00:06:38.920 --> 00:06:40.880 at lave en gro på dovin, at vinen 44 00:06:40.880 --> 00:06:42.840 får lov at hvile sig halvanden til to 45 00:06:42.840 --> 00:06:46.000 år på små træfade af 225 liter. 46 00:06:46.600 --> 00:06:49.520 Det ånder vinen og optager ildt og fremfor 47 00:06:49.520 --> 00:06:51.940 alt optager den smag og lidt garvesyre fra 48 00:06:51.940 --> 00:06:52.520 egetræet. 49 00:06:53.620 --> 00:06:55.400 Det med egetræet er en hel videnskab for 50 00:06:55.400 --> 00:06:57.200 sig, men det er som regel egetræ fra 51 00:06:57.200 --> 00:06:59.420 Limoges eller andre steder i MidtFrankrig. 52 00:07:03.340 --> 00:07:07.100 Computerstyrningen betyder, at den enkelte vinbundet struer kommer 53 00:07:07.100 --> 00:07:09.760 ind og bliver nøje varet på automatiske vægte, 54 00:07:10.260 --> 00:07:12.040 hvorefter man hælder dem ned i store kar. 55 00:07:12.560 --> 00:07:15.200 Der bliver automatisk udtaget prøver, og man kan 56 00:07:15.200 --> 00:07:17.720 måle mostvægten, det vil sige, hvor meget sukker 57 00:07:17.720 --> 00:07:19.380 der er i druen, for det giver et 58 00:07:19.380 --> 00:07:21.220 billede af, hvor meget alkohol der til sin 59 00:07:21.220 --> 00:07:22.500 tid vil være i vinene. 60 00:07:23.000 --> 00:07:24.840 Det er jo sukkeret, der omdannes til alkohol, 61 00:07:25.100 --> 00:07:26.100 når vinene gærer. 62 00:08:11.380 --> 00:08:12.660 Det her er en generek vin fra 1985. 63 00:08:12.880 --> 00:08:15.260 Man har ikke altid mulighed for at smage 64 00:08:15.260 --> 00:08:16.080 på nogle viner. 65 00:08:16.660 --> 00:08:18.600 Det er kun et kilo, og det er 66 00:08:18.600 --> 00:08:20.860 noget, vi bare begyndte at sætte i en 67 00:08:20.860 --> 00:08:21.040 botte. 68 00:08:21.700 --> 00:08:24.100 Det er en generek vin fra 1985. 69 00:08:24.560 --> 00:08:27.480 Det vil give dig en idé til kvaliteten 70 00:08:27.480 --> 00:08:30.960 af vinerne fra 1985, som er meget god. 71 00:08:31.820 --> 00:08:35.440 Vi forventer, at vinerne ikke er så gode 72 00:08:35.440 --> 00:08:37.700 som de viner fra 1985, for en simpel 73 00:08:37.700 --> 00:08:41.280 grund er, at kvaliteten af vinerne er meget 74 00:08:41.280 --> 00:08:41.980 højere. 75 00:08:42.120 --> 00:08:44.680 Derfor må du ikke have en koncentration, der 76 00:08:44.680 --> 00:08:47.440 er on the supple and fruity, og vi 77 00:08:47.440 --> 00:08:50.080 får noget meget, meget rart i vinerne under 78 00:08:50.080 --> 00:08:50.760 et års tid. 79 00:08:50.840 --> 00:08:52.980 Du skal huske, at vinerne er af samme 80 00:08:52.980 --> 00:08:53.400 ægde, som en botte. 81 00:08:53.940 --> 00:08:55.860 Det er exakt det samme i Belgien, for 82 00:08:55.860 --> 00:08:59.720 eksempel, hvor mennesker gerne holder vinerne 6, 7, 83 00:08:59.760 --> 00:09:01.500 8, 10 år før de åbner dem. 84 00:09:06.740 --> 00:09:08.140 Nogle af vinerne klagede sig, man kunne lægge 85 00:09:08.140 --> 00:09:08.920 lige på bordet. 86 00:09:09.300 --> 00:09:11.300 Andre havde nærmest en suppe af druer. 87 00:09:12.140 --> 00:09:14.000 Druerne var slået i stykker, og det var 88 00:09:14.000 --> 00:09:16.080 druer, der kom fra en maskinehøstet mark. 89 00:09:17.180 --> 00:09:19.160 En høstmaskine er en maskine, der kører på 90 00:09:19.160 --> 00:09:21.560 hjul på hver side af rækkerne af vinstokkene, 91 00:09:21.940 --> 00:09:23.480 og så har den nogle pinde, som banker 92 00:09:23.480 --> 00:09:26.060 druerne af, så kun steltene sidder tilbage på 93 00:09:26.060 --> 00:09:26.760 vinstokkene. 94 00:09:27.820 --> 00:09:29.900 Druerne falder så ned på et transportbånd med 95 00:09:29.900 --> 00:09:31.660 små skåle, der fører dem op for oven 96 00:09:31.660 --> 00:09:33.740 i den kørende maskine, og så bliver de 97 00:09:33.740 --> 00:09:36.320 deroppe væltet ud i nogle indbyggede kar, og 98 00:09:36.320 --> 00:09:38.300 derfra pumpet over i de badede kar på 99 00:09:38.300 --> 00:09:40.500 hjul, som så skal køres afsted ned til 100 00:09:40.500 --> 00:09:43.140 kooperativet, hvor de nu skal hen og vinificeres 101 00:09:43.140 --> 00:09:43.940 til vinkælderen. 102 00:09:45.580 --> 00:09:47.960 Høstmaskiner bliver mere og mere almindelige, for i 103 00:09:47.960 --> 00:09:50.800 Bordeaux og overalt i øvrigt i vinddistrikterne, er 104 00:09:50.800 --> 00:09:52.940 man jo afhængig af vinplukkere, og de bliver 105 00:09:52.940 --> 00:09:54.400 efterhånden dyre og dyre. 106 00:09:55.160 --> 00:09:57.620 Der er ganske vist nogle studenter og cigøgnere, 107 00:09:57.740 --> 00:09:59.660 der gerne vil tjene nogle håndør, men også 108 00:09:59.660 --> 00:10:01.660 de bliver dyre og dyre, og derfor er 109 00:10:01.660 --> 00:10:02.960 man gået over til maskinerne. 110 00:10:04.780 --> 00:10:07.040 Det betyder nemlig også, at hvis vejret ikke 111 00:10:07.040 --> 00:10:08.740 er til at høste, så skal man ikke 112 00:10:08.740 --> 00:10:10.480 have alle disse folk siddende og vente i 113 00:10:10.480 --> 00:10:12.240 dyre domme, og give dem både løn og 114 00:10:12.240 --> 00:10:13.140 mad at opholde. 115 00:10:13.560 --> 00:10:15.580 Man kan bare lade maskinen stå under halvtaget, 116 00:10:15.980 --> 00:10:17.340 og når så det bliver godt vejr, kan 117 00:10:17.340 --> 00:10:19.140 man køre ud, og hvis det stadig er 118 00:10:19.140 --> 00:10:21.300 godt, kan man tænde lyset og fortsætte med 119 00:10:21.300 --> 00:10:22.540 at høste hele natten. 120 00:10:24.560 --> 00:10:26.500 Og det betyder også, at man kan høste 121 00:10:26.500 --> 00:10:28.360 druerne på det optimale tidspunkt. 122 00:10:28.860 --> 00:10:30.960 Hvor man i gamle dage måske var 14 123 00:10:30.960 --> 00:10:32.760 dage om at høste en mark, kan man 124 00:10:32.760 --> 00:10:34.100 i dag gøre det på en eller to 125 00:10:34.100 --> 00:10:36.140 dage, og gøre det på det helt rigtige 126 00:10:36.140 --> 00:10:36.660 tidspunkt. 127 00:10:37.660 --> 00:10:39.600 Man kan undgå at høste om morgenen, når 128 00:10:39.600 --> 00:10:42.840 der er morgenduk, for morgendukken, vandet, skal undgås 129 00:10:42.840 --> 00:10:45.060 i vinen, og hvis det regner, kan man 130 00:10:45.060 --> 00:10:47.240 vente til druerne er tørre, og så fortsætte. 131 00:10:48.180 --> 00:10:50.240 I middag, hvor vi så folk, der høstede 132 00:10:50.240 --> 00:10:52.180 i hånden, kan en mand i løbet af 133 00:10:52.180 --> 00:10:55.540 en arbejdstag fylde to træfade, svarende til 450 134 00:10:55.540 --> 00:10:58.460 liter vin, i det der er 225 liter 135 00:10:58.460 --> 00:10:59.720 i hver af disse fade. 136 00:11:00.540 --> 00:11:02.820 Hvis man derimod kører med en maskine, så 137 00:11:02.820 --> 00:11:05.260 kan to mand, der betjener maskinen, i løbet 138 00:11:05.260 --> 00:11:07.200 af en dag fylde cirka 100 fade. 139 00:11:07.760 --> 00:11:10.300 Man kan faktisk sige, at maskinen gør 50 140 00:11:10.300 --> 00:11:11.140 plukkere arbejdsløse. 141 00:11:17.860 --> 00:11:20.000 For enden af rækkerne med vinstokke var der 142 00:11:20.000 --> 00:11:22.200 i gamle dage, desværre bliver det mere og 143 00:11:22.200 --> 00:11:24.160 mere sjældent, plantet en rose. 144 00:11:24.720 --> 00:11:27.020 Oven i købet var det sådan, at man 145 00:11:27.020 --> 00:11:28.900 på rosen kunne se, hvilken vin der var 146 00:11:28.900 --> 00:11:29.320 plantet. 147 00:11:29.920 --> 00:11:31.760 Hvis det var en lyserød rose, så var 148 00:11:31.760 --> 00:11:32.820 det måske malotroer. 149 00:11:33.800 --> 00:11:36.240 Hvis den var mørkerød, var det måske cabernet 150 00:11:36.240 --> 00:11:36.720 sauvignon. 151 00:11:37.980 --> 00:11:39.780 Desværre er det sådan nu, at lige så 152 00:11:39.780 --> 00:11:42.100 hurtigt man får plantet roserne, lige så hurtigt 153 00:11:42.100 --> 00:11:44.240 kommer der nogen og plukker dem til deres 154 00:11:44.240 --> 00:11:44.660 elskede. 155 00:11:45.360 --> 00:11:46.920 Og det er jo bare ærgerligt, for det 156 00:11:46.920 --> 00:11:47.640 er vældig kønt. 157 00:11:49.100 --> 00:11:50.940 Men udover at være smukke at se på, 158 00:11:51.100 --> 00:11:52.980 har roserne også en praktisk funktion. 159 00:11:54.300 --> 00:11:56.840 Ligesom vi andre får influenza, kan druerne nemlig 160 00:11:56.840 --> 00:11:58.800 blive angrebet af en eller anden form for 161 00:11:58.800 --> 00:11:59.580 plantesyge. 162 00:12:00.260 --> 00:12:03.400 Da roserne er mere modtagelige end druerne, så 163 00:12:03.400 --> 00:12:05.840 ved man altså, at når roserne får plantesygdom, 164 00:12:06.080 --> 00:12:07.300 så skal druerne sprøjtes. 165 00:12:32.590 --> 00:12:34.570 Carcassonne var det første sted, vi kom til. 166 00:12:35.290 --> 00:12:37.390 Vi landede over ved Middelhavet og kørte sig 167 00:12:37.390 --> 00:12:39.590 rundt i det store distrikt, der hedder Midi. 168 00:12:40.290 --> 00:12:41.950 Og Midi er jo egentlig også navnet på 169 00:12:41.950 --> 00:12:45.110 middagstimen, og navnet på det solvarme distrikt, der 170 00:12:45.110 --> 00:12:46.870 ligger så langt væk, men hvor man i 171 00:12:46.870 --> 00:12:49.250 århundreder har lavet billig og jævn vin. 172 00:12:52.350 --> 00:12:55.590 Under vinsmagningen i Carcassonne fik vi, under ledelse 173 00:12:55.590 --> 00:12:59.070 af en repræsentant for Vinerollerforeningen på stedet, et 174 00:12:59.070 --> 00:13:01.410 indtryk af, hvad der foregår under bedømmelsen af 175 00:13:01.410 --> 00:13:01.590 vin. 176 00:13:02.270 --> 00:13:04.630 Vi fik skænket nogle vine i glasset, og 177 00:13:04.630 --> 00:13:06.850 fik der mulighed for at bedømme både udseendet, 178 00:13:07.070 --> 00:13:08.010 farven og bukén. 179 00:13:08.790 --> 00:13:10.870 Og det skete under ret professionelle forhold. 180 00:13:11.270 --> 00:13:12.630 Der var et godt lys, og man kunne 181 00:13:12.630 --> 00:13:14.910 sidde og bedømme udseendet af vinen, hvor klar 182 00:13:14.910 --> 00:13:16.770 den var, og hvilken farve den havde. 183 00:13:23.200 --> 00:13:25.160 Man har nu i denne sydlige del af 184 00:13:25.160 --> 00:13:29.400 Frankrig oparbejdet nogle kvalitetsdistrikter, og kvaliteten breder sig. 185 00:13:29.940 --> 00:13:32.080 Blandt andet fordi man alligevel ikke kan konkurrere 186 00:13:32.080 --> 00:13:34.120 med al den billige vin fra Spanien og 187 00:13:34.120 --> 00:13:34.700 Italien. 188 00:13:35.720 --> 00:13:38.040 Derfor er der kommet nogle distrikter, som hedder 189 00:13:38.040 --> 00:13:41.800 Corbiere, Fittu og Minerva, og disse små distrikter 190 00:13:41.800 --> 00:13:44.780 i det store Lancuedoc Roussillon, som Midi også 191 00:13:44.780 --> 00:13:46.860 kaldes, er der hvor man i dag laver 192 00:13:46.860 --> 00:13:49.820 nogle efterhånden gode og pæne hverdagsvine, og som 193 00:13:49.820 --> 00:13:51.040 bliver bedre og bedre. 194 00:13:52.780 --> 00:13:55.260 Midt i dette distrikt i Corbiere ligger altså 195 00:13:55.260 --> 00:13:58.440 denne middelalderlige by, Carcassonne, som med sine mange 196 00:13:58.440 --> 00:14:01.780 tårne og sin velbevarede bymur, faktisk er et 197 00:14:01.780 --> 00:14:05.800 billede på alt, der er middelalderlig fortarkitektur, krigsarkitektur, 198 00:14:06.120 --> 00:14:07.240 forsvarsarkitektur. 199 00:14:09.330 --> 00:14:12.310 Man fik den franske arkitekt, Violette Leduc, som 200 00:14:12.310 --> 00:14:15.130 også restaurerede Notre-Dame-kirken i Paris og 201 00:14:15.130 --> 00:14:18.250 Tallriges Lotte til at restaurere byen, og den 202 00:14:18.250 --> 00:14:20.970 blev måske nok lidt hårdt restaureret, men alligevel 203 00:14:20.970 --> 00:14:22.130 er man i dag glad for at have 204 00:14:22.130 --> 00:14:24.710 et billede af, hvordan forsvarsværkerne har været. 205 00:14:25.650 --> 00:14:27.490 Og hver eneste detalje, man ser, når man 206 00:14:27.490 --> 00:14:29.410 går rundt og ser disse tårne og murer, 207 00:14:29.690 --> 00:14:32.610 har en funktionel betydning, en forsvarsmæssig betydning. 208 00:14:33.310 --> 00:14:35.710 Når for eksempel tårnene er runde, er det 209 00:14:35.710 --> 00:14:37.550 fordi, man smidt sten op på dem, hvad 210 00:14:37.550 --> 00:14:40.170 man gjorde med særlige maskiner i middelalderen, og 211 00:14:40.170 --> 00:14:41.250 så er det bedre, at der ikke er 212 00:14:41.250 --> 00:14:43.330 hjørner og kanter på muren, men at den 213 00:14:43.330 --> 00:14:45.590 er rund, for så præller stenene bedre af. 214 00:14:46.910 --> 00:14:48.710 Sådan er der utaldelige huller, hvor der kunne 215 00:14:48.710 --> 00:14:51.050 hældes flydende varme tjerer eller bly ned i 216 00:14:51.050 --> 00:14:53.170 hovedet på folk, som forsøgte at klatre op 217 00:14:53.170 --> 00:14:53.550 ad muren. 218 00:14:54.250 --> 00:14:57.530 Ganske smalle skydeskår, der udvider sig, og så 219 00:14:57.530 --> 00:14:58.870 har man plads til at stå og svinge 220 00:14:58.870 --> 00:15:00.950 med armene, med den store bue og pil. 221 00:15:01.770 --> 00:15:03.990 Broer, der kunne vindes op, og faldgidre, der 222 00:15:03.990 --> 00:15:06.690 kunne komme ned, skjulte steder, hvor man kunne 223 00:15:06.690 --> 00:15:07.250 angribe. 224 00:15:57.080 --> 00:16:00.420 Det aller fornemmeste af vindestrækkerne i Bordeaux, langs 225 00:16:00.420 --> 00:16:02.280 med floden ud mod havet, hedder Médoc. 226 00:16:02.860 --> 00:16:05.200 Og i Médoc har man jo klassifikationen fra 227 00:16:05.200 --> 00:16:09.460 1855, listen over de 61 fornemmeste slotte. 228 00:16:10.080 --> 00:16:11.720 Og det er en liste, som stort set 229 00:16:11.720 --> 00:16:12.920 gælder den dag i dag. 230 00:16:13.660 --> 00:16:16.020 Den er delt i forskellige grange kryer, og 231 00:16:16.020 --> 00:16:18.260 disse forskellige store kryer er delt i fem 232 00:16:18.260 --> 00:16:18.660 klasser. 233 00:16:20.140 --> 00:16:23.740 Premieregrangkry, altså første store voksestad, omfatter i alt 234 00:16:23.740 --> 00:16:26.100 fem slotte, hvoraf de fire ligger i selve 235 00:16:26.100 --> 00:16:28.820 Médoc, og det femte ligger i Gravedistriktet. 236 00:16:29.240 --> 00:16:31.820 Og de fire slotte i Bordeaux er først 237 00:16:31.820 --> 00:16:35.740 og fremmest Latour, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild og 238 00:16:35.740 --> 00:16:36.140 Margaux. 239 00:16:38.890 --> 00:16:41.230 Det bedste slot er måske nok Lafite Rothschild, 240 00:16:41.750 --> 00:16:44.030 men Latour er lige så fornemt, og disse 241 00:16:44.030 --> 00:16:46.370 slotte producerer typisk vine, man skal give en 242 00:16:46.370 --> 00:16:49.050 800 kroner for i de nyere årgange for 243 00:16:49.050 --> 00:16:49.590 en flaske. 244 00:16:51.110 --> 00:16:54.330 Mouton Rothschild kom ikke med på klassifikationen som 245 00:16:54.330 --> 00:16:54.950 første kry. 246 00:16:55.270 --> 00:16:56.890 Han var degraderet til anden kry. 247 00:16:57.390 --> 00:16:59.210 Men der er ingen tvivl om, at slottet 248 00:16:59.210 --> 00:17:00.790 er blandt de tre-fire fornemste. 249 00:17:01.710 --> 00:17:05.010 Baron Philip Rothschild har siden 1922, da han 250 00:17:05.010 --> 00:17:07.050 overtog slottet, ført en stor kamp. 251 00:17:07.670 --> 00:17:10.869 Først i 1973 blev slottet så opholdt til 252 00:17:10.869 --> 00:17:11.470 første kry. 253 00:17:12.329 --> 00:17:14.030 Baronen er en meget farverig herre. 254 00:17:14.410 --> 00:17:15.530 Han er jo i det dag i 80 255 00:17:15.530 --> 00:17:15.750 'erne. 256 00:17:16.310 --> 00:17:18.810 Han har oversat elizabethansk poesi til fransk. 257 00:17:18.810 --> 00:17:21.430 Han har skrevet librettoren til en opera, han 258 00:17:21.430 --> 00:17:23.369 har været teaterdirektør, og så har han været 259 00:17:23.369 --> 00:17:24.550 vingårdsejre. 260 00:17:25.329 --> 00:17:27.470 Han har gjort meget for at gøre Bordeauxsvin 261 00:17:27.470 --> 00:17:27.950 berømt. 262 00:17:28.570 --> 00:17:30.130 Det var ham, der fandt på, uden på 263 00:17:30.130 --> 00:17:33.010 etiketten, at skrive mis en boutade au chateau. 264 00:17:33.610 --> 00:17:36.450 Det betyder puttet på flaske på slottet, altså 265 00:17:36.450 --> 00:17:38.150 det, man kalder en slottsaftapning. 266 00:17:39.230 --> 00:17:41.430 Mange har efterabet dette, og på mange flasker 267 00:17:41.430 --> 00:17:43.570 står der mis en boutade au chateau. 268 00:17:44.870 --> 00:17:47.830 Som en garanti for dette, nummererer og signerer 269 00:17:47.830 --> 00:17:50.810 Philip Rothschild sine egne flasker, for at fortælle 270 00:17:50.810 --> 00:17:53.110 forbrugerne, at det her er det fornemmeste af 271 00:17:53.110 --> 00:17:53.410 alt. 272 00:17:54.570 --> 00:17:57.650 Yderligere har han siden 1945 hvert år lavet 273 00:17:57.650 --> 00:17:59.830 en berømt kunstner illustrere etiketten. 274 00:18:00.570 --> 00:18:02.950 Det er kunstnere som Chagall og Picasso, som 275 00:18:02.950 --> 00:18:05.070 har dekoreret den, og det har gjort vinden 276 00:18:05.070 --> 00:18:06.190 til et samlerobjekt. 277 00:18:07.790 --> 00:18:10.430 Baron Philip Rothschild er jøde, og under krigen 278 00:18:10.430 --> 00:18:13.250 kom tyskerne jo til Bordeaux, hvorefter han naturligvis 279 00:18:13.250 --> 00:18:13.730 flygtede. 280 00:18:14.350 --> 00:18:16.330 Han blev i øvrigt arresteret, mens han flygtede, 281 00:18:16.750 --> 00:18:18.530 og sammen med en bande af smuglere kom 282 00:18:18.530 --> 00:18:21.030 han så over Pyreneen til Spanien, og derfra 283 00:18:21.030 --> 00:18:23.290 til London, hvor han var blandt de frie 284 00:18:23.290 --> 00:18:23.770 franske. 285 00:18:41.740 --> 00:18:44.100 Også Krustas Tornel er et meget smukt slot, 286 00:18:44.380 --> 00:18:46.880 der er bygget i kinesisk stil, hvilket kommer 287 00:18:46.880 --> 00:18:49.180 sig af, at slottets ejere, som i øvrigt 288 00:18:49.180 --> 00:18:51.720 er en fætter til Philip de Rothschild, solgte 289 00:18:51.720 --> 00:18:54.120 sin vin oversøsk, og markerede det ved at 290 00:18:54.120 --> 00:18:55.900 bygge et slot i kinesisk stil. 291 00:18:56.920 --> 00:18:58.520 Slottet er ikke beregnet til at bo i, 292 00:18:58.520 --> 00:19:01.220 men er, som ejeren selv udtrykker det, et 293 00:19:01.220 --> 00:19:02.180 tempel for vinen. 294 00:19:17.840 --> 00:19:19.800 Det er jo sådan, at man presser ikke 295 00:19:19.800 --> 00:19:20.260 rødvin. 296 00:19:20.520 --> 00:19:21.860 Det er hvidvin, der bliver presset. 297 00:19:22.440 --> 00:19:24.860 Men i Bordeaux presser man ikke rødvinen, de 298 00:19:24.860 --> 00:19:25.520 blå druer. 299 00:19:25.740 --> 00:19:26.620 Man kvaser dem. 300 00:19:27.180 --> 00:19:29.020 Man kvaser dem en lille smule, så skinnet 301 00:19:29.020 --> 00:19:31.040 sprækker, og så lader man jo et saften 302 00:19:31.040 --> 00:19:32.900 flyde ud af dem, og kvaser dem sammen 303 00:19:32.900 --> 00:19:34.360 med drueskinnet og kernerne. 304 00:19:35.440 --> 00:19:37.020 Alt det der kvas lader man ligge og 305 00:19:37.020 --> 00:19:39.200 boble væk sammen med vinen, mens den gærer, 306 00:19:39.540 --> 00:19:41.720 og mens sukkeret i vinen bliver omdannet til 307 00:19:41.720 --> 00:19:42.260 alkohol. 308 00:19:43.040 --> 00:19:45.100 Det er jo simpelthen gasvarmte, der sidder udenpå 309 00:19:45.100 --> 00:19:47.280 druerne, som får denne proces i gang. 310 00:19:47.820 --> 00:19:49.680 Og de gufler så sukkeret i sig, og 311 00:19:49.680 --> 00:19:52.280 spalter det i alkohol og koldsvilte, der damper 312 00:19:52.280 --> 00:19:52.540 fra. 313 00:19:53.680 --> 00:19:56.040 Og derfor bobler vinen også, når den gærer. 314 00:19:56.900 --> 00:19:58.460 Men alt det lader man ligge i suppen 315 00:19:58.460 --> 00:19:59.080 og gære med. 316 00:19:59.460 --> 00:20:01.520 Og på den måde trækkes det røde farvestof 317 00:20:01.520 --> 00:20:02.760 ud af de blå skaller. 318 00:20:04.140 --> 00:20:05.940 Hvis man pressede disse blå druer med det 319 00:20:05.940 --> 00:20:07.800 samme, og tog alt det fra, så ville 320 00:20:07.800 --> 00:20:08.480 man have hvidvin. 321 00:20:09.180 --> 00:20:11.500 Champagne laves af blå druer, og der har 322 00:20:11.500 --> 00:20:13.200 man så bare snuppet de blå skaller væk, 323 00:20:13.460 --> 00:20:14.620 så de ikke har farvet vinen. 324 00:20:16.120 --> 00:20:18.360 Den røde farve kommer fra skallerne, og de 325 00:20:18.360 --> 00:20:20.220 får lov at gære med, og derfra får 326 00:20:20.220 --> 00:20:20.820 man rødvin. 327 00:20:21.780 --> 00:20:23.740 Man får alt den gavesyr og kraft ud 328 00:20:23.740 --> 00:20:24.920 af det, som man nu kan få. 329 00:20:27.270 --> 00:20:29.190 Men stelkene er i virkeligheden ikke så rare 330 00:20:29.190 --> 00:20:30.830 at have med i suppen, fordi man ud 331 00:20:30.830 --> 00:20:32.470 af dem får nogle bedre stoffer. 332 00:20:33.190 --> 00:20:35.130 Skallerne er ok, men når man skal lave 333 00:20:35.130 --> 00:20:37.150 det rigtig godt, så tager man stelkene fra. 334 00:20:38.170 --> 00:20:39.590 Det kan man gøre i hånden, det gjorde 335 00:20:39.590 --> 00:20:41.470 man i gamle dage, men i dag har 336 00:20:41.470 --> 00:20:43.810 man nogle maskiner, der tager stelkene af druerne, 337 00:20:44.430 --> 00:20:46.710 og som man anvender til en brændevin, som 338 00:20:46.710 --> 00:20:47.230 hedder mare. 339 00:20:50.630 --> 00:20:53.090 Brændevinen laves på kvaset, men man bruger det 340 00:20:53.090 --> 00:20:55.290 til distillation, og man må ikke beholde det 341 00:20:55.290 --> 00:20:57.550 selv, fordi man vil være sikker på, at 342 00:20:57.550 --> 00:20:58.890 der ikke er nogen, der laver mare. 343 00:20:59.370 --> 00:21:01.570 Så derfor skal det afleveres til staten, og 344 00:21:01.570 --> 00:21:03.410 man får så en eller anden reduktion for 345 00:21:03.410 --> 00:21:03.530 det. 346 00:21:10.640 --> 00:21:12.560 Ledynen er næsten det samme ord som det 347 00:21:12.560 --> 00:21:15.640 danske dyne, og det betyder klitter, men i 348 00:21:15.640 --> 00:21:17.220 Bordeaux er dynerne store. 349 00:21:18.400 --> 00:21:20.380 Dynen de Pila ligger ude ved havet. 350 00:21:21.020 --> 00:21:23.220 Når man fra Bordeaux kører ud til Atlanterhavet, 351 00:21:23.600 --> 00:21:26.360 ser man de uendelig lange hvide sandstrande, og 352 00:21:26.360 --> 00:21:29.000 nogle steder er sandklitterne over 100 meter høje, 353 00:21:29.280 --> 00:21:32.000 med en kæmpe udsigt, dels ud over Atlanterhavet, 354 00:21:32.420 --> 00:21:34.240 dels til den anden side, ind over de 355 00:21:34.240 --> 00:21:36.800 store fyreskover, som er blevet plantet i det 356 00:21:36.800 --> 00:21:39.280 forrige århundrede, for at stanse sandflugten. 357 00:21:41.300 --> 00:21:44.800 Der var nemlig dengang en meget kraftig sandflugt, 358 00:21:45.180 --> 00:21:46.800 og bunken af sand blev ikke liggende. 359 00:21:47.340 --> 00:21:49.540 Den flyttede sig ind efter, og truede med 360 00:21:49.540 --> 00:21:51.240 at oversvømme det halve af Frankrig. 361 00:21:52.140 --> 00:21:54.060 Og derfor plantede man så træer til at 362 00:21:54.060 --> 00:21:54.900 holde på sandet. 363 00:21:55.880 --> 00:21:58.900 Resultatet er, at i dag vokser Europas største 364 00:21:58.900 --> 00:22:00.460 fyreskov inde bagved. 365 00:22:02.020 --> 00:22:04.380 Sandet er det fine hvide sand, og nedenfor 366 00:22:04.380 --> 00:22:06.880 ser vi mod nord den bukt, der hedder 367 00:22:06.880 --> 00:22:10.280 Baie de Arcachon, Arcachon-bukten, og den er 368 00:22:10.280 --> 00:22:11.460 kendt fra sine østers. 369 00:22:13.100 --> 00:22:14.820 Det er dernede, man har en stor produktion 370 00:22:14.820 --> 00:22:17.240 af østers, og hvor man fremstiller østers til 371 00:22:17.240 --> 00:22:18.060 hele Frankrig. 372 00:23:58.330 --> 00:23:59.190 Det betyder. 373 00:24:00.230 --> 00:24:00.870 Og juice. 374 00:24:06.730 --> 00:24:08.610 Østerne fra Arcachon er berømte. 375 00:24:09.290 --> 00:24:11.710 Franskmændene spiser især østers ved nytår, og så 376 00:24:11.710 --> 00:24:12.750 drikker de champagne til. 377 00:24:13.410 --> 00:24:15.350 Men når vi andre kommer til Frankrig, så 378 00:24:15.350 --> 00:24:17.090 spiser vi også meget gerne østers. 379 00:24:17.670 --> 00:24:19.390 Ikke mindst, fordi de er umådeligt billige. 380 00:24:19.770 --> 00:24:21.830 De koster kun et par francs stykket, måske 381 00:24:21.830 --> 00:24:22.530 endda mindre. 382 00:24:22.930 --> 00:24:24.770 Så man kan sagtens, uden at få nervøse 383 00:24:24.770 --> 00:24:27.410 trækninger i tegnebogen, sætte sig ned og spise 384 00:24:27.410 --> 00:24:28.610 36 østers. 385 00:24:29.150 --> 00:24:31.310 Og dertil får man så selvfølgelig ristet brød 386 00:24:31.310 --> 00:24:32.370 til og lidt citron. 387 00:24:33.010 --> 00:24:34.590 Og som en særlig ret nede i Bordeaux 388 00:24:34.590 --> 00:24:36.670 -området får man også nogle små pølser. 389 00:25:57.330 --> 00:25:59.650 Efter at østerserne er skrabet i den flade 390 00:25:59.650 --> 00:26:01.270 bukt, får de lov til at ligge i 391 00:26:01.270 --> 00:26:03.290 de lange bassiner og holde sig en god 392 00:26:03.290 --> 00:26:06.190 lang ferie, inden de ender på vores middagsbuer. 393 00:26:50.240 --> 00:26:52.620 Både i grav og i middag er jorden, 394 00:26:52.800 --> 00:26:55.280 som vinen vokser på, ført ned med floderne 395 00:26:55.280 --> 00:26:58.700 oppe fra Pyreneerne og fra Frankrigs centrale højland. 396 00:26:59.320 --> 00:27:00.240 De er sten og grus. 397 00:27:00.700 --> 00:27:02.700 Og det, des rigter hedder grav, har ligefrem 398 00:27:02.700 --> 00:27:04.000 taget navn efter grus. 399 00:27:04.240 --> 00:27:06.380 For navnet grav betyder nemlig grus. 400 00:27:06.680 --> 00:27:08.460 Og det er vældig godt for vinstokkene. 401 00:27:10.340 --> 00:27:12.160 Hvis man spørger en vinstok, hvad den vil 402 00:27:12.160 --> 00:27:14.340 foretrække, så vil den sikkert sige, at den 403 00:27:14.340 --> 00:27:15.640 vil have noget lækkert muljord. 404 00:27:16.120 --> 00:27:16.980 Men det skal den ikke have. 405 00:27:17.260 --> 00:27:18.980 Den skal tværtimod have noget jord, hvor den 406 00:27:18.980 --> 00:27:21.020 pignes lidt, hvor den ikke har det særlig 407 00:27:21.020 --> 00:27:23.360 godt, hvor den næsten kun lige kan gro. 408 00:27:24.120 --> 00:27:26.200 Det gør nemlig, at vinstokken bliver nødt til 409 00:27:26.200 --> 00:27:28.580 at trække sine rødder dybt ned og hente 410 00:27:28.580 --> 00:27:30.360 mineraler og smagsstoffer op. 411 00:27:30.800 --> 00:27:32.980 Og fremfor alt betyder det, at når jorden 412 00:27:32.980 --> 00:27:34.580 er som den er her, så er den 413 00:27:34.580 --> 00:27:35.560 meget veldrenet. 414 00:27:36.300 --> 00:27:38.500 Hvor en muljord ville holde på vandet, så 415 00:27:38.500 --> 00:27:40.900 løber vandet ret hurtigt væk, sådan at druerne 416 00:27:40.900 --> 00:27:42.040 ikke får for meget vand. 417 00:27:42.480 --> 00:27:44.040 For hvis de nemlig får for meget vand, 418 00:27:44.180 --> 00:27:45.900 så bliver de for fede, og så sprækker 419 00:27:45.900 --> 00:27:48.500 skinnet, og så kommer der sygdomskim i revnerne. 420 00:27:49.120 --> 00:27:51.500 Hvis de derimod får tilpast lidt vand, så 421 00:27:51.500 --> 00:27:53.900 får de tygt skin, det giver saft, kraft, 422 00:27:54.260 --> 00:27:55.880 det giver farve til vinen, og det giver 423 00:27:55.880 --> 00:27:58.380 smag, fordi de udvikler så meget langsomt. 424 00:28:01.460 --> 00:28:04.320 Vinstokkene er i sig selv europæiske, men rødderne, 425 00:28:04.520 --> 00:28:05.900 fødderne, er amerikanske. 426 00:28:06.520 --> 00:28:09.260 Og det er skyldes, at i 1860'erne 427 00:28:09.260 --> 00:28:12.960 og 1870'erne blev alle Europas vinmakker angrebet 428 00:28:12.960 --> 00:28:15.740 af en lus, der hedder Phylloxera vastatrix. 429 00:28:15.740 --> 00:28:18.840 Den kom fra Amerika, hvor den i millioner 430 00:28:18.840 --> 00:28:21.880 af år havde levet udmærket og eventligt naboskab 431 00:28:21.880 --> 00:28:22.840 med vinstokkene. 432 00:28:25.450 --> 00:28:27.890 Lusen og vinstokkene havde med andre ord vendet 433 00:28:27.890 --> 00:28:28.670 sig til hinanden. 434 00:28:29.570 --> 00:28:31.370 Men det gjorde de ikke, da de kom 435 00:28:31.370 --> 00:28:31.990 til Europa. 436 00:28:32.970 --> 00:28:35.170 Så da lusen ved et uhald kom hertil, 437 00:28:35.390 --> 00:28:37.770 angreb den vinstokkene, og i løbet af ganske 438 00:28:37.770 --> 00:28:40.530 få år var næsten alle Europas vinmakker ved 439 00:28:40.530 --> 00:28:41.010 at uddø. 440 00:28:41.650 --> 00:28:44.570 Rødderne blev ødelagt, lusen angreb dem, og det 441 00:28:44.570 --> 00:28:47.130 var faktisk en katastrofe, der var meget uhyggelig. 442 00:28:47.910 --> 00:28:49.850 Man fandt dog langt om længe et middel. 443 00:28:50.410 --> 00:28:52.750 Man havde indendør prøvet alt, for eksempel at 444 00:28:52.750 --> 00:28:55.730 sprøjte på forskellige måder, men intet hjælp indtil 445 00:28:55.730 --> 00:28:56.970 en mand en dag sagde. 446 00:28:57.790 --> 00:28:59.990 Når lusen i Amerika kunne leve sammen med 447 00:28:59.990 --> 00:29:03.070 vinstokkene og ikke ødelage rødderne, hvad så hvis 448 00:29:03.070 --> 00:29:06.570 vi fik amerikanske vinstokrødder hertil og pogede vore 449 00:29:06.570 --> 00:29:07.670 edle sorter på dem? 450 00:29:08.270 --> 00:29:09.110 Og det gjorde man så. 451 00:29:09.950 --> 00:29:12.670 Den dag i dag er alle vinstokrødder amerikanske, 452 00:29:13.070 --> 00:29:15.610 med enkelte undtagelser i Ungarn og på visse 453 00:29:15.610 --> 00:29:18.770 marker ved Middelhavet, hvor vinstokkene vokser på sandjord. 454 00:29:19.270 --> 00:29:20.550 Lusene kan nemlig ikke lide sand. 455 00:29:21.250 --> 00:29:24.030 Men ellers er alle rødderne amerikanske, og resten 456 00:29:24.030 --> 00:29:26.150 af vinstokkene er de gamle europæiske. 457 00:29:29.520 --> 00:29:31.880 Siatux er et slot i det distrikt, der 458 00:29:31.880 --> 00:29:33.600 hedder Premiere Côte de Bordeaux. 459 00:29:34.260 --> 00:29:35.920 Det er et slot, der forrige år blev 460 00:29:35.920 --> 00:29:38.360 købt af Peter og Flemming Jørgensen fra Knud 461 00:29:38.360 --> 00:29:41.320 Jørgensens Vinhandel i København, som havde samlet en 462 00:29:41.320 --> 00:29:43.660 masse mennesker, imellem 3.000 og 4.000 463 00:29:43.660 --> 00:29:46.320 aktionærer, som hver har givet 500 kroner. 464 00:29:47.820 --> 00:29:50.200 Aktierne giver ikke engang stemmeret, så når alle 465 00:29:50.200 --> 00:29:52.020 disse mennesker gjorde det, så har det ikke 466 00:29:52.020 --> 00:29:53.660 været for at tjene penge på det eller 467 00:29:53.660 --> 00:29:54.280 investere. 468 00:29:54.680 --> 00:29:55.560 Næh, det var for sjov. 469 00:29:56.120 --> 00:29:57.520 Og der er heller ingen tvivl om, at 470 00:29:57.520 --> 00:29:59.480 alle mennesker synes, at det er morsomt at 471 00:29:59.480 --> 00:30:01.880 kunne sige mit slot i Bordeaux for 500 472 00:30:01.880 --> 00:30:02.440 kroner. 473 00:30:04.000 --> 00:30:05.920 Yderligere har man den fordel, at der er 474 00:30:05.920 --> 00:30:08.300 to eller tre ferielejligheder på slottet, så man 475 00:30:08.300 --> 00:30:09.760 kan få lov at lege for en rimelig 476 00:30:09.760 --> 00:30:11.820 penge en uge ad gangen, og så kan 477 00:30:11.820 --> 00:30:13.600 man hvert år købe årets vin, når den 478 00:30:13.600 --> 00:30:16.080 bliver frigivet og er færdig, til en favorabel 479 00:30:16.080 --> 00:30:16.440 pris. 480 00:30:16.920 --> 00:30:18.460 Og hvis man køber nok af den, kan 481 00:30:18.460 --> 00:30:19.860 man ordentligt købe det for sit navn på 482 00:30:19.860 --> 00:30:20.320 etiketten. 483 00:30:23.060 --> 00:30:24.960 Hedtil har det ikke i de små distrikter, 484 00:30:25.240 --> 00:30:27.540 der er næsten 50 små distrikter inden for 485 00:30:27.540 --> 00:30:30.000 det, man kalder Bordeaux, været ret almindeligt, at 486 00:30:30.000 --> 00:30:31.680 man lod vinen ligge og hvile sig på 487 00:30:31.680 --> 00:30:32.260 træfade. 488 00:30:32.900 --> 00:30:34.780 Men efter at vi har købt slottet, har 489 00:30:34.780 --> 00:30:37.540 vi anskaffet nogle træfade, i første omgang nogle 490 00:30:37.540 --> 00:30:39.500 brugte fade, for et af de større og 491 00:30:39.500 --> 00:30:40.240 finere slotte. 492 00:30:40.240 --> 00:30:42.960 Og meningen er, at vinen efterhånden skal få 493 00:30:42.960 --> 00:30:44.960 lov at ligge på træfade, og også på 494 00:30:44.960 --> 00:30:47.500 Chateaux, hvilket uden tvivl vil gøre det til 495 00:30:47.500 --> 00:30:49.980 en langt, langt bedre og meget mere spændende 496 00:30:49.980 --> 00:30:50.180 vin. 497 00:30:51.380 --> 00:30:53.160 Og det vi ser her, er altså de 498 00:30:53.160 --> 00:30:55.320 fade, vi har anskaffet os, og som vi 499 00:30:55.320 --> 00:30:57.660 netop har lagt sidste års høst på, altså 500 00:30:58.180 --> 00:30:59.220 1985 høstene. 501 00:31:01.540 --> 00:31:03.740 På Chateaux har man overvejet at sælge de 502 00:31:03.740 --> 00:31:06.220 hvide druer fra, og kun koncentrere sig om 503 00:31:06.220 --> 00:31:07.120 de røde druer. 504 00:31:07.540 --> 00:31:09.940 Og igen, hvor man alle andre steder, i 505 00:31:09.940 --> 00:31:12.880 alle andre vinddistrikter i Frankrig, river de røde 506 00:31:12.880 --> 00:31:15.560 stokke op, og planter grønne druer i stedet, 507 00:31:15.780 --> 00:31:18.000 fordi der er mod i hvidvinen, så er 508 00:31:18.000 --> 00:31:19.740 der en stor interesse for rød Bordeaux. 509 00:31:21.740 --> 00:31:23.980 For i Bordeaux er det rødvinen, der først 510 00:31:23.980 --> 00:31:25.740 og fremst kan sælges, og det er den, 511 00:31:25.840 --> 00:31:27.420 der tegner dette store distrikt. 512 00:31:28.460 --> 00:31:31.020 I gamle dage var hele den store trækant, 513 00:31:31.260 --> 00:31:34.100 Entre-Deux-Mages, mellem de to floder, hvor 514 00:31:34.100 --> 00:31:36.520 jo også dette slot ligger, et hvidvinsdistrikt. 515 00:31:36.860 --> 00:31:38.580 Men man går mere og mere over til 516 00:31:38.580 --> 00:31:40.400 at lave rødvin der, og det gør vi 517 00:31:40.400 --> 00:31:41.800 altså også på vores slot. 518 00:31:42.060 --> 00:31:43.320 Og da vi kun har tre hektar hvid, 519 00:31:43.880 --> 00:31:45.580 og da vi synes, at vinmarken er dårlig, 520 00:31:45.660 --> 00:31:46.720 så ved vi ikke rigtigt, om vi vil 521 00:31:46.720 --> 00:31:48.740 nedlægge det og plante noget rød der, eller 522 00:31:48.740 --> 00:31:50.080 om vi vil have kooperativt lavet vin. 523 00:31:50.180 --> 00:31:54.700 Vi vil ikke lave vinifikation til det hvide 524 00:31:54.700 --> 00:31:56.800 med det samme og købe det apparatur, for 525 00:31:56.800 --> 00:31:58.180 det er meget dyrt. 526 00:31:58.200 --> 00:31:59.480 Vi vil selvfølgelig lave det, så vi kan 527 00:31:59.480 --> 00:32:01.380 lave det en gang i tiden, altså stort 528 00:32:01.380 --> 00:32:01.540 nok. 529 00:32:02.160 --> 00:32:03.360 Vi vil lave bygninger store nok til at 530 00:32:03.360 --> 00:32:04.900 lave hvid også, men vi vil ikke købe 531 00:32:04.900 --> 00:32:05.840 apparaturen med det samme. 532 00:32:05.960 --> 00:32:07.380 Ikke de første fem år i hvert fald. 533 00:32:08.120 --> 00:32:09.460 Men vi har den spanden, der står med 534 00:32:09.460 --> 00:32:09.660 det der.
Serie
Dato udgivet
Forfatter
Kommentarer