Magasinprogram 20. april 1987

WEBVTT

1
00:00:16.240 --> 00:00:17.660
Det er jo alt, hvad der kommer ind

2
00:00:17.660 --> 00:00:20.520
i flasket, går til.

3
00:00:22.820 --> 00:00:23.980
Nej, jeg er ikke klar på andre ting.

4
00:01:07.800 --> 00:01:09.020
Jeg har så begyndt at se, hvad min

5
00:01:09.020 --> 00:01:10.100
færdighed mener, at jeg skal gøre.

6
00:01:54.670 --> 00:02:04.620
Vi står

7
00:02:04.620 --> 00:02:08.340
ude, når brugsvægtslågetanket er udenfor, og det er

8
00:02:08.340 --> 00:02:10.960
til at lave vores grønlandsermiklokke.

9
00:03:35.290 --> 00:03:36.270
Hvad er den ældste vin, I har?

10
00:03:36.610 --> 00:03:38.030
Rejt til på den der løg her.

11
00:03:38.450 --> 00:03:39.470
Er den 63-årig?

12
00:03:41.650 --> 00:03:43.090
Kan den lyre til sådan noget?

13
00:03:43.150 --> 00:03:52.230
Den der vil kæmpe for en gammel krukke

14
00:03:52.230 --> 00:03:52.350
her.

15
00:03:52.390 --> 00:03:53.510
Den er nok tilbage i brug, hvis den

16
00:03:53.510 --> 00:03:54.090
snakker tilbage i brug.

17
00:03:58.810 --> 00:04:00.390
Tørre fra Havsbundet.

18
00:04:03.310 --> 00:04:05.070
Og her sidder jeg altså i et andet

19
00:04:05.070 --> 00:04:05.570
sortiment.

20
00:04:06.470 --> 00:04:07.550
Hvad er ryggen til?

21
00:04:09.230 --> 00:04:11.130
Minus en køletid, som vi vil komme til

22
00:04:11.130 --> 00:04:13.570
at snakke, når vi kommer ned over til...

23
00:04:15.470 --> 00:04:16.310
Nej, der er spæder.

24
00:04:17.170 --> 00:04:23.310
Jeg har spæder oplevet dig.

25
00:04:23.450 --> 00:04:23.870
Vil du åbne?

26
00:04:24.470 --> 00:04:25.070
Så er der glas.

27
00:04:26.250 --> 00:04:27.210
Jeg tror, jeg kan lade ned.

28
00:04:35.110 --> 00:04:35.590
Så er der glas.

29
00:04:35.590 --> 00:04:35.970
Så har du sendt også?

30
00:04:37.550 --> 00:04:38.810
Ja, det har jeg gjort, men jeg tror,

31
00:04:38.890 --> 00:04:39.550
jeg har meldt sammen her.

32
00:04:42.330 --> 00:04:44.030
Ja, men er det tilfældigt, at det er

33
00:04:44.030 --> 00:04:45.050
sendt op på den anden eller her?

34
00:04:46.130 --> 00:04:46.950
Nej, det er det ikke.

35
00:04:50.950 --> 00:04:53.030
De her stribe her, hvor de her viskesøl?

36
00:04:53.030 --> 00:04:54.030
Det har de, ja.

37
00:04:54.310 --> 00:04:56.290
Når vi smager vinene, så står glas herinde

38
00:04:56.290 --> 00:04:57.430
over flasken, der sidder nu.

39
00:04:58.450 --> 00:05:00.290
Og efterhånden, som vi smager vinene, så afviser

40
00:05:00.290 --> 00:05:01.590
vi den eller accepterer den.

41
00:05:01.630 --> 00:05:02.950
Og hvis vi accepterer den, så trækker vi

42
00:05:02.950 --> 00:05:03.730
glaset mod os.

43
00:05:04.150 --> 00:05:05.650
Og hvis vi afviser, så er det væk

44
00:05:05.650 --> 00:05:06.050
fra os.

45
00:05:06.750 --> 00:05:07.850
Så vi har aldrig en tvivl om, hvad

46
00:05:07.850 --> 00:05:08.750
det er, vi har snakket på, og hvad

47
00:05:08.750 --> 00:05:12.610
det er, vi har klassificeret, som er det

48
00:05:12.610 --> 00:05:13.350
godt eller dårligt.

49
00:05:19.520 --> 00:05:22.960
Det, vi synger med, var altså bynavn.

50
00:05:24.060 --> 00:05:25.300
Og det er en by, hvor vinene kommer.

51
00:05:25.480 --> 00:05:28.080
Men Beinhard har lavet en serie af vinene

52
00:05:28.080 --> 00:05:30.620
her, som er opkaldt efter den druge, der

53
00:05:30.620 --> 00:05:31.940
danner basis i vinene.

54
00:05:32.780 --> 00:05:34.660
Den første dine, vi har her, er en

55
00:05:34.660 --> 00:05:35.320
Riesling.

56
00:05:35.900 --> 00:05:37.340
Og i en tør udgave.

57
00:05:37.640 --> 00:05:38.860
Og der er ikke frugt i vinene.

58
00:05:39.540 --> 00:05:39.920
Vi skal have lidt.

59
00:05:43.720 --> 00:05:44.880
Rieslingdrugen kalder man jo.

60
00:05:45.480 --> 00:05:47.240
Man siger, at det er grøn inden i

61
00:05:47.240 --> 00:05:50.280
de hvide vinene.

62
00:05:50.660 --> 00:05:51.860
Men man har ikke rigtig nogen grønne.

63
00:05:51.900 --> 00:05:53.220
Der er vi over i røde, de kraftige

64
00:05:53.220 --> 00:05:53.560
vinene.

65
00:05:53.640 --> 00:05:55.560
Men altså over i de hvide, bedre vinene,

66
00:05:55.600 --> 00:05:58.680
så siger man, at Rieslingdrugen er den bedste

67
00:05:58.680 --> 00:05:59.180
druge til.

68
00:06:01.060 --> 00:06:03.220
Og det har en meget, meget skøn farve.

69
00:06:03.440 --> 00:06:04.660
En meget klar, lys farve.

70
00:06:05.200 --> 00:06:06.980
Og den er meget, meget frugt.

71
00:06:08.160 --> 00:06:09.180
Det er en ærlig brugsmænd.

72
00:06:09.340 --> 00:06:10.100
Ærlig brugsmænd.

73
00:06:11.180 --> 00:06:11.900
Hvordan er den klar?

74
00:06:12.600 --> 00:06:13.120
Den er i orden.

75
00:06:24.490 --> 00:06:25.010
Skal vi tage den?

76
00:06:25.250 --> 00:06:26.190
Nej, jeg vil ikke tage den.

77
00:06:28.730 --> 00:06:29.870
Det er vi nødt til, når vi skal

78
00:06:29.870 --> 00:06:31.030
smage på så mange.

79
00:06:31.230 --> 00:06:32.930
Bare at se, om vi gerne vil have

80
00:06:32.930 --> 00:06:33.290
lidt af det.

81
00:06:34.950 --> 00:06:36.570
Jeg tror, at vi skal stoppe.

82
00:06:41.750 --> 00:06:42.750
Hvad kan du sige om den her?

83
00:06:42.750 --> 00:06:43.010
Hvad kan du sige om den her?

84
00:06:45.130 --> 00:06:47.130
Det er lavet på Mytter-Turgaard-drugen.

85
00:06:47.490 --> 00:06:51.210
Det er en blandingsdruge af Riesling og Silvaner.

86
00:06:51.370 --> 00:06:55.090
Det er de to oprindelige drugetyper fra Tyskland.

87
00:06:55.930 --> 00:07:01.150
Så har man fået Rieslings fremragende kvalitet.

88
00:07:01.850 --> 00:07:07.130
Og Silvanernes gode egenskaber til at modnes hurtigt.

89
00:07:07.250 --> 00:07:08.710
Og til at give et stort udbytte.

90
00:07:08.710 --> 00:07:11.810
Så det er for at lave en bedre

91
00:07:11.810 --> 00:07:13.690
vin til en billigere penge, at man har

92
00:07:13.690 --> 00:07:15.090
udfundet den her Mytter-Turgaard.

93
00:07:15.170 --> 00:07:17.450
Den er lidt mere flyttig, lidt mere blomsterig.

94
00:07:17.710 --> 00:07:19.870
Det er med knap så stor finesse som

95
00:07:19.870 --> 00:07:20.270
Riesling.

96
00:07:28.780 --> 00:07:30.580
Vi har et nyt mærke af den herovre.

97
00:07:31.460 --> 00:07:32.720
Også af Deiner's.

98
00:07:32.980 --> 00:07:33.620
Du kan se dem der.

99
00:07:34.160 --> 00:07:35.060
Vedlunder Sonnenur.

100
00:07:36.440 --> 00:07:36.920
Bosundvin.

101
00:07:38.680 --> 00:07:41.640
Vedlunder det er hynderv og sonnenur.

102
00:07:41.980 --> 00:07:45.720
Det er fordi bjerget danner en fin runding,

103
00:07:45.780 --> 00:07:48.160
hvor man så har sat et solur op.

104
00:07:48.760 --> 00:07:50.780
Og der kan man så se hvad klokken

105
00:07:50.780 --> 00:07:50.920
er.

106
00:07:51.620 --> 00:07:53.500
Og det er ikke bare et spørgsmål at

107
00:07:53.500 --> 00:07:55.100
se hvad klokken er, men det danner en

108
00:07:55.100 --> 00:07:59.460
perfekt, ligesom en varm bryde, hvor solen står

109
00:07:59.460 --> 00:08:02.300
på hele dagen, og man får en mulighed

110
00:08:02.300 --> 00:08:06.960
for at måde struerne mere, end hvis det

111
00:08:06.960 --> 00:08:09.740
havde bare været en plænningskrone.

112
00:08:11.600 --> 00:08:13.480
Det er en meget, meget lækker vin, den

113
00:08:13.480 --> 00:08:13.580
her.

114
00:08:14.520 --> 00:08:16.080
Jeg synes du skal smage på den.

115
00:08:18.300 --> 00:08:21.000
Du fornemmer, synes jeg her, at den har

116
00:08:21.000 --> 00:08:21.860
solen i sig.

117
00:08:22.160 --> 00:08:23.200
I sødmørrens rot.

118
00:08:33.470 --> 00:08:34.809
Har du spurgt det sidste udgivning?

119
00:08:37.710 --> 00:08:42.390
Når vi er i tyske vinområder, så er

120
00:08:42.390 --> 00:08:45.010
de to tyske vinområder, der kan lave de

121
00:08:45.010 --> 00:08:47.670
bedste viner, det er Mosel og Reingau.

122
00:08:47.750 --> 00:08:49.990
Så når vi har et perfekt år, så

123
00:08:49.990 --> 00:08:52.650
har vi et perfekt vin på Rigsvindkringen fra

124
00:08:52.650 --> 00:08:53.410
de to områder.

125
00:08:54.670 --> 00:08:56.450
Hvad er det nu så, jeg forbinder med?

126
00:08:56.550 --> 00:08:56.990
Det er sølv.

127
00:08:57.270 --> 00:08:58.490
En tysk sølv vin, ja.

128
00:08:58.490 --> 00:08:59.310
Ja, den er fyldt.

129
00:09:02.170 --> 00:09:02.930
Fyldt og sød.

130
00:09:02.930 --> 00:09:04.170
Fyldt og sød, og man har fået, som

131
00:09:04.170 --> 00:09:07.790
sagde, man fornemmer, at solen har været på

132
00:09:07.790 --> 00:09:08.590
druerne af den.

133
00:09:10.270 --> 00:09:12.190
Det har været en hyggevin.

134
00:09:14.570 --> 00:09:17.410
Den kan jo også bruges til mad, fordi

135
00:09:17.410 --> 00:09:19.030
den har den fylde.

136
00:09:20.490 --> 00:09:22.110
Det er en helt fantastisk prins, for en

137
00:09:22.110 --> 00:09:22.910
helt fantastisk vin.

138
00:09:22.910 --> 00:09:23.710
Så prøv at høre et, der kan tørre

139
00:09:23.710 --> 00:09:24.270
mig til at tørre på.

140
00:09:25.310 --> 00:09:26.530
Ja, det er nok sølv.

141
00:09:27.030 --> 00:09:29.230
Nu har Hævbo nogle gange vores lokale tv

142
00:09:29.230 --> 00:09:31.250
anbefalet denne her, på Regnvejen.

143
00:09:32.110 --> 00:09:33.270
Kan du fortælle lidt om den, som vi

144
00:09:33.270 --> 00:09:33.830
har lavet til dem?

145
00:09:35.650 --> 00:09:36.110
Jo.

146
00:09:38.290 --> 00:09:42.810
Det er en etiket, der er lavet af

147
00:09:42.810 --> 00:09:43.110
os.

148
00:09:45.370 --> 00:09:47.750
Vi skulle have en vin, der var perfekt

149
00:09:47.750 --> 00:09:48.790
til fisk.

150
00:09:49.730 --> 00:09:53.530
Og den er lavet hos Deinhardt, på opfordring

151
00:09:53.530 --> 00:09:54.610
fra Enrige Vandepost.

152
00:09:55.310 --> 00:09:57.090
Og vi har haft meget stor succes, og

153
00:09:57.090 --> 00:09:59.330
Deinhardt har nu også meget stor succes med

154
00:09:59.330 --> 00:10:01.690
den vin, på mange andre markeder inden til

155
00:10:01.690 --> 00:10:02.010
Danmark.

156
00:10:03.990 --> 00:10:06.810
Det er en dejlig, frisk vin, har en

157
00:10:06.810 --> 00:10:09.370
ane til sødme, som langt den største del

158
00:10:09.370 --> 00:10:11.390
af den danske forbruger sætter sig stor pris

159
00:10:11.390 --> 00:10:11.670
på.

160
00:10:12.410 --> 00:10:15.350
Og så har den en fantastisk balance mellem

161
00:10:15.350 --> 00:10:19.550
sødme og syre, fordi vi er i tyske

162
00:10:19.550 --> 00:10:20.930
viner, og vi er fra et meget nordligt

163
00:10:20.930 --> 00:10:22.650
distrikt, og det er derfor, at den er

164
00:10:22.650 --> 00:10:25.310
meget, meget velegnet vin, og fin blomst.

165
00:10:26.390 --> 00:10:27.630
Også fantastisk populære.

166
00:10:28.070 --> 00:10:28.850
Fantastisk populære.

167
00:10:29.730 --> 00:10:32.290
Og det er den, i den søde mælk,

168
00:10:32.430 --> 00:10:32.710
der er i den.

169
00:10:32.710 --> 00:10:33.610
Ja, det er præcis det.

170
00:10:46.000 --> 00:10:47.240
Tænk hvor mange der har vi på.

171
00:10:48.120 --> 00:10:48.620
Vi må smage.

172
00:10:48.620 --> 00:10:50.740
Nå, første modfødselspunkt, hørte jeg ikke ud.

173
00:10:50.980 --> 00:10:52.580
Må man sige i orden, eller synes du

174
00:10:52.580 --> 00:10:52.860
om den?

175
00:10:54.000 --> 00:10:54.720
Jeg synes den er god.

176
00:10:55.500 --> 00:10:59.300
Jeg synes den er god, men nu vil

177
00:10:59.300 --> 00:11:00.420
jeg ikke sige, at jeg tørrer viner, men

178
00:11:00.420 --> 00:11:01.440
jeg vil nok sige, at den var ikke

179
00:11:01.440 --> 00:11:02.220
til mad.

180
00:11:02.440 --> 00:11:04.600
Jo, til lidt fisk, som I har.

181
00:11:05.200 --> 00:11:06.200
Det var også det, der kom ud.

182
00:11:06.400 --> 00:11:08.200
Så lidt frisk røget laks eller.

183
00:11:09.300 --> 00:11:10.720
Så vil jeg nok have sat mig i

184
00:11:10.720 --> 00:11:11.080
den laks.

185
00:11:11.220 --> 00:11:11.640
Den skal nok være lidt koldere end den

186
00:11:11.640 --> 00:11:11.980
er her.

187
00:11:12.100 --> 00:11:16.860
Den skal nok være lidt koldere til mad.

188
00:11:17.560 --> 00:11:19.900
Så for her at kunne bedømme en vin,

189
00:11:20.280 --> 00:11:21.600
så må det ikke være for koldt.

190
00:11:21.760 --> 00:11:24.580
Er vi ikke tilbøjelige til danskerne at lave

191
00:11:24.580 --> 00:11:25.980
hvidvin for koldt?

192
00:11:26.080 --> 00:11:26.340
Jo.

193
00:11:27.560 --> 00:11:29.200
Vi har den jo helt nede på en

194
00:11:29.200 --> 00:11:30.820
2-3-4-5.

195
00:11:30.820 --> 00:11:33.080
Der er forskel om man drikker en vin

196
00:11:33.080 --> 00:11:35.100
til madden, for at nyde den til madden,

197
00:11:35.180 --> 00:11:37.620
eller som vi her skal prøve at finde

198
00:11:37.620 --> 00:11:39.220
ud af, hvorvidden er i balance.

199
00:11:39.980 --> 00:11:42.620
Og hvis den er, som her, lidt varmere

200
00:11:42.620 --> 00:11:45.040
end normalt, så røber en vin, hvis den

201
00:11:45.040 --> 00:11:45.580
ikke er i orden.

202
00:11:47.960 --> 00:11:49.120
Man kvæler den jo.

203
00:11:49.160 --> 00:11:50.740
Jo koldere den er, jo mindre smag der

204
00:11:50.740 --> 00:11:50.940
er i.

205
00:11:51.060 --> 00:11:51.660
Det smager dejligt.

206
00:11:53.140 --> 00:11:54.580
Det er jo nok sådan en 4-5

207
00:11:54.580 --> 00:11:55.280
grader for varm.

208
00:11:55.600 --> 00:11:56.320
Det kan ikke gælde.

209
00:11:58.820 --> 00:12:00.540
Hvis de er for syret eller for søde,

210
00:12:00.620 --> 00:12:02.180
så røbes det, når det bliver for varmt.

211
00:12:06.370 --> 00:12:08.350
Sådan har vi jo smagt nogle hvidvine her

212
00:12:08.350 --> 00:12:08.450
på.

213
00:12:08.630 --> 00:12:09.170
Det har vi, ja.

214
00:12:09.250 --> 00:12:11.490
Den her synes jeg aldrig, du har smagt

215
00:12:11.490 --> 00:12:11.830
på tv.

216
00:12:11.850 --> 00:12:13.050
Den har ikke rigtig haft så meget smag.

217
00:12:14.190 --> 00:12:14.830
Hvordan er den?

218
00:12:15.310 --> 00:12:17.050
Det kan jo endda få en tykere forklaring

219
00:12:17.050 --> 00:12:20.190
på, Det her er en Pisporter.

220
00:12:21.070 --> 00:12:23.970
I kender jo alle i Danmark vinene Pisporter

221
00:12:23.970 --> 00:12:24.650
Misselbær.

222
00:12:25.450 --> 00:12:29.330
Der er en vin fra omkring byen Pisporter,

223
00:12:29.490 --> 00:12:31.910
men er fra marker for et meget, meget

224
00:12:31.910 --> 00:12:32.710
stort område.

225
00:12:33.430 --> 00:12:35.630
Det her er en Pisporter Falkenbær.

226
00:12:35.890 --> 00:12:37.330
Eller vi kan sige, det er en markvin.

227
00:12:38.010 --> 00:12:39.410
Eller hvis vi går over i Frankrig, kan

228
00:12:39.410 --> 00:12:40.930
jeg faktisk kalde det en slotsvin.

229
00:12:41.430 --> 00:12:43.750
Den kommer fra et ganske bestemt mark, der

230
00:12:43.750 --> 00:12:46.110
hedder Falkenbær, lige omkring Pisporter.

231
00:12:46.650 --> 00:12:50.070
Og det er et tegn på, at det

232
00:12:50.070 --> 00:12:53.090
er et virkelig kvalitetsvin, vi har i glasset.

233
00:12:53.510 --> 00:12:54.490
Jeg synes også, I skal smage den.

234
00:12:55.170 --> 00:12:57.830
Der er væsentlig mere fyldig i den her

235
00:12:57.830 --> 00:13:01.450
Pisporter, end vi normalt kender fra Pisporter Misselbær.

236
00:13:02.290 --> 00:13:04.350
Og det er jo synd, at vi ikke

237
00:13:04.350 --> 00:13:07.370
lige ofrer de to-tre kroner, og så

238
00:13:07.370 --> 00:13:09.370
får vi en vin, der faktisk er det

239
00:13:09.370 --> 00:13:12.910
dobbelte i køkkenpris.

240
00:13:13.130 --> 00:13:15.490
Og dermed også faktisk dobbelt i kvalitet.

241
00:13:17.210 --> 00:13:29.920
Har den

242
00:13:29.920 --> 00:13:30.340
krop der?

243
00:13:34.910 --> 00:13:36.230
Det er faktisk nok også mere krop, end

244
00:13:36.230 --> 00:13:37.150
det her med Pisporter.

245
00:13:37.330 --> 00:13:37.990
Det er sådan en ting, man ikke kender.

246
00:13:38.290 --> 00:13:38.730
Ja, jeg ser.

247
00:13:39.290 --> 00:13:40.890
Og det er igen her, 100% på

248
00:13:40.890 --> 00:13:41.430
Riesling-drogen.

249
00:13:42.690 --> 00:13:44.250
Så har han ender med en lovlighedspunkt.

250
00:13:46.110 --> 00:13:47.930
Han er frisk i smagen.

251
00:13:48.790 --> 00:13:49.630
Det hælder meget sjovt.

252
00:13:49.690 --> 00:13:50.930
Jeg synes, alle vores glas kommer over på

253
00:13:50.930 --> 00:13:51.630
den gode side af.

254
00:13:52.210 --> 00:13:53.490
Det gør det egentlig omkring os.

255
00:13:54.410 --> 00:13:55.830
Og så er det ikke engang beskedet ned

256
00:13:55.830 --> 00:13:56.370
over for verden.

257
00:13:56.930 --> 00:13:58.490
Jeg ved det, jeg gør det her.

258
00:13:58.530 --> 00:13:59.330
Jeg ved det, jeg gør det.

259
00:14:02.170 --> 00:14:05.190
Men det er kun lige området fra traditionen.

260
00:14:05.270 --> 00:14:05.790
Det er ikke...

261
00:14:05.790 --> 00:14:07.130
Det har ikke noget andet at videre.

262
00:14:07.370 --> 00:14:09.590
Det har intet med lignende kvalitet at gøre.

263
00:14:10.970 --> 00:14:11.930
Jeg ved ikke hvorfor.

264
00:14:12.110 --> 00:14:12.770
Det ved du vel ikke.

265
00:14:13.210 --> 00:14:14.950
Hvorfor den er blevet 100% brændt.

266
00:14:15.050 --> 00:14:15.290
Ja.

267
00:14:15.710 --> 00:14:17.530
Nu er vi jo nået hen i den

268
00:14:17.530 --> 00:14:18.010
ende her.

269
00:14:18.610 --> 00:14:20.570
Og som vi kan se, så står de

270
00:14:20.570 --> 00:14:22.050
alle sammen på den rigtige side af stregen.

271
00:14:23.190 --> 00:14:24.650
Og mindst selvom ikke den her har en

272
00:14:24.650 --> 00:14:25.110
anden farve.

273
00:14:26.550 --> 00:14:27.310
Hvordan kan det være?

274
00:14:27.950 --> 00:14:28.810
Flasken har en anden farve.

275
00:14:29.150 --> 00:14:29.570
Den er rød.

276
00:14:30.250 --> 00:14:30.610
Flasken.

277
00:14:32.170 --> 00:14:33.970
De tre foregående var grønne.

278
00:14:34.110 --> 00:14:35.990
Og det er per tradition i området.

279
00:14:36.350 --> 00:14:39.350
Man har muselvine på grønne flasker.

280
00:14:39.450 --> 00:14:41.650
Og man har renskvine på brune flasker.

281
00:14:42.610 --> 00:14:44.470
Så er vi nu altså over i en

282
00:14:44.470 --> 00:14:45.170
renskvine.

283
00:14:46.590 --> 00:14:48.170
Jeg skal lige sige, at de her to,

284
00:14:49.050 --> 00:14:50.950
det er også renskvine på klare flasker.

285
00:14:51.010 --> 00:14:53.290
Det er altså noget, vi har bedt om.

286
00:14:53.370 --> 00:14:54.790
Af satsmæssige årsager.

287
00:14:55.150 --> 00:14:57.830
Så er det to tørre vine på klare

288
00:14:57.830 --> 00:14:58.350
flasker.

289
00:14:58.350 --> 00:15:00.750
Og så skildrer de sig så flot ud,

290
00:15:00.990 --> 00:15:01.730
når de har dem på hylden.

291
00:15:03.630 --> 00:15:06.470
Det næste vin, det er en kabinettkvalitet.

292
00:15:06.890 --> 00:15:08.810
Det er en lidt bedre kvalitet.

293
00:15:09.810 --> 00:15:13.810
Og det betyder så, at sukkerindholdet i druen

294
00:15:13.810 --> 00:15:16.190
på høsttidspunktet har været lidt højere, så må

295
00:15:16.190 --> 00:15:18.350
man betegne det som et kabinett.

296
00:15:19.450 --> 00:15:21.230
I det tyske vin, der laver man en

297
00:15:21.230 --> 00:15:23.430
kvalitetsbetegning efter, hvor meget sukker der er.

298
00:15:24.010 --> 00:15:24.170
Hvor meget sukker, ja.

299
00:15:25.750 --> 00:15:26.450
Skal vi ikke drive?

300
00:15:26.810 --> 00:15:27.270
Nej.

301
00:15:29.050 --> 00:15:31.150
Altså dens efter, hvor meget sukker der er

302
00:15:31.150 --> 00:15:31.330
i.

303
00:15:31.650 --> 00:15:33.130
Og dens efter høsttidspunkt.

304
00:15:33.610 --> 00:15:34.690
Men det hænger jo gerne sammen.

305
00:15:34.850 --> 00:15:36.830
Jo senere man høster, jo mere sukker der

306
00:15:36.830 --> 00:15:37.110
er i vinet.

307
00:15:37.710 --> 00:15:39.830
Det næste betegning, det hedder så spæglæse.

308
00:15:39.990 --> 00:15:42.830
Der betyder senhøst, og så igen afslæse.

309
00:15:46.310 --> 00:15:48.370
Som regel, det er ikke givet.

310
00:15:49.050 --> 00:15:50.890
Spæglæsen nej, og afslæsen heller.

311
00:15:50.990 --> 00:15:51.930
Men når vi kommer over i det, der

312
00:15:51.930 --> 00:15:54.670
hedder troppenbæren afslæse, så er vi over i,

313
00:15:54.830 --> 00:15:56.710
hvor produktionen er meget, meget lignende.

314
00:15:56.710 --> 00:15:59.170
Så sker det, at skallen på druerne knækker,

315
00:15:59.490 --> 00:16:03.050
og vandet i truen fordamper, og tilbage har

316
00:16:03.050 --> 00:16:08.150
du kun koncentrat af sukker og af frugtskoncentrater.

317
00:16:08.850 --> 00:16:10.550
Og derfor får du meget sødvin, meget meget

318
00:16:10.550 --> 00:16:11.470
koncentreret vin.

319
00:16:12.430 --> 00:16:13.210
Det er jo god vandsvand.

320
00:16:14.130 --> 00:16:15.290
Skal vi ikke prøve at snu den der

321
00:16:15.290 --> 00:16:15.590
først?

322
00:16:17.330 --> 00:16:18.170
Jo, det er også da dejligt.

323
00:16:24.520 --> 00:16:27.880
I nede fra Regenfald, siden der gennemgående laver

324
00:16:27.880 --> 00:16:32.400
kraftigere, betungere vine, men her har Deinhardt altså

325
00:16:32.400 --> 00:16:36.480
fornemt sig stadigvæk i meget frisk sødvin.

326
00:16:36.800 --> 00:16:37.820
Må jeg prøve at spørge en gang?

327
00:16:38.700 --> 00:16:40.680
Er der noget med, at det sødere vinen

328
00:16:40.680 --> 00:16:42.720
er, at det større alkoholprocent er derinde?

329
00:16:43.300 --> 00:16:44.260
Ikke nødvendigvis.

330
00:16:44.880 --> 00:16:45.480
Men generelt?

331
00:16:45.760 --> 00:16:46.440
Generelt ja.

332
00:16:47.220 --> 00:16:51.020
Det er cellerne, der omdanner sukkeret til alkohol.

333
00:16:51.320 --> 00:16:53.080
Og jo mere sukker, der er til at

334
00:16:53.080 --> 00:16:54.940
omdanne, jo mere alkohol kan der blive.

335
00:16:56.100 --> 00:16:57.920
Hvad holder de rent procent med?

336
00:16:57.920 --> 00:17:01.440
De her holder kun med 8-9 procent.

337
00:17:02.240 --> 00:17:04.660
De tyske viner holder ikke så meget.

338
00:17:04.760 --> 00:17:05.880
Hvad er det, hvis man kommer så op

339
00:17:05.880 --> 00:17:08.680
i, hvad hedder det, de rigtige?

340
00:17:09.200 --> 00:17:12.160
Torben Berner afslæser, at de holder kun en

341
00:17:12.160 --> 00:17:13.839
6-7 procent.

342
00:17:14.440 --> 00:17:15.780
Og det er, fordi man standsagerer en.

343
00:17:17.380 --> 00:17:21.000
Og fordi man tilsætter noget af den oprindelige

344
00:17:21.000 --> 00:17:24.359
druemost til vinen, inden den kommer til søndag.

345
00:17:27.920 --> 00:17:29.340
En frugt med flad.

346
00:17:31.680 --> 00:17:33.580
Den sidste vin, vi skal smage her, er

347
00:17:33.580 --> 00:17:34.340
en morgemuskat.

348
00:17:34.420 --> 00:17:35.600
Vil du fortælle lidt om den?

349
00:17:36.420 --> 00:17:41.040
Ja, det er druetype morgemuskat, og det er

350
00:17:41.040 --> 00:17:42.560
en meget krødret vin.

351
00:17:43.260 --> 00:17:47.200
Og på grund af druens smag, så virker

352
00:17:47.200 --> 00:17:48.220
den også sødelig.

353
00:17:48.920 --> 00:17:50.500
Så det er nærmest en dessertvin.

354
00:17:52.840 --> 00:17:57.600
De fleste kender nok muskat fra muskatdruer.

355
00:17:57.980 --> 00:18:00.960
Man kan købe druetypen som rent drue og

356
00:18:00.960 --> 00:18:02.660
spise som spisedrue.

357
00:18:03.020 --> 00:18:06.440
Og kender den krafted smagsretning, den har.

358
00:18:06.980 --> 00:18:08.020
Jeg synes, vi vil smage den.

359
00:18:09.000 --> 00:18:10.880
Så vil vi meget gerne have jeres vurdering

360
00:18:10.880 --> 00:18:11.140
af den.

361
00:18:14.020 --> 00:18:17.400
Det er en relativt ny vin i vores

362
00:18:17.400 --> 00:18:19.540
sortiment, men vi har haft stor succes med

363
00:18:19.540 --> 00:18:19.660
den.

364
00:18:20.660 --> 00:18:22.920
Den skilder sig væsentligt ud fra de andre,

365
00:18:23.100 --> 00:18:25.880
fordi druen er en helt anden drue end

366
00:18:25.880 --> 00:18:27.280
den, vi har smagt her.

367
00:18:30.320 --> 00:18:32.400
Og det er en bouquet.

368
00:18:33.580 --> 00:18:36.040
Ja, det er en helt anden smag.

369
00:18:38.400 --> 00:18:39.760
Så vil man nok blive overrasket, hvis man

370
00:18:39.760 --> 00:18:41.000
er vant til at købe tysk vin og

371
00:18:41.000 --> 00:18:42.060
køre den her med hjem.

372
00:18:42.300 --> 00:18:43.980
Man skal vide, hvad det er, og bruge

373
00:18:43.980 --> 00:18:45.860
den til det formål, som nu den her

374
00:18:45.860 --> 00:18:47.340
drue er velegnet til.

375
00:18:49.800 --> 00:18:50.600
Hvad er det, den er?

376
00:18:51.600 --> 00:18:51.920
Bitsvinepaté.

377
00:18:52.220 --> 00:18:53.780
Den vil den også være perfekt til.

378
00:18:54.220 --> 00:18:56.080
Og den kunne sagtens bruges også til andet

379
00:18:56.080 --> 00:18:56.420
end det, som jeg siger.

380
00:18:56.420 --> 00:18:57.360
Den er sødmodt, ja.

381
00:18:57.660 --> 00:18:58.960
Men den er overrasket meget værd.

382
00:19:00.880 --> 00:19:02.280
Det giver dig lige et minutter af, hvor

383
00:19:02.280 --> 00:19:04.740
vi skal placere den henne på stregeområdet.

384
00:19:05.020 --> 00:19:05.660
Så bruger jeg det jo.

385
00:19:06.000 --> 00:19:06.100
Ja.

386
00:19:06.760 --> 00:19:07.280
Så er vi her nu.

387
00:19:07.480 --> 00:19:07.800
Held bog.

388
00:19:08.420 --> 00:19:08.900
Skal jeg da gå ud?

389
00:19:09.100 --> 00:19:10.020
Det synes jeg godt passer.

390
00:19:11.800 --> 00:19:13.180
Hvis man skal tage sammenlignet med de andre,

391
00:19:13.280 --> 00:19:13.700
så skal man ikke.

392
00:19:13.760 --> 00:19:14.820
Man skal vurdere den her vin.

393
00:19:15.220 --> 00:19:16.800
Jeg vil trække den derovre tilbage.

394
00:19:18.920 --> 00:19:19.280
Halvvejsår.

395
00:19:21.560 --> 00:19:24.220
Nu har vi jo lagt en lidt voldsom

396
00:19:24.220 --> 00:19:26.580
stil over for Held bog de senere, efter

397
00:19:26.580 --> 00:19:27.940
vi begyndte at snakke om ledvindet.

398
00:19:28.960 --> 00:19:31.540
Vi er ligesom opmærkede af, at vi har

399
00:19:31.540 --> 00:19:32.840
folk, som siger, at vi godtager alt, hvad

400
00:19:32.840 --> 00:19:33.840
Held bog serverer.

401
00:19:34.520 --> 00:19:35.940
Og den lidt kraftige stil vil vi da

402
00:19:35.940 --> 00:19:37.780
godt køre videre.

403
00:19:38.720 --> 00:19:39.800
Skal jeg sætte den derhjemme?

404
00:19:39.980 --> 00:19:42.540
Selvom jeg synes, at jeg godt kan lide

405
00:19:42.540 --> 00:19:43.760
tør vin, så vil jeg godt trække den

406
00:19:43.760 --> 00:19:44.080
tilbage.

407
00:19:44.740 --> 00:19:46.100
Jeg synes afgørende, at det er en god

408
00:19:46.100 --> 00:19:47.060
vin, som du siger.

409
00:19:48.360 --> 00:19:49.300
Måske nok til det selv.

410
00:19:49.600 --> 00:19:50.540
Den overrasker mig også.

411
00:19:50.980 --> 00:19:51.800
Jeg er også helt sikker på det.

412
00:19:52.800 --> 00:19:53.740
Det er min søde tanke.

413
00:19:54.660 --> 00:19:56.160
Jeg er dog ikke nær så sød som

414
00:19:56.160 --> 00:19:56.500
den her.

415
00:19:56.720 --> 00:19:56.880
Nej.

416
00:19:59.600 --> 00:20:00.640
Den er nok lidt frisk.

417
00:20:00.700 --> 00:20:01.940
Den krydrer i druk, som du siger.

418
00:20:02.080 --> 00:20:03.780
Den er lidt frisk i smagen, selvom den

419
00:20:03.780 --> 00:20:04.000
er sød.

420
00:20:04.480 --> 00:20:05.820
Og det længere eftersmagen, synes jeg også.

421
00:20:08.900 --> 00:20:09.220
Rejul.

422
00:20:11.880 --> 00:20:12.460
Hvad siger du?

423
00:20:15.980 --> 00:20:18.900
Jeg vil nok sige, at jeg personligt godt

424
00:20:18.900 --> 00:20:20.000
kan lide tørre viner.

425
00:20:20.500 --> 00:20:25.460
Men bl.a. som en hyggevin, så vil

426
00:20:25.460 --> 00:20:29.900
jeg nok trække den tilbage til udgangspunktet her.

427
00:20:31.340 --> 00:20:33.480
Men personligt vil jeg nok foretrække en lidt

428
00:20:33.480 --> 00:20:34.020
mere tør vin.

429
00:20:35.480 --> 00:20:36.500
Kommer det på formålet?

430
00:20:36.860 --> 00:20:37.660
Det er korrekt, ja.

431
00:20:39.060 --> 00:20:40.300
Man kan jo sige, at med sådan en

432
00:20:40.300 --> 00:20:41.800
vin, så drikker man jo ikke så meget,

433
00:20:41.900 --> 00:20:44.320
fordi den hænger meget længe i smeltet.

434
00:20:45.560 --> 00:20:46.380
Og mætter, ja.

435
00:20:47.240 --> 00:20:48.720
Hvis man kan bruge det udtryk om vin.

436
00:20:49.880 --> 00:20:52.480
Jeg vil sige, at jeg blev meget positivt

437
00:20:52.480 --> 00:20:52.880
overrasket.

438
00:20:53.820 --> 00:20:55.660
Bortset fra risikeringen, så kommer den ikke til

439
00:20:55.660 --> 00:20:56.580
at nå et for mig.

440
00:20:56.940 --> 00:20:57.900
Og det er nok på grund af godt

441
00:20:57.900 --> 00:20:58.040
at vide.

442
00:20:59.820 --> 00:21:00.840
Du vil sige, at den skal hæve?

443
00:21:01.440 --> 00:21:01.960
For mig, ja.

444
00:21:02.420 --> 00:21:03.640
Jeg ved ikke, hvad det skal være for

445
00:21:03.640 --> 00:21:03.860
en risiko.

446
00:21:08.340 --> 00:21:08.660
Godt at høre.
  • Besøg hos United Wine i Skovlunde
Dato udgivet
Forfatter
Dope sheet: Klik for at downloade
Metainformation for administratorer
Faustnr
9 647 823 2
Varighed tidskode
00:21:14:00
Varighed sekunder
1274
Båndnummer
1809
DK5
Import må ikke længere overskrive dette
Afbrudt
Video er online
Tilsluttet

Kommentarer