nyheder 20. maj 1987

WEBVTT

1
00:01:03.819 --> 00:01:05.960
LokalTV-køkkenet har i de sidste par uger

2
00:01:05.960 --> 00:01:08.480
sat fokus på tyske hvidvine, først og fremmest

3
00:01:08.480 --> 00:01:10.900
fordi Tyskland er hjemsted for nogle af de

4
00:01:10.900 --> 00:01:12.500
bedste hvidvine i verden.

5
00:01:13.560 --> 00:01:17.240
Sidste uges LokalTV-køkkenet blev optaget i restaurationskøkkenet

6
00:01:17.240 --> 00:01:21.140
i den tyske by Koblenz, da LokalTV-køkkenets

7
00:01:21.140 --> 00:01:21.880
vinmand M.

8
00:01:21.940 --> 00:01:25.100
Helbo og slagtermester Måns Koppel Hansen var i

9
00:01:25.100 --> 00:01:27.340
Tyskland for at lære mere om tyske hvidvine.

10
00:01:28.200 --> 00:01:31.020
I det næste kvarters tid bringer også LokalTV

11
00:01:31.020 --> 00:01:34.160
en reportage fra LokalTV-køkkenets besøg i Koblenz,

12
00:01:34.400 --> 00:01:37.320
hvor holdet besøgte vinfirmaet Deinhards besiddelser.

13
00:01:38.140 --> 00:01:39.660
Så for dem der holder af at drikke

14
00:01:39.660 --> 00:01:44.280
vin og som interesserer sig for hvordan den

15
00:01:44.280 --> 00:01:46.800
bliver fremstillet, er der alt mulig grund til

16
00:01:46.800 --> 00:01:48.040
at blive siddende foran skærmen.

17
00:01:48.880 --> 00:01:49.440
God fornøjelse.

18
00:02:12.490 --> 00:02:16.230
Velkommen til LokalTV-køkkenets vintur til Tyskland, Europas

19
00:02:16.230 --> 00:02:18.650
nordligste vinland, men hjemstad for nogle af de

20
00:02:18.650 --> 00:02:20.030
bedste hvidvine i verden.

21
00:02:39.500 --> 00:02:42.560
Inden selve turen startede var LokalTV-køkkenet på

22
00:02:42.560 --> 00:02:45.760
besøg i importfirmaet United Wine, der stod som

23
00:02:45.760 --> 00:02:48.540
arrangør af turen og som gav turens deltagere

24
00:02:48.540 --> 00:02:50.360
en forsmag på de glæder, der var i

25
00:02:50.360 --> 00:02:50.640
vente.

26
00:02:51.680 --> 00:02:54.560
United Wine Import blev stiftet i 1919 som

27
00:02:54.560 --> 00:02:57.380
et rent agenturfirma og er moderselskab for en

28
00:02:57.380 --> 00:03:00.220
række datterselskaber, af hvilket det kendteste er Georg

29
00:03:00.220 --> 00:03:03.320
Besler Afteselskab, som blev rundlagt helt tilbage i

30
00:03:03.320 --> 00:03:04.480
1730.

31
00:03:06.120 --> 00:03:07.620
Det her strebe herude, det her har den

32
00:03:07.620 --> 00:03:08.200
bedste betydelse?

33
00:03:08.520 --> 00:03:09.100
Det har det, ja.

34
00:03:09.360 --> 00:03:11.040
Altså når vi smager vinene, så står glas

35
00:03:11.040 --> 00:03:12.500
herinde, hvor flasken er placeret nu.

36
00:03:13.420 --> 00:03:15.360
Og efterhånden som vi smager vinene, så afviser

37
00:03:15.360 --> 00:03:17.020
vi den eller accepterer den, og hvis vi

38
00:03:17.020 --> 00:03:18.820
accepterer den, så trækker vi glaset mod os,

39
00:03:19.220 --> 00:03:20.700
og hvis vi afviser, så er det væk

40
00:03:20.700 --> 00:03:21.120
fra os.

41
00:03:21.700 --> 00:03:22.900
Så vi har aldrig at skylde om, hvad

42
00:03:22.900 --> 00:03:23.820
det er, vi har snakket på, og hvad

43
00:03:23.820 --> 00:03:27.720
det er, vi har klassificeret, som er der

44
00:03:27.720 --> 00:03:28.440
godt eller dårligt.

45
00:03:31.720 --> 00:03:33.460
Efterhånden har vi jo smagt nogle hvide viner

46
00:03:33.460 --> 00:03:33.740
her på.

47
00:03:33.860 --> 00:03:34.420
Det har vi, ja.

48
00:03:34.520 --> 00:03:36.780
Den her synes jeg aldrig, du har smagt

49
00:03:36.780 --> 00:03:37.080
på tv.

50
00:03:37.160 --> 00:03:38.140
Den er ikke rigtig højst så meget.

51
00:03:39.540 --> 00:03:40.080
Hvordan er den?

52
00:03:40.600 --> 00:03:42.300
Det kan jeg nok få en tykkere forklaring

53
00:03:42.300 --> 00:03:42.460
på.

54
00:03:43.740 --> 00:03:45.460
Det her er en Pisporter.

55
00:03:46.160 --> 00:03:49.220
Vi kender jo alle i Danmark vinene Pisporter

56
00:03:49.220 --> 00:03:49.900
Misselbær.

57
00:03:50.700 --> 00:03:54.580
Der er en vin fra omkring byen Pisporter,

58
00:03:54.740 --> 00:03:57.460
men fra marker for et meget, meget stort

59
00:03:57.460 --> 00:03:57.960
område.

60
00:03:58.680 --> 00:04:01.340
Det her er en Pisporter Falkenbær, eller vi

61
00:04:01.340 --> 00:04:03.680
kan sige, det er en markvin, eller hvis

62
00:04:03.680 --> 00:04:04.960
vi går over i Frankrig, kan jeg faktisk

63
00:04:04.960 --> 00:04:06.180
kalde det en slotsvin.

64
00:04:06.680 --> 00:04:09.000
Den kommer fra et ganske bestemt mark, der

65
00:04:09.000 --> 00:04:11.360
hedder Falkenbær lige omkring Pisporter.

66
00:04:11.900 --> 00:04:15.320
Og det er et tegn på, at det

67
00:04:15.320 --> 00:04:18.360
er et virkelig kvalitetsvin, vi har i glasset.

68
00:04:18.800 --> 00:04:19.720
Jeg synes også, I skal smage den.

69
00:04:20.380 --> 00:04:23.100
Der er væsentlig mere fyldigt i den her

70
00:04:23.100 --> 00:04:26.720
Pisporter, end vi normalt kender fra Pisporter Misselbær.

71
00:04:31.240 --> 00:04:32.220
Den har en krop her.

72
00:04:32.680 --> 00:04:33.380
Den kan jeg godt lide.

73
00:04:35.020 --> 00:04:35.800
Den er dejlig.

74
00:04:36.620 --> 00:04:38.480
Den har faktisk mere krop end den, der

75
00:04:38.480 --> 00:04:40.080
er vanvittigt Pisporter, samtidig som jeg kender, ikke?

76
00:04:40.280 --> 00:04:41.240
Det siger jeg.

77
00:04:41.320 --> 00:04:42.780
Og det er igen her, 100% på

78
00:04:42.780 --> 00:04:43.320
rinsningsbrug.

79
00:04:44.760 --> 00:04:46.500
Den minder man dårligere spørgsmål for.

80
00:04:48.280 --> 00:04:49.620
Han er frisk i smagen.

81
00:04:50.660 --> 00:04:52.060
Det er en meget stort, synes jeg, alvorlig

82
00:04:52.060 --> 00:04:52.240
spørgsmål.

83
00:04:52.360 --> 00:04:53.560
Det kommer jo på den gode side af

84
00:04:53.560 --> 00:04:53.740
det.

85
00:04:54.100 --> 00:04:55.220
Det gør det ikke omkring.

86
00:04:56.740 --> 00:04:59.480
Det næste vin, det er en cabinet kvalitet.

87
00:04:59.860 --> 00:05:01.760
Det er en lidt bedre kvalitet.

88
00:05:02.760 --> 00:05:07.060
Det betyder så, at sukkerindholdet i druen på

89
00:05:07.060 --> 00:05:09.300
høsttidspunktet har været lidt højere, så må man

90
00:05:09.300 --> 00:05:11.340
betegne det kvalitetkabinet.

91
00:05:12.520 --> 00:05:14.860
I det tyske vin, der laver man kvalitetsbetegning

92
00:05:14.860 --> 00:05:16.740
til efter, hvor meget sukker der er i.

93
00:05:18.460 --> 00:05:19.620
Skal du ikke drikke ud?

94
00:05:20.060 --> 00:05:20.260
Nej.

95
00:05:21.940 --> 00:05:24.100
Altså dels efter, hvor meget sukker der er

96
00:05:24.100 --> 00:05:26.040
i, og dels efter høsttidspunkt.

97
00:05:26.520 --> 00:05:27.660
Men det hænger jo gerne sammen.

98
00:05:27.660 --> 00:05:29.780
Jo senere man høster, jo mere sukker der

99
00:05:29.780 --> 00:05:30.100
er i vinene.

100
00:05:32.200 --> 00:05:34.160
Den sidste vin, vi skal smage her, er

101
00:05:34.160 --> 00:05:34.920
en modemuskat.

102
00:05:35.000 --> 00:05:36.140
Vil du fortælle lidt om den?

103
00:05:36.980 --> 00:05:41.800
Det er druetype modemuskat, og det er en

104
00:05:41.800 --> 00:05:43.140
meget krydret vin.

105
00:05:43.840 --> 00:05:47.940
På grund af druens smag, så virker den

106
00:05:47.940 --> 00:05:48.780
også sødlig.

107
00:05:49.520 --> 00:05:51.080
Så det er nærmest en dessertvin.

108
00:05:53.300 --> 00:05:58.660
De fleste kender nok muskat fra muskatdruer, og

109
00:05:58.660 --> 00:06:02.300
kan købe druetypen som rent drue, og spise

110
00:06:02.300 --> 00:06:03.220
som spisedrue.

111
00:06:03.620 --> 00:06:06.980
Og kender den krafted smagsretning, den har.

112
00:06:07.520 --> 00:06:08.620
Det synes vi er smageligt.

113
00:06:09.420 --> 00:06:10.940
Og så vil vi meget gerne have jeres

114
00:06:10.940 --> 00:06:11.700
vurdering af den.

115
00:06:12.860 --> 00:06:15.440
Nu har vi jo lagt en lidt voldsom

116
00:06:15.440 --> 00:06:18.340
stil overfor helbredet senere, efter vi begyndte at

117
00:06:18.340 --> 00:06:19.120
snakke om hvidvinene.

118
00:06:19.900 --> 00:06:22.760
Vi er ligesom opmærkede af, at vi har

119
00:06:22.760 --> 00:06:24.040
folk som siger, at vi godtager alt hvad

120
00:06:24.040 --> 00:06:25.060
helbredet serverer.

121
00:06:25.720 --> 00:06:27.140
Og den der kraftede stil vil vi da

122
00:06:27.140 --> 00:06:29.300
godt køre videre herover.

123
00:06:30.900 --> 00:06:33.720
Selvom jeg synes, at jeg godt kan lide

124
00:06:33.720 --> 00:06:35.120
tørvin, så vil jeg godt trække den til

125
00:06:35.120 --> 00:06:35.420
banen.

126
00:06:36.260 --> 00:06:37.300
Jeg synes afgørende, at det er en god

127
00:06:37.300 --> 00:06:38.260
vin, som du siger.

128
00:06:39.480 --> 00:06:40.500
Måske nok til det selv.

129
00:06:40.800 --> 00:06:41.360
Det er en overraskelse.

130
00:06:42.780 --> 00:06:44.880
Det er en søde tand.

131
00:06:46.720 --> 00:06:50.060
De tyske vindistrikter er koncentreret i den sydvestlige

132
00:06:50.060 --> 00:06:50.840
del af landet.

133
00:06:51.120 --> 00:06:53.360
Og målet for vores tur var Koblenz, en

134
00:06:53.360 --> 00:06:56.620
smuk by i Regnland-Falst, anlagt omkring Kristi

135
00:06:56.620 --> 00:06:59.240
Fødsel, på netop det sted, hvor floderne Rini

136
00:06:59.240 --> 00:07:00.640
og Mosel løber sammen.

137
00:07:04.350 --> 00:07:07.250
Koblenz er centreret omkring en flodhavn, der efterhånden

138
00:07:07.250 --> 00:07:08.870
er blevet centrum for en livlig handel.

139
00:07:09.390 --> 00:07:12.370
Ikke kun med sekt, Tysklands berømte museum vin,

140
00:07:12.790 --> 00:07:14.470
som vi senere skal komme nærmere ind på,

141
00:07:14.470 --> 00:07:16.810
men også med noget så usædvanligt som klaver

142
00:07:16.810 --> 00:07:19.190
og mere prosaisk vaskemidler.

143
00:07:20.730 --> 00:07:23.350
Flodhavnen i Koblenz er byens hjerte, og her

144
00:07:23.350 --> 00:07:25.310
er hele året en livlig trafik op og

145
00:07:25.310 --> 00:07:27.790
ned af Rinen og Mosel og deres bifloder.

146
00:07:29.690 --> 00:07:32.530
Under den anden verdenskrig blev Koblenz stærkt ødelagt,

147
00:07:32.910 --> 00:07:35.430
men mange af byens bygninger er restaureret, med

148
00:07:35.430 --> 00:07:37.810
det resultat, at Koblenz i dag, med sine

149
00:07:37.810 --> 00:07:41.650
små 150.000 indbyggere, er en velfungerende, smuk

150
00:07:41.650 --> 00:07:44.050
og driftig by, fredet af sin historie.

151
00:07:46.900 --> 00:07:49.960
Midt på toget i Koblenz, centralt placeret, ligger

152
00:07:49.960 --> 00:07:53.020
huset Deinhardt som en af de største vinmarksejere

153
00:07:53.020 --> 00:07:53.660
i Tyskland.

154
00:07:55.260 --> 00:07:57.800
Den smukke bygning er det synlige bevis på,

155
00:07:58.200 --> 00:08:00.280
at en ung mand ved navn Johan Friedrich

156
00:08:00.280 --> 00:08:04.200
Deinhardt i 1794 besluttede sig for at åbne

157
00:08:04.200 --> 00:08:06.920
en lille vinhandel, for derved at give borgerskabet

158
00:08:06.920 --> 00:08:09.940
i Koblenz mulighed for også at købe kvalitetsvin.

159
00:08:10.920 --> 00:08:13.160
I de 200 år, der snart er forløbet

160
00:08:13.160 --> 00:08:15.680
siden da, er det gået stødt fremad, og

161
00:08:15.680 --> 00:08:18.460
firmaet producerer i dag en million flasker vin

162
00:08:18.460 --> 00:08:21.460
om året og eksporterer til 85 af verdens

163
00:08:21.460 --> 00:08:21.880
lande.

164
00:08:22.700 --> 00:08:24.860
Men lad os ikke foregribe begivenhedernes gang.

165
00:08:25.560 --> 00:08:28.080
Inden vi aflægger besøg i huset Deinhardt Torsede,

166
00:08:28.180 --> 00:08:29.660
hvor vi skal smage på nogle af husets

167
00:08:29.660 --> 00:08:33.520
yderlige produkter, skal vi besøge firmaets tarpefabrik, som

168
00:08:33.520 --> 00:08:35.799
er placeret i industrikvarteret i Koblenz.

169
00:08:52.490 --> 00:08:55.470
Inden rundvisningen i de store haller, der rummer

170
00:08:55.470 --> 00:08:59.230
en total kapacitet på 25 millioner liter, fortalte

171
00:08:59.230 --> 00:09:02.530
vores guide, eksportchef Alfred Conrad, at man i

172
00:09:02.530 --> 00:09:04.550
løbet af 60'erne har indført den såkaldte

173
00:09:04.550 --> 00:09:07.790
moderne teknologi i firmaet Deinhardt, og at den

174
00:09:07.790 --> 00:09:10.990
hurtige udvikling inden for fremstilling af tyske kvalitetsvine

175
00:09:10.990 --> 00:09:14.790
siden har grædet en rationalisering af systemet, således

176
00:09:14.790 --> 00:09:17.670
at produktionssiden er blevet reduceret i antal beskæftigede

177
00:09:17.670 --> 00:09:20.410
personer, mens administrationen er blevet forøget.

178
00:09:21.110 --> 00:09:23.410
Resultatet har imidlertid været bedre produkter.

179
00:09:26.440 --> 00:09:29.420
De tyske vindistrikter strækker sig fra Bodensøen langs

180
00:09:29.420 --> 00:09:32.120
Rinen og den Spifloder helt op til Bonn,

181
00:09:32.400 --> 00:09:34.180
og det betragtes af mange som lidt af

182
00:09:34.180 --> 00:09:36.540
et under, at de tyske vinbønder på deres

183
00:09:36.540 --> 00:09:39.180
marker langs Rinen og den Spifloder er i

184
00:09:39.180 --> 00:09:41.640
stand til at høste druer, der efter forarbejdning

185
00:09:41.640 --> 00:09:44.100
udvikler sig til fyldige og bukerige vine.

186
00:09:45.500 --> 00:09:48.160
Geografisk set er Tyskland nemlig placeret så nordligt,

187
00:09:48.620 --> 00:09:50.780
at det ifølge båden skulle være ensbetydende med

188
00:09:50.780 --> 00:09:52.780
syre-rige, alkoholfattige vine.

189
00:09:53.900 --> 00:09:56.960
Gunstige klima- og jordbundsforhold har imidlertid sammen

190
00:09:56.960 --> 00:10:01.060
med generationers erfaringer og videnskabeligt arbejde skabt basis

191
00:10:01.060 --> 00:10:03.940
for, at Tyskland, der som ansvarlig for mindre

192
00:10:03.940 --> 00:10:06.780
end 2 procent af verdens samlede vinproduktion, regnes

193
00:10:06.780 --> 00:10:09.840
blandt de små vinmotioner, producerer nogle af verdens

194
00:10:09.840 --> 00:10:10.720
fineste vine.

195
00:10:12.000 --> 00:10:15.200
I Tyskland er vinproduktionen opdelt i konsumvin og

196
00:10:15.200 --> 00:10:18.560
kvalitetsvin, en opdeling, der er bestemt af klimatiske

197
00:10:18.560 --> 00:10:20.840
forhold, og mere end 90 procent af den

198
00:10:20.840 --> 00:10:24.220
tyske vin er i kvalitetsvinklassen, det vil sige,

199
00:10:24.360 --> 00:10:25.740
at de er dyrket inden for et af

200
00:10:25.740 --> 00:10:28.360
11 områder, der er kontrolleret af den tyske

201
00:10:28.360 --> 00:10:28.720
vinlov.

202
00:10:29.940 --> 00:10:31.560
Og det er dem, vi her skal koncentrere

203
00:10:31.560 --> 00:10:31.920
os om.

204
00:10:33.020 --> 00:10:35.240
Kvalitetsvinene, som yderligere er opdelt i to grupper,

205
00:10:35.800 --> 00:10:40.040
nemlig kvalitetsvine fra et bestemt område, kvalitetsvine, bestemt

206
00:10:40.040 --> 00:10:44.420
af anbaggebiet hedder de, samt prædikatsvine, kaldet kvalitetsvine,

207
00:10:44.600 --> 00:10:45.260
mit prædikat.

208
00:10:46.740 --> 00:10:48.820
Prædikatsvine er naturens eget produkt.

209
00:10:49.340 --> 00:10:50.900
Det er solen, der har givet mosken den

210
00:10:50.900 --> 00:10:53.560
sødme, der skal omdannes til alkohol, og det

211
00:10:53.560 --> 00:10:56.640
er vigtigt at notere sig, at prædikaterne, kabinet,

212
00:10:57.020 --> 00:11:02.620
spadlæse, afslæse, bæren afslæse, ejsvejn og trokkenbæren afslæse,

213
00:11:03.160 --> 00:11:05.840
er afhængige af druens moskvægt på høsttidspunktet.

214
00:11:07.160 --> 00:11:10.040
Har vinen således en moskvægt på 65, må

215
00:11:10.040 --> 00:11:13.180
den benævnes kabinet, mens en vin, hvis moskvægt

216
00:11:13.180 --> 00:11:15.700
er oppe på over 150, må kaldes at

217
00:11:15.700 --> 00:11:16.980
trokkenbæren afslæse.

218
00:11:18.120 --> 00:11:19.820
Sidst nævnte jeg altså den sødeste af alle

219
00:11:19.820 --> 00:11:20.780
prædikatsvinene.

220
00:11:21.080 --> 00:11:21.980
Det er en specialitet.

221
00:11:22.660 --> 00:11:24.400
For at få en moskvægt på over 150,

222
00:11:24.700 --> 00:11:27.000
skal druerne være angrebet af den ødle røgenskab,

223
00:11:27.420 --> 00:11:29.300
og den laves kun i ganske små mængder.

224
00:11:31.260 --> 00:11:34.420
Tyskland har siden 1971 haft en af de

225
00:11:34.420 --> 00:11:37.580
mest avancerede vinlover i verden, som bestemmer den

226
00:11:37.580 --> 00:11:40.360
nøjagtige kvalitetsbetegnelse for alle tyske viner.

227
00:11:40.940 --> 00:11:43.800
Et faktum, som fremhæver sig Alfred Conrad, som

228
00:11:43.800 --> 00:11:46.480
dog understreger, at Deinhards produkter også er under

229
00:11:46.480 --> 00:11:49.380
firmaets egen kontrol så længe som muligt, i

230
00:11:49.380 --> 00:11:52.360
den langvarige proces, der indledes med passning af

231
00:11:52.360 --> 00:11:55.880
vinstokkene, følges op af høsten, presning af druerne

232
00:11:55.880 --> 00:11:59.100
og gæringsprocessen, når mosken er hældt på vinfaget,

233
00:11:59.160 --> 00:12:01.780
og som efter omtapninger slutlig ender med, at

234
00:12:01.780 --> 00:12:04.460
det færdige produkt tabes på flaske og på

235
00:12:04.460 --> 00:12:07.020
transportbåndet får tændtført prop og etiket.

236
00:12:58.540 --> 00:13:00.580
Endnu en årgang er klar til at forlade

237
00:13:00.580 --> 00:13:02.540
de hjemlige haller og blive kørt ud til

238
00:13:02.540 --> 00:13:06.120
forbrugerne, vinelskere i et af de 85 lande,

239
00:13:06.220 --> 00:13:08.920
som Deinhardt eksporterer deres prædikatsvine til.

240
00:13:12.050 --> 00:13:14.990
Efter rundvisningen gik turen tilbage til Deinhards huse

241
00:13:14.990 --> 00:13:17.990
i Coplands centrum, og her var der forberedt

242
00:13:17.990 --> 00:13:21.130
den helt store vinsmaling, specielt til lokaltv-kykkenet.

243
00:13:50.100 --> 00:13:54.000
Vores guide introducerede vinene og bad lokaltv-kykkenholdet

244
00:13:54.000 --> 00:13:54.740
kommentere dem.

245
00:13:56.720 --> 00:13:58.500
Begyndelsen var kabinet og spænding.

246
00:14:28.320 --> 00:14:29.980
Det var et lette sted vi skulle besøge

247
00:14:29.980 --> 00:14:32.760
i morgen, så det glæder jeg mig meget

248
00:14:32.760 --> 00:14:33.780
til at vi gør allesammen.

249
00:14:57.830 --> 00:14:59.590
Vi har været igennem rigtig mange viner.

250
00:15:00.810 --> 00:15:01.930
Den som vi har her, det er jo

251
00:15:01.930 --> 00:15:04.610
den som vi brugte i vores lokaltv-kykken,

252
00:15:05.030 --> 00:15:08.970
som vi lavede i restaurationskykkenet, hvor vi marinerede

253
00:15:08.970 --> 00:15:13.450
akchampignon, som den er fantastisk god til, og

254
00:15:13.450 --> 00:15:17.090
pludselig var vi vindampede broccoli, og det var

255
00:15:17.090 --> 00:15:18.150
vi da enige om, at det var alle

256
00:15:18.150 --> 00:15:18.850
tids resultat.

257
00:15:19.610 --> 00:15:21.490
Det var noget helt nyt vi prøvede, og

258
00:15:21.490 --> 00:15:23.370
det synes jeg vinen var alle tids til,

259
00:15:23.450 --> 00:15:25.690
for den har noget kroppe, den har noget

260
00:15:25.690 --> 00:15:25.880
fylde.

261
00:15:27.000 --> 00:15:29.040
Det er en anden til sølvvin, men den

262
00:15:29.040 --> 00:15:31.400
går fantastisk godt til de slags ting.

263
00:15:31.500 --> 00:15:32.280
Det var en dejlig ting at sige.

264
00:15:33.660 --> 00:15:35.600
Er der noget med, at når vi nu

265
00:15:35.600 --> 00:15:38.500
er på stedet, at vinen har en anden

266
00:15:38.500 --> 00:15:40.360
smag, end når vi drikker den derhjemme?

267
00:15:40.420 --> 00:15:41.520
Er der noget med stemning at gøre?

268
00:15:41.640 --> 00:15:42.640
Kunne man tale lidt om det?

269
00:15:43.140 --> 00:15:44.080
Det er der helt sikkert.

270
00:15:45.500 --> 00:15:48.200
I øjeblikket er det jo dejligt solskinsvær, højt

271
00:15:48.200 --> 00:15:50.940
sommer hernede, og vi er afslappet af atmosfæren

272
00:15:50.940 --> 00:15:51.240
derinde.

273
00:15:52.100 --> 00:15:53.660
Jeg tror helt sikkert, at hernede betyder den

274
00:15:53.660 --> 00:15:54.000
på vinen.

275
00:15:54.140 --> 00:15:55.360
Den smager man sig lidt bedre på stedet.

276
00:15:56.200 --> 00:15:57.320
Men jeg synes da også, at vi skal

277
00:15:57.320 --> 00:15:57.780
prøve den derhjemme.

278
00:15:57.900 --> 00:15:59.520
Det vil jeg godt give ret i.

279
00:16:00.000 --> 00:16:01.480
Til gengæld så synes jeg, at hvis man

280
00:16:01.480 --> 00:16:04.180
tog sådan en vin med hjem, føler jeg

281
00:16:04.180 --> 00:16:06.000
selv, at den var så god kvalitet, at

282
00:16:06.000 --> 00:16:07.980
den ville smage lige så godt derhjemme.

283
00:16:08.100 --> 00:16:09.600
For vi har jo alt sammen prøvet at

284
00:16:09.600 --> 00:16:11.720
smørre vin i det fremmede, og så tage

285
00:16:11.720 --> 00:16:12.100
den med hjem.

286
00:16:12.820 --> 00:16:14.100
Og så siger man, at det var ikke

287
00:16:14.100 --> 00:16:14.360
sangt.

288
00:16:14.400 --> 00:16:14.960
Det er jo helt det samme.

289
00:16:15.040 --> 00:16:16.220
Men det vi snakker om nu, det er

290
00:16:16.220 --> 00:16:18.040
jo virkelig, at vin er i en høj

291
00:16:18.040 --> 00:16:18.340
klasse.

292
00:16:18.520 --> 00:16:19.120
Det er jeg helt sikker.

293
00:16:19.120 --> 00:16:20.500
Så jeg vil ikke være nervøs for at

294
00:16:20.500 --> 00:16:21.900
tage sådan en med hjem og drikke den.

295
00:16:22.300 --> 00:16:23.240
Skal vi prøve det så?

296
00:16:23.660 --> 00:16:24.740
Skal vi ikke tage nogen med hjem?

297
00:16:25.460 --> 00:16:26.400
Skal vi smage på den?

298
00:16:27.600 --> 00:16:28.160
Skål på det.

299
00:16:29.900 --> 00:16:33.100
Efter flere timers vinsmagning, en meget stor oplevelse,

300
00:16:33.620 --> 00:16:36.460
fortsatte dagens program med en rundvisning i Deinhardt

301
00:16:36.460 --> 00:16:36.920
Museet.

302
00:16:37.840 --> 00:16:42.080
Dette fascinerende private vinmuseum bekræfter firmaet Deinhards position

303
00:16:42.080 --> 00:16:44.980
som prototypen på et af de store europæiske

304
00:16:44.980 --> 00:16:48.400
vinfamiliefirmaer, som bliver drevet som et lille fyrstendømme.

305
00:16:49.120 --> 00:16:51.320
For ikke blot ej er huset Deinhards store

306
00:16:51.320 --> 00:16:53.860
landbesættelser, men de kan altså også pragerlæge at

307
00:16:53.860 --> 00:16:56.120
være ejer af det lille museum, som er

308
00:16:56.120 --> 00:16:59.640
placeret oven på grundlæggeren Johan Friedrich Deinhards 300

309
00:16:59.640 --> 00:17:02.580
år gamle kældre, og som rummer en kapacitet

310
00:17:02.580 --> 00:17:04.400
på 6 millioner flasker vin.

311
00:17:06.530 --> 00:17:09.550
Museet rummer blandt andet to store, smukt dekorerede

312
00:17:09.550 --> 00:17:14.109
træfade, symboliserende modermusel og faderin, de to floder,

313
00:17:14.250 --> 00:17:17.270
som har skabt grobunden for Tysklands vinproduktion, og

314
00:17:17.270 --> 00:17:19.550
dermed forhuset Deinhards eksistens.

315
00:17:22.630 --> 00:17:24.890
En anden kuriositet er en væg bestående af

316
00:17:24.890 --> 00:17:27.569
vinetrækasser, med stempler fra de mange steder i

317
00:17:27.569 --> 00:17:30.250
verden, som Deinhard gennem årene har eksporteret vin

318
00:17:30.250 --> 00:17:31.970
til, blandt andet København.

319
00:18:05.350 --> 00:18:14.670
Som nævnt er al

320
00:18:14.670 --> 00:18:17.910
vinproduktion afhængig af de klimatiske og geologiske forhold,

321
00:18:18.190 --> 00:18:19.630
under hvilke druerne dyrkes.

322
00:18:20.890 --> 00:18:23.890
I de tyske vinddistrikter ligger vinmarkerne enten på

323
00:18:23.890 --> 00:18:27.310
stejle klippesider eller i dalstrøg, og oftest tæt

324
00:18:27.310 --> 00:18:28.570
på en flod.

325
00:18:29.170 --> 00:18:31.710
De fleste tyske vinmarker har rinen som nærmeste

326
00:18:31.710 --> 00:18:34.290
nabo, og de vinmarker, som ikke ligger tæt

327
00:18:34.290 --> 00:18:36.870
på rinen, ligger på skråninger eller i dalstrøg.

328
00:18:40.300 --> 00:18:41.880
Mosel er nok den kendteste.

329
00:18:42.360 --> 00:18:44.840
De mange små billingsværkbyer, der ligger langs med

330
00:18:44.840 --> 00:18:46.540
floden, er med til at gøre den til

331
00:18:46.540 --> 00:18:49.680
et af verdens smukkeste vinddistrikter, som producerer vin

332
00:18:49.680 --> 00:18:52.460
af unik kvalitet med en blomsteragtig bouquet.

333
00:18:54.220 --> 00:18:56.360
Også de mange gamle borgere, der er placeret

334
00:18:56.360 --> 00:18:58.520
ved Moselsbred, er med til at give området

335
00:18:58.520 --> 00:18:59.320
et særpræg.

336
00:19:00.260 --> 00:19:01.760
Der er ofte slotte til salg for en

337
00:19:01.760 --> 00:19:04.600
rimelig sum penge, men i standsættelsen af de

338
00:19:04.600 --> 00:19:08.140
ofte meget forfaldne bygninger, kræver virkelig store investeringer,

339
00:19:08.540 --> 00:19:09.900
og derfor er der blevet almindeligt at lege

340
00:19:09.900 --> 00:19:10.620
slottene ud.

341
00:19:11.000 --> 00:19:14.100
F.eks. til amerikanske filmsandskaber, der bruger de

342
00:19:14.100 --> 00:19:17.260
romantiske omgivelser til at producere reklamefilm i.

343
00:19:19.420 --> 00:19:21.680
Der er jo en tradition for, at moselvinene

344
00:19:21.680 --> 00:19:24.840
tappes på grønne flasker, og rinvinene på rødbrune

345
00:19:24.840 --> 00:19:26.820
flasker, om enden der ikke er nogen tvang.

346
00:19:29.140 --> 00:19:31.280
Inden for det enkelte lille vinddistrikt, kan man

347
00:19:31.280 --> 00:19:34.380
ofte finde op til 30 forskellige drugesorter, og

348
00:19:34.380 --> 00:19:36.260
det giver vinbunden en rig mulighed for at

349
00:19:36.260 --> 00:19:38.740
blande, så man kan opnå størst mulig harmoni

350
00:19:38.740 --> 00:19:41.100
med hensyn til smag, fylde og buquet.

351
00:19:42.180 --> 00:19:44.800
De fleste tyske viner er blandet af 3

352
00:19:44.800 --> 00:19:46.360
-4 forskellige drugesorter.

353
00:19:46.980 --> 00:19:49.560
Den fornemste af dem alle er Rieslingen, som

354
00:19:49.560 --> 00:19:52.620
20% af Tysklands samlede vindistrikt er blandet

355
00:19:52.620 --> 00:19:53.120
til med.

356
00:19:54.240 --> 00:19:58.540
Også hovedparten af huset Deinhards 751.000 vinstokke,

357
00:19:58.900 --> 00:20:01.380
fordelt på mere end 100 hektar jord, er

358
00:20:01.380 --> 00:20:01.860
Riesling.

359
00:20:04.940 --> 00:20:07.260
Riesling er en nødsom drugesort, som ikke behøver

360
00:20:07.260 --> 00:20:09.240
meget jord, før den begynder at skyde rødder.

361
00:20:10.020 --> 00:20:11.800
Den giver en tør vin, karakteriseret ved en

362
00:20:11.800 --> 00:20:13.300
frugtagtig smag og buquet.

363
00:20:14.680 --> 00:20:17.420
På Riesling-druen produceres f.eks. den halvtørre

364
00:20:17.420 --> 00:20:20.740
Forellenwein, som kommer fra den lille landsby Bergenkastel,

365
00:20:21.200 --> 00:20:23.900
nok den mest eksklusiv af alle Moselvinbyerne.

366
00:20:25.060 --> 00:20:27.880
Den fornemste vin herfra kommer fra den stejle,

367
00:20:28.100 --> 00:20:31.380
sorte klippevæg bag byen, med navnet Bergenkastel &

368
00:20:31.380 --> 00:20:32.800
Dokter, Dokterbjerget.

369
00:20:34.020 --> 00:20:36.140
Disse vinmarker, der nærmest er klistret op på

370
00:20:36.140 --> 00:20:38.520
siderne, hører til de stejligste i verden.

371
00:20:39.880 --> 00:20:41.900
Alt arbejde foregår per håndkræft.

372
00:20:42.340 --> 00:20:44.520
Opbinding af hver enkelt vinstok til en høj

373
00:20:44.520 --> 00:20:47.280
pæl, opfyldning af jorden, der når der regner,

374
00:20:47.400 --> 00:20:49.820
skyldes ned af bjerget, og endelig drugehøsten.

375
00:20:51.800 --> 00:20:53.660
For vinkænder er en vin, der er produceret

376
00:20:53.660 --> 00:20:56.160
på druger for Dokterbjerget, en absolut raritet.

377
00:20:57.240 --> 00:21:00.100
Vinmarkerne på Dokterbjerget ejer så mange forskellige vinbønder

378
00:21:00.100 --> 00:21:02.880
og vinfirmaer, og huset Deilhardt var glade for

379
00:21:02.880 --> 00:21:04.720
at kunne byde os på en forfrisking på

380
00:21:04.720 --> 00:21:05.900
en af deres vinmarker.

381
00:21:08.140 --> 00:21:09.460
Her fik vi at vide, at en af

382
00:21:09.460 --> 00:21:13.080
hemmelighederne bag denne vinsucce, er skiforsidernes evne til

383
00:21:13.080 --> 00:21:15.280
at holde på varmen, kombineret med et køligt

384
00:21:15.280 --> 00:21:18.260
efterår, samt det at de sydvendte skråninger giver

385
00:21:18.260 --> 00:21:21.220
drugerne mulighed for at fange hvert eneste solstrejf,

386
00:21:21.600 --> 00:21:24.300
også når flåden kaster solens stråler tilbage på

387
00:21:24.300 --> 00:21:25.000
vinstokene.

388
00:21:26.680 --> 00:21:29.520
Af drugerne på Dokterbjerget produceres også den berømte

389
00:21:29.520 --> 00:21:32.900
tyske museerende vin, Sekt, som navnet Deilhardt i

390
00:21:32.900 --> 00:21:34.760
Tyskland nærmest er synonymt med.

391
00:21:36.750 --> 00:21:39.550
Deilhardt begyndte allerede tidlig i 1800-tallet at

392
00:21:39.550 --> 00:21:42.550
eksperimentere med produktionen af museerende vin, og i

393
00:21:42.550 --> 00:21:46.630
1843 havde denne produktion opnået permanent status i

394
00:21:46.630 --> 00:21:47.150
vinhandlen.

395
00:21:48.750 --> 00:21:50.710
I Danmark er der ikke på samme måde

396
00:21:50.710 --> 00:21:52.990
som i Tyskland tradition for at drikke sekt.

397
00:21:53.430 --> 00:21:55.930
Hver tysker drikker faktisk i gennemsnit fem flasker

398
00:21:55.930 --> 00:21:58.570
sekt om året, mens det tilsvarende tal for

399
00:21:58.570 --> 00:22:00.490
en dansker kun er 3-4 glas.

400
00:22:01.850 --> 00:22:03.430
Det er der alt muligt grund til at

401
00:22:03.430 --> 00:22:05.470
lage om på, for de bedste sekttyper er

402
00:22:05.470 --> 00:22:08.370
fuldt på højde med de franske champagnetyper, selvom

403
00:22:08.370 --> 00:22:10.810
en tysk sekt ikke er så alkoholrig og

404
00:22:10.810 --> 00:22:12.890
stram i smagen som en fransk champagne.

405
00:22:13.950 --> 00:22:15.850
I øvrigt har man i mange år benævnet

406
00:22:15.850 --> 00:22:19.110
de tyske sekttyper champagne, indtil en tilføjelse i

407
00:22:19.110 --> 00:22:23.090
Versailles Traktaten i 1919 begrænsede brugen af betegnelsen

408
00:22:23.090 --> 00:22:25.770
champagne udelukkende til franske produkter.

409
00:22:25.770 --> 00:22:29.590
I den tyske vinlov er sekt defineret som

410
00:22:29.590 --> 00:22:32.790
en altid museerne eller brusende vin, men samtidig

411
00:22:32.790 --> 00:22:34.870
er ikke alle museerne vine end sekt.

412
00:22:38.330 --> 00:22:41.690
Så ledes meget klogere og afsluttede lokaltillegkykkenet sit

413
00:22:41.690 --> 00:22:42.990
besøg hos huset Deinhardt.

414
00:22:44.010 --> 00:22:47.410
Smagningen af den sjældne Bernkastler Dr. Riesling sekt,

415
00:22:47.830 --> 00:22:50.150
serveret på selv samme sted som druerne vokser

416
00:22:50.150 --> 00:22:53.090
og forhåbentlig lover godt for næste høst, satte

417
00:22:53.090 --> 00:22:54.310
et stemmingsfuldt punktum.

418
00:24:06.100 --> 00:24:09.460
Roskilde Lokalkomite er Diabetesforeningen afholdt i.

419
00:24:09.600 --> 00:24:10.720
Tirsdags den 12.

420
00:24:10.840 --> 00:24:13.760
maj et debatmøde i Kulturhuset i Roskilde.

421
00:24:14.960 --> 00:24:16.180
Vi får med under mødet.

422
00:24:20.050 --> 00:24:20.890
Tirsdag den 6.

423
00:24:20.970 --> 00:24:23.110
maj er der Diabetesmøde i Kulturhuset.

424
00:24:23.590 --> 00:24:24.970
Der var fuldt hus til mødet.

425
00:24:25.470 --> 00:24:28.670
Diabetesforeningen Roskilde Lokalkomite stod ud fra arrangementet.

426
00:24:29.130 --> 00:24:31.090
Der var indbudt seks gæster til panelet.

427
00:24:33.720 --> 00:24:35.240
Hvad er Diabetes?

428
00:24:37.300 --> 00:24:43.740
Diabetes er en livslang tilstand, som er karakteriseret

429
00:24:43.740 --> 00:24:49.130
af, at man mangler et hormon i stofskiftet

430
00:24:49.130 --> 00:24:50.250
i kroppen.

431
00:24:51.170 --> 00:24:55.310
Det vil sige, at man er afhængig af

432
00:24:55.310 --> 00:24:57.070
hele tiden at få tilført det her hormon,

433
00:24:57.270 --> 00:25:00.250
for ikke at udvikle symptomer på sygdommen.

434
00:25:01.090 --> 00:25:05.430
Det hormon er insulin, som under normale omstændigheder

435
00:25:05.430 --> 00:25:06.890
danser i busbudkirken.

436
00:25:09.890 --> 00:25:13.130
Det bliver frigjort i forbindelse med måltider og

437
00:25:13.130 --> 00:25:15.270
har betydning for fordøjelsen.

438
00:25:16.290 --> 00:25:17.690
Hvor mange i Danmark har det?

439
00:25:19.870 --> 00:25:23.390
Hvis man tager et generelt gennemsnitligt tal, så

440
00:25:23.390 --> 00:25:26.470
er det svaret til 2%, altså cirka 100

441
00:25:26.470 --> 00:25:27.270
.000 mennesker.

442
00:25:27.270 --> 00:25:32.170
Men hvis man ser på aldersfordelingen, så er

443
00:25:32.170 --> 00:25:35.970
det forholdsvis mange ældre, nemlig cirka 10%.

444
00:25:35.970 --> 00:25:39.370
Hvoreimod hos børn, så er det cirka 0

445
00:25:39.370 --> 00:25:40.230
,1%.

446
00:25:40.230 --> 00:25:41.670
Så det er altså en sygdom, der tiltager

447
00:25:41.670 --> 00:25:44.750
kraftigt i hyggelighed, jo ældre man bliver.

448
00:25:45.550 --> 00:25:48.130
Hvad er formålet med mødet i aften?

449
00:25:51.410 --> 00:25:54.710
Sukkersyg er en sygdom, der forskes umiddelbart meget

450
00:25:54.710 --> 00:25:55.270
i.

451
00:25:56.730 --> 00:25:59.970
Man er især ihærdigt med at forebygge det,

452
00:26:00.050 --> 00:26:01.670
vi kalder sengkomplikationer.

453
00:26:02.230 --> 00:26:03.950
Man har i mange år været meget dygtig

454
00:26:03.950 --> 00:26:07.610
til at fjerne de umiddelbare symptomer, som kommer

455
00:26:07.610 --> 00:26:13.570
på hormonmangel, nemlig meget vandladning og syreforgiftning og

456
00:26:13.570 --> 00:26:14.230
bevidsthedshed.

457
00:26:15.610 --> 00:26:18.290
Det, som man nu bliver dygtigere og dygtigere

458
00:26:18.290 --> 00:26:22.630
til, det er også at forebygge de komplikationer,

459
00:26:22.850 --> 00:26:27.710
der kommer i nerver og blodkar, som afstedkommer

460
00:26:27.710 --> 00:26:32.330
synssvikkelse, dårlig nervefunktion og dårlig kredsløb, specielt i

461
00:26:32.330 --> 00:26:35.470
ben, og som kan nødvendigt gøre amputationer.

462
00:26:35.970 --> 00:26:38.270
Jeg vil sige, jo ældre man bliver, jo

463
00:26:38.270 --> 00:26:40.290
større bliver symptomerne.

464
00:26:40.970 --> 00:26:42.810
Ja, jeg vil sige, jo længere man har

465
00:26:42.810 --> 00:26:46.550
haft sin sukkersyge, jo større risiko bliver der

466
00:26:46.550 --> 00:26:49.990
for at udvikle sengkomplikationer, som man kalder det.

467
00:26:50.390 --> 00:26:52.870
Og det er specielt inden for forebyggelse af

468
00:26:52.870 --> 00:26:55.430
disse sengkomplikationer, der er sket store fremskridt.

469
00:26:56.850 --> 00:26:59.030
Og det, vi ønsker i dag med møde,

470
00:26:59.070 --> 00:27:00.570
det er ligesom at lave en status.

471
00:27:00.810 --> 00:27:02.190
Hvor står vi i dag?

472
00:27:02.410 --> 00:27:04.930
Hvilke tilbud har vi til en diabetiker?

473
00:27:05.550 --> 00:27:09.390
Således at risikoen for disse sengkomplikationer bliver så

474
00:27:09.390 --> 00:27:10.050
lille som muligt.

475
00:27:10.050 --> 00:27:12.870
Og der har vi fået et panel sammensat,

476
00:27:13.330 --> 00:27:19.950
dels af kompetente forskere inden for diabetes, dels

477
00:27:19.950 --> 00:27:24.250
en overlæge, der til dagligt bestyrer behandlingen og

478
00:27:24.250 --> 00:27:26.730
kontrollen af diabetikere på et sygehus, et centralsygehus

479
00:27:26.730 --> 00:27:29.050
i Hillerød, og dels en praktiserende læge.

480
00:27:29.090 --> 00:27:30.990
Det er jo den behandlergruppe, der sammen med

481
00:27:30.990 --> 00:27:34.950
støttepersonale i form af sygeplejersker, socialrådgiver og fodterapører

482
00:27:34.950 --> 00:27:41.850
skal sørge for at give diabetikeren den service,

483
00:27:42.010 --> 00:27:43.470
der er behov for.

484
00:27:44.290 --> 00:27:49.090
Mette, du har haft diabetek i diabetes i

485
00:27:49.090 --> 00:27:49.870
et halvandet år.

486
00:27:50.450 --> 00:27:51.990
Hvordan føler du at have det med den?

487
00:27:52.850 --> 00:27:54.770
Ja, det giver jo en kraftig forandring af

488
00:27:54.770 --> 00:27:55.590
ens livsførelse.

489
00:27:56.190 --> 00:27:59.530
Det kræver en vis regelmæssighed i ens livsførelse.

490
00:27:59.830 --> 00:28:01.190
Kan man så gå i byen og have

491
00:28:01.190 --> 00:28:03.590
det godt og leve ligesom alle elevenalder med

492
00:28:03.590 --> 00:28:03.790
videre?

493
00:28:03.790 --> 00:28:05.150
Det kan man godt, man skal bare tage

494
00:28:05.150 --> 00:28:05.910
nogle forudtrækker.

495
00:28:06.770 --> 00:28:08.670
Kan man gå i byen og drikke sig

496
00:28:08.670 --> 00:28:10.510
nogle øl og nu siger jeg, nu giver

497
00:28:10.510 --> 00:28:11.610
jeg den hele armen i aften, og nu

498
00:28:11.610 --> 00:28:13.770
vil jeg gå i byen til klokken fire

499
00:28:13.770 --> 00:28:14.890
om morgenen osv.?

500
00:28:14.890 --> 00:28:16.010
Man vil godt gå i byen til klokken

501
00:28:16.010 --> 00:28:17.070
fire om morgenen, men man skal nok bare

502
00:28:17.070 --> 00:28:17.850
ikke give helt løs.

503
00:28:18.210 --> 00:28:19.330
Man skal hele tiden være klar over, hvor

504
00:28:19.330 --> 00:28:20.510
langt man er i forhold til.

505
00:28:21.150 --> 00:28:23.150
Det kan altså få kommunikationer med videre?

506
00:28:23.310 --> 00:28:24.050
Det kan det godt, ja.

507
00:28:24.790 --> 00:28:26.210
Okay Mette, vi siger tak skal du have.

508
00:28:27.970 --> 00:28:29.710
Er politikeren ikke først nu ved at åbne

509
00:28:29.710 --> 00:28:30.810
øjne for diabetes?

510
00:28:32.210 --> 00:28:34.190
Jo, og jeg tror måske knapt nok.

511
00:28:35.130 --> 00:28:37.710
Diabetesforeningen har specielt de sidste år gjort meget

512
00:28:37.710 --> 00:28:40.970
for at vække diabetikerne, og der er umiddelbart

513
00:28:40.970 --> 00:28:43.030
blevet holdt møde på Rigshofstalet, hvor vi havde

514
00:28:43.030 --> 00:28:45.150
en lang række politikere, socialstyrelser osv.

515
00:28:45.250 --> 00:28:45.570
til stede.

516
00:28:48.150 --> 00:28:51.210
Og vi håber, at vi kan vække politikerne,

517
00:28:51.310 --> 00:28:52.530
for det viser sig jo i dag.

518
00:28:53.110 --> 00:28:54.650
Men først de seneste år har man kunnet

519
00:28:54.650 --> 00:28:58.750
dokumentere, at en forebyggende behandling af diabetikerne giver

520
00:28:58.750 --> 00:28:59.850
betydelige besparelser.

521
00:28:59.850 --> 00:29:05.010
Man undgår simpelthen eller udskyder senkomplikationerne, som vi

522
00:29:05.010 --> 00:29:08.250
også får på hospitalsvæsen osv., kræver mange sengepladser,

523
00:29:08.310 --> 00:29:12.790
kjoler, laserkanoner og andre meget, meget kostbare udstyr.

524
00:29:13.590 --> 00:29:16.650
Vi håber, at man med et diabetesambulatorium, eller

525
00:29:16.650 --> 00:29:18.570
vi kan jo dokumentere i dag, kan udskyde

526
00:29:18.570 --> 00:29:20.910
disse ting, og derfor få en væsentlig besparelse

527
00:29:20.910 --> 00:29:22.650
på lang sigt på sundhedssektoren.

528
00:29:23.150 --> 00:29:24.890
Og det må vel også politikere kunne forstå.

529
00:29:25.470 --> 00:29:28.770
Så noget som insulin, det skal diabetikerne selv

530
00:29:28.770 --> 00:29:31.230
holde sig selv i et økonomisk legenskab.

531
00:29:31.490 --> 00:29:32.430
Er det ikke uretfærdigt?

532
00:29:32.490 --> 00:29:36.050
Det er jo en nedudgift for diabetespatienter.

533
00:29:36.490 --> 00:29:41.230
Ja, jeg tror ganske afgjort, at for befolkningen

534
00:29:41.230 --> 00:29:43.330
eller menighed er det helt uforståeligt.

535
00:29:43.410 --> 00:29:45.510
Og tidligere har det været således, at diabetiker

536
00:29:45.510 --> 00:29:46.830
har fået gratis insulin.

537
00:29:47.550 --> 00:29:50.030
Man undtar, at børn under 18 år har

538
00:29:50.030 --> 00:29:52.050
en ordning, hvor de får deres insulin gratis.

539
00:29:52.050 --> 00:29:55.090
Men den almindelige arbejdende samfundsborgere, han må selv

540
00:29:55.090 --> 00:29:55.810
betale sin insulin.

541
00:29:56.470 --> 00:29:58.430
Samfundet giver jo, som til al anden medicin,

542
00:29:58.490 --> 00:29:59.350
75 procent.

543
00:30:00.810 --> 00:30:02.730
Og det betyder jo, at de sidste 25

544
00:30:02.730 --> 00:30:04.190
procent må diabetikerne selv bære.

545
00:30:04.570 --> 00:30:06.250
Nu har jeg ikke det eksakte tal, men

546
00:30:06.250 --> 00:30:08.170
et par tusind kroner koster det i hvert

547
00:30:08.170 --> 00:30:08.410
fald.

548
00:30:08.890 --> 00:30:10.930
Og så skal diabetikerne jo derudover holde sig

549
00:30:10.930 --> 00:30:12.910
med testmidler, og han skal sørge for sin

550
00:30:12.910 --> 00:30:13.110
specialkost.

551
00:30:14.090 --> 00:30:16.070
Han har afsavn for arbejde, når han skal

552
00:30:16.070 --> 00:30:18.210
på sit hospitalsbesøg osv.

553
00:30:18.770 --> 00:30:21.970
Så alt i alt koster det mindst 10

554
00:30:21.970 --> 00:30:23.850
.000 kroner om året.

555
00:30:23.950 --> 00:30:25.430
Det betyder, at diabetikerne jo skal tjene det

556
00:30:25.430 --> 00:30:27.550
dobbelte, for at kunne leve en normal tilværelse,

557
00:30:27.830 --> 00:30:29.350
hvis han vil være en sund samfundsborgere.

558
00:30:30.030 --> 00:30:31.230
Og det kan man vel nok sige er

559
00:30:31.230 --> 00:30:31.810
uretfærdigt.

560
00:30:32.690 --> 00:30:35.430
Hvad er Diabetikereforeningens formål for os gelands?

561
00:30:36.050 --> 00:30:40.070
Ja, man har selvfølgelig specielle lokalformål, og man

562
00:30:40.070 --> 00:30:41.350
har jo også et landstækkende formål.

563
00:30:41.430 --> 00:30:42.410
Og det er jo klart, at på landsplan

564
00:30:42.410 --> 00:30:44.390
er det første og fremmest vores formål at

565
00:30:44.390 --> 00:30:48.510
varetage diabetikernes interesse overfor offentlige myndigheder og alle

566
00:30:48.510 --> 00:30:49.410
steder, hvor det kan gøres.

567
00:30:49.810 --> 00:30:52.070
Det er også vores formål at udbrede kendskabet

568
00:30:52.070 --> 00:30:52.870
til diabetes.

569
00:30:53.770 --> 00:30:56.630
Og det er først og fremmest vores formål

570
00:30:56.630 --> 00:30:58.130
jo at hjælpe den enkelte patient.

571
00:30:58.770 --> 00:31:01.950
Lokalt har man selvfølgelig andre aktiviteter, som indsamling

572
00:31:01.950 --> 00:31:04.710
af midler med sovepsyk, børnsdag, tombola osv., så

573
00:31:04.710 --> 00:31:05.770
vi overhovedet har økonomi.

574
00:31:06.770 --> 00:31:09.770
Men vi yder for eksempel til forskning ved

575
00:31:09.770 --> 00:31:10.910
en million kroner om året.

576
00:31:11.470 --> 00:31:15.210
Vi yder også i betydelig grad til oplysende

577
00:31:15.210 --> 00:31:18.550
arbejde med bursyer og foredragsvirksomheder osv.

578
00:31:19.750 --> 00:31:21.230
Diabetikere, kan de nogensinde helbredes?

579
00:31:23.990 --> 00:31:26.270
Forskningen går jo meget stærkt, og jeg kan

580
00:31:26.270 --> 00:31:27.730
sige, at jeg var to år, da jeg

581
00:31:27.730 --> 00:31:29.730
fik min sovepsyge, det er 45 år siden,

582
00:31:30.110 --> 00:31:32.370
og der forventede man sådan set at helbredelsen

583
00:31:32.370 --> 00:31:33.590
af diabetes lå lige om hjørnet.

584
00:31:34.190 --> 00:31:35.390
Det samme gør man jo på alle disse

585
00:31:35.390 --> 00:31:35.910
resultater.

586
00:31:35.910 --> 00:31:38.610
En vis diabetesforsker har sagt, at siden man

587
00:31:38.610 --> 00:31:41.650
fandt ud af at bruge insulinet, er man

588
00:31:41.650 --> 00:31:42.770
faktisk ikke nået videre siden.

589
00:31:43.210 --> 00:31:45.270
Men det er klart, at mange tiltag, såsom

590
00:31:45.270 --> 00:31:49.450
transplantation af busbikirten, det er jo i hvert

591
00:31:49.450 --> 00:31:51.770
fald en form for helbredelse, som dog har

592
00:31:51.770 --> 00:31:53.550
så mange komplikationer i dag, at man ikke

593
00:31:53.550 --> 00:31:55.550
rigtig regner den for en helbredelse.

594
00:31:56.070 --> 00:32:00.470
Man har et andet stof, som hedder cyklosforin,

595
00:32:00.470 --> 00:32:03.370
og som ligesom er et antistof, som gør,

596
00:32:03.650 --> 00:32:06.430
at hvis man opdager, at diabetesen tilstand kan

597
00:32:06.430 --> 00:32:08.390
blive tidlig, kan forhindre dens udbredelse.

598
00:32:08.610 --> 00:32:09.990
Men det er stadig forbundet med, at man

599
00:32:09.990 --> 00:32:11.170
skal tage medicin hele livet.

600
00:32:11.870 --> 00:32:14.710
Og en anden dansk forsker, Lennart Olsson, har

601
00:32:14.710 --> 00:32:19.170
lige fundet i forbindelse med noget kræftforskning, for

602
00:32:19.170 --> 00:32:21.170
de ældre diabetikere, dem er der jo langt

603
00:32:21.170 --> 00:32:24.410
flere af, 80.000 på landet, en isolation

604
00:32:24.410 --> 00:32:27.890
af nogle ganske bestemte proteiner, som kan gøre,

605
00:32:28.170 --> 00:32:29.550
at man optager insulinet lettere.

606
00:32:29.990 --> 00:32:32.190
Hvordan har du så klaret dig med sygdommen

607
00:32:32.190 --> 00:32:32.850
gennem så mange år?

608
00:32:32.950 --> 00:32:34.030
Har det ikke været hårdt for dig, eller

609
00:32:34.030 --> 00:32:36.830
har du levet dit udmærkede og godt liv?

610
00:32:37.050 --> 00:32:39.270
Ja, jeg kan sige, at jeg er fra

611
00:32:39.270 --> 00:32:42.630
overhovedet, før jeg kom i den krisesituation, som

612
00:32:42.630 --> 00:32:45.950
diabetesen ofte viser sig ved, at man går

613
00:32:45.950 --> 00:32:48.270
i coma og bliver bevidstløs og meget alvorlig

614
00:32:48.270 --> 00:32:48.550
syg.

615
00:32:48.830 --> 00:32:51.090
Den har jeg aldrig nået, og jeg kom

616
00:32:51.090 --> 00:32:53.570
på Næstingens Hospital og har været der under

617
00:32:53.570 --> 00:32:54.830
streng kontrol.

618
00:32:54.830 --> 00:32:57.170
Og derigennem synes jeg, at jeg alligevel med

619
00:32:57.170 --> 00:32:59.790
det har kunnet leve et fuldt normalt tilværelse.

620
00:33:00.230 --> 00:33:02.270
Man kan sige, at jeg måske var heldig,

621
00:33:02.690 --> 00:33:06.190
fordi jeg jo kun var to år, da

622
00:33:06.190 --> 00:33:06.570
jeg fik det.

623
00:33:06.850 --> 00:33:08.890
Jeg ville mene, at både som teenager, som

624
00:33:08.890 --> 00:33:11.750
12-14-årig, er betydeligt mere belastende.

625
00:33:11.910 --> 00:33:16.570
Der har man jo frigjort sig for, hvad

626
00:33:16.570 --> 00:33:17.910
skal man sige, jeg har fået det normalt.

627
00:33:17.930 --> 00:33:20.510
Med en optag begynder, altså teenager, der skal

628
00:33:20.510 --> 00:33:21.890
de til at leve det ud, og de

629
00:33:21.890 --> 00:33:23.990
skal til at springe, og hvis man så

630
00:33:23.990 --> 00:33:26.050
er forsukket syg i sådan en alder, så

631
00:33:26.050 --> 00:33:28.630
kan man få, hvad skal man sige, så

632
00:33:28.630 --> 00:33:30.670
kan det give en belastning for en selv.

633
00:33:30.930 --> 00:33:32.610
Det er jo indlysende, at i den alder,

634
00:33:32.710 --> 00:33:34.350
der er man jo, man frigør sig fra

635
00:33:34.350 --> 00:33:38.390
lærekræfterne, man frigør sig fra forældrene, man frigør

636
00:33:38.390 --> 00:33:40.370
sig fra alle normerne, og skal prøve selv,

637
00:33:40.690 --> 00:33:41.730
så kan det ikke nå noget, man trækker

638
00:33:41.730 --> 00:33:42.690
nye normer ned over de.

639
00:33:43.150 --> 00:33:44.490
Har du nogensinde haft insulinchok?

640
00:33:44.730 --> 00:33:45.830
Hvordan føles det, når man har det?

641
00:33:45.830 --> 00:33:52.070
Ja, insulinchok er jo ligesom den kraftigste grad

642
00:33:52.070 --> 00:33:53.990
af det, vi normalt kalder insulinføling.

643
00:33:55.510 --> 00:33:58.170
Insulinføling mærker man ved, at man bliver varm,

644
00:33:58.430 --> 00:34:02.290
man sveder, man røster, og man mærker først

645
00:34:02.290 --> 00:34:04.390
og fremmest, at det kniver med kontrollen.

646
00:34:05.670 --> 00:34:09.530
Og samtidig har diabelen det jo lidt uhyggeligt,

647
00:34:09.630 --> 00:34:10.929
at sådan set kniver det også med hjernen,

648
00:34:11.050 --> 00:34:12.150
den forbrænder jo kun sukker.

649
00:34:12.150 --> 00:34:13.350
Og det er klart, at hvis der er

650
00:34:13.350 --> 00:34:16.750
underskud af sukker, som er insulinføling, fordi insulinet

651
00:34:16.750 --> 00:34:18.969
virker for kraftigt, det gør jo selvfølgelig, at

652
00:34:18.969 --> 00:34:20.310
hjernen får ikke den forsyn, den skal.

653
00:34:20.830 --> 00:34:24.150
Derfor kan en diabetiker også i insulinføling komme

654
00:34:24.150 --> 00:34:25.870
lidt ud af kontrol, og sådan set også

655
00:34:25.870 --> 00:34:27.989
nægte at modtage det sukker, som er nødvendigt

656
00:34:27.989 --> 00:34:28.290
for ham.

657
00:34:28.810 --> 00:34:31.690
Hvis man møder sådan en diabetiker, eller har

658
00:34:31.690 --> 00:34:33.409
forstand på, at det er en diabetik, eller

659
00:34:33.409 --> 00:34:35.469
ved det, så bør man jo opgående give

660
00:34:35.469 --> 00:34:37.489
ham noget sødt af næsten en hvilken som

661
00:34:37.489 --> 00:34:39.170
helst slags, for at bringe ham op med

662
00:34:39.170 --> 00:34:39.590
det samme.

663
00:34:39.590 --> 00:34:41.330
Eller et glas juice, eller et glas mælk,

664
00:34:41.350 --> 00:34:41.730
eller sådan noget.

665
00:34:42.150 --> 00:34:45.310
Jeg bruger en diabetikerhjælpemidler, for at kunne klare

666
00:34:45.310 --> 00:34:45.870
sig igennem dagen.

667
00:34:46.389 --> 00:34:48.790
Altså det første, man skal have, det er

668
00:34:48.790 --> 00:34:50.489
selvfølgelig de sprøjter, man skal bruge for at

669
00:34:50.489 --> 00:34:52.489
kunne indtage sin insulin i det daglige.

670
00:34:53.130 --> 00:34:56.190
Og der var det sådan et, i gamle

671
00:34:56.190 --> 00:34:57.770
dage, vil jeg faktisk kalde det, det er

672
00:34:57.770 --> 00:34:59.910
dog kun to-tre år tilbage, brugte man

673
00:34:59.910 --> 00:35:02.610
sprøjter med nåle på, som man smed væk

674
00:35:02.610 --> 00:35:05.370
fra hver gang, man havde brugt det, kasserede

675
00:35:05.370 --> 00:35:05.490
det.

676
00:35:05.490 --> 00:35:07.190
I dag har jeg kommet til at se,

677
00:35:08.550 --> 00:35:14.110
at den første hjælpemidle, der ud over den

678
00:35:14.110 --> 00:35:16.190
gamle dags nåle, kom på markedet, var en

679
00:35:16.190 --> 00:35:20.810
NovoPen, hvor nålen sidder fast i, og hvor

680
00:35:20.810 --> 00:35:22.410
insulinen er i sprøjten altid.

681
00:35:22.570 --> 00:35:24.070
Den er altså altid klar til brug.

682
00:35:24.490 --> 00:35:26.250
Det er en letgørte, betyder det måske?

683
00:35:27.190 --> 00:35:29.350
Væsentligt, og så er der den lille ting

684
00:35:29.350 --> 00:35:31.010
ved det, at nålen er væsentligt tyndere end

685
00:35:31.010 --> 00:35:32.290
den, man brugte i gamle dage, så det

686
00:35:32.290 --> 00:35:33.410
gør det helt meget bedre også.

687
00:35:35.530 --> 00:35:37.770
Samtidig kan man ved den her, lave sine

688
00:35:37.770 --> 00:35:41.370
injektioner to-tre-fire gange om dagen, som

689
00:35:41.370 --> 00:35:43.010
så gør, at man kommer til at leve

690
00:35:43.010 --> 00:35:44.950
helt helt anderledes, end man gjorde i gamle

691
00:35:44.950 --> 00:35:46.190
dage, men alle tider siger, at det er

692
00:35:46.190 --> 00:35:46.750
normalt.

693
00:35:47.250 --> 00:35:48.290
Jeg kan se, at du har flere ting.

694
00:35:48.670 --> 00:35:50.070
Ja, fordi det er ikke nok med at

695
00:35:50.070 --> 00:35:52.910
tage sin insulin, det er ikke gjort med

696
00:35:52.910 --> 00:35:53.070
det.

697
00:35:54.190 --> 00:35:56.450
Man skal vide, hvordan ens blodsukker ligger, og

698
00:35:56.450 --> 00:35:58.450
der findes der forskellige hjælpemidler, sådan at man

699
00:35:58.450 --> 00:36:00.810
kan prække i sine fingre og få en

700
00:36:00.810 --> 00:36:03.650
bloddrop frem på fingrene, og når man har

701
00:36:03.650 --> 00:36:05.870
bloddropen på fingrene, så tager man den ned

702
00:36:05.870 --> 00:36:08.070
på en testrim, og så er der nogen,

703
00:36:08.170 --> 00:36:10.570
der har blodsukkerapparater, men man kan også måle

704
00:36:10.570 --> 00:36:11.050
det på fragerne.

705
00:36:11.050 --> 00:36:12.670
Så kan man måle sit blodsukker?

706
00:36:12.690 --> 00:36:13.650
Så kan man måle sit blodsukker.

707
00:36:13.710 --> 00:36:15.610
Om der er forhøjet blodsukker, og med videre.

708
00:36:15.830 --> 00:36:18.850
Ja, og det er altså væsentligt, at insulinmængde

709
00:36:18.850 --> 00:36:20.670
og blodsukker ligger rigtigt.

710
00:36:21.030 --> 00:36:22.450
De to ting skal være i forhold til

711
00:36:22.450 --> 00:36:22.790
hinanden.

712
00:36:23.250 --> 00:36:24.490
Og er det bare det, så har man

713
00:36:24.490 --> 00:36:26.130
det ligesom i et ganske normalt mængde.

714
00:36:26.130 --> 00:36:27.490
Du har måske levet godt med det, og

715
00:36:27.490 --> 00:36:27.890
haft det godt?

716
00:36:28.090 --> 00:36:30.090
Jeg har aldrig haft problemer med min sofasyge,

717
00:36:30.090 --> 00:36:31.830
men alle siden var det jo ikke.

718
00:36:32.410 --> 00:36:34.150
Nej, der kan jo komme lidt som en

719
00:36:34.150 --> 00:36:34.250
kæmpe.

720
00:36:34.250 --> 00:36:35.330
Men den udvikling, der har været i de

721
00:36:35.330 --> 00:36:38.050
senere år, så tror jeg, det er allerbedst.

722
00:36:38.170 --> 00:36:39.810
Jeg tror, jeg bliver lige så gammel mand,

723
00:36:39.870 --> 00:36:40.970
som alle andre, de har været blevet.

724
00:36:41.430 --> 00:36:42.310
Okay, vi siger tak.

725
00:36:48.630 --> 00:36:52.190
Holdklubben Roar holdt i weekenden 10 års jubilæumstævne.

726
00:36:53.770 --> 00:36:56.790
Jubilæet blev fejret på hverdivis med fire kampe

727
00:36:56.790 --> 00:36:58.030
i Roskildehalderne.

728
00:36:58.030 --> 00:37:01.570
Den ene så vi i sportsmagasinet, nemlig en

729
00:37:01.570 --> 00:37:05.110
minikamp mellem Roskilde, altså Roar, og Greve.

730
00:37:06.070 --> 00:37:08.410
De tre øvrige, dem bringer vi som lovet

731
00:37:08.410 --> 00:37:09.550
glimt fra nu.

732
00:37:11.130 --> 00:37:14.790
Den første kamp, fredag eftermiddag, var en kamp

733
00:37:14.790 --> 00:37:18.670
mellem Roars nuværende divisionshold og et hold af

734
00:37:18.670 --> 00:37:20.170
tidligere divisionsspillere.

735
00:37:21.010 --> 00:37:23.270
Vi kommer ind mod kampens slutning.

736
00:37:25.640 --> 00:37:29.640
Per Jørgensen havde i weekenden sin debut på

737
00:37:29.640 --> 00:37:31.080
Roars trænerbænd.

738
00:37:31.600 --> 00:37:34.280
Per Jørgensen måske er mange bedre kendt under

739
00:37:34.280 --> 00:37:38.720
sit pseudonym Pico, som han skriver under som

740
00:37:38.720 --> 00:37:40.780
sportsredaktør i Roskilde Avis.

741
00:37:41.620 --> 00:37:44.680
Per Jørgensen skal den kommende sæson træne Roars

742
00:37:44.680 --> 00:37:46.840
damehold i anden division.

743
00:37:48.200 --> 00:37:51.380
Anledningen til hans optræden var, at Roar i

744
00:37:51.380 --> 00:37:53.040
weekenden jo havde sit jubilæumstævne.

745
00:37:53.690 --> 00:38:01.500
Og her mødte Roars hold af nuværende spillere

746
00:38:01.500 --> 00:38:03.660
et hold af tidligere spillere.

747
00:38:04.240 --> 00:38:06.780
Vi kommer ind i kampen, hvor der resterer

748
00:38:06.780 --> 00:38:08.660
små syv minutter.

749
00:38:09.560 --> 00:38:11.400
Det er det nuværende hold i hvidt og

750
00:38:11.400 --> 00:38:13.900
de tidligere førsteholdsspillere i blåt.

751
00:38:16.250 --> 00:38:17.470
Lena Clausen.

752
00:38:18.770 --> 00:38:19.790
Benedikte Petersen.

753
00:38:28.400 --> 00:38:30.600
Og det var Susanne Dickmann, der forsøgte sammen

754
00:38:30.600 --> 00:38:31.620
med Vivi Valente.

755
00:38:34.160 --> 00:38:36.820
Brisa Hakmann, som sidligere er anfører med nummer

756
00:38:36.820 --> 00:38:37.120
fire.

757
00:38:45.310 --> 00:38:47.730
Brisa Hakmann, der jo forrige sæson forlod klubben

758
00:38:47.730 --> 00:38:49.730
for at følge til Kolding.

759
00:39:03.220 --> 00:39:04.340
Og her skyder Brisa.

760
00:39:05.340 --> 00:39:08.640
Men en god regning af Inge Karlshold i

761
00:39:08.640 --> 00:39:09.160
Roar.

762
00:39:10.160 --> 00:39:17.490
Med nummer 11 er det Anette Otto fra

763
00:39:17.490 --> 00:39:18.310
det nuværende hold.

764
00:39:21.240 --> 00:39:23.030
Stillingen 11-8.

765
00:39:27.890 --> 00:39:29.010
Benedikte Petersen.

766
00:39:30.030 --> 00:39:32.330
Og hun spiller Kit Jørgenskov fri på fløjen

767
00:39:32.330 --> 00:39:33.300
og strappekast.

768
00:39:43.380 --> 00:39:45.820
Og samtidig falder der en advarsel til Perit

769
00:39:45.820 --> 00:39:46.320
Petersen.

770
00:39:47.820 --> 00:39:51.760
Lena Clausen skyder, og hun ukoncentreret rammer overliggeren.

771
00:39:53.160 --> 00:39:55.540
Brisa Hakmann, Susanne Grøndahl.

772
00:40:00.270 --> 00:40:02.010
Lena Clausen spiller Anette Otto.

773
00:40:03.270 --> 00:40:05.310
Og stoppet af Ulla Sileo.

774
00:40:14.130 --> 00:40:14.810
Jørgenskov.

775
00:40:18.460 --> 00:40:21.220
Venstre bagspillers plads spiller Sys Mortensen på midten.

776
00:40:21.280 --> 00:40:23.460
Benedikte Petersen og højre bagspiller Lena Clausen.

777
00:40:23.480 --> 00:40:26.080
Lena Clausen, der efter forlødende i den kommende

778
00:40:26.080 --> 00:40:28.020
sæson skal spille for Torstrup.

779
00:40:31.540 --> 00:40:32.540
Brisa Hakmann.

780
00:40:33.440 --> 00:40:34.200
Tina Petersen.

781
00:40:34.300 --> 00:40:36.760
Tina Petersen, en af Roars første landsholdsspillere.

782
00:40:37.360 --> 00:40:40.300
Der nu spiller for Rødovre i første division.

783
00:40:41.300 --> 00:40:44.380
Der var inden 1.

784
00:40:44.520 --> 00:40:46.380
maj forlydende om hun ville skifte tilbage til

785
00:40:46.380 --> 00:40:47.920
Roar i denne sæson, men det blev ikke

786
00:40:47.920 --> 00:40:48.520
rigtigt sådan noget.

787
00:40:49.500 --> 00:40:50.760
Derfor står hun i gennembrud.

788
00:41:00.930 --> 00:41:01.610
Ulla Sileo.

789
00:41:01.670 --> 00:41:02.410
Tina Petersen.

790
00:41:05.250 --> 00:41:06.010
Brisa Hakmann.

791
00:41:07.930 --> 00:41:08.810
Tina Petersen.

792
00:41:10.430 --> 00:41:11.290
Susanne Grøndahl.

793
00:41:11.430 --> 00:41:11.970
Ulla Sileo.

794
00:41:11.990 --> 00:41:12.830
Hun var helt fri.

795
00:41:42.030 --> 00:41:43.430
Men selvom der er gået til den i

796
00:41:43.430 --> 00:41:44.810
kampen, er der ingen tvivl om, at pigerne

797
00:41:44.810 --> 00:41:45.530
har hygget sig.

798
00:41:45.610 --> 00:41:47.050
Pigerne og mor er ved at spille mod

799
00:41:47.050 --> 00:41:48.030
gamle holdkammerater.

800
00:41:49.310 --> 00:41:51.170
Dejlig armparade, Ulla Sileo.

801
00:41:54.680 --> 00:41:55.780
Nu må man jo heller ikke glemme, at

802
00:41:55.780 --> 00:42:00.070
de fleste af disse spillere, selvom de er

803
00:42:00.070 --> 00:42:00.630
2.

804
00:42:00.850 --> 00:42:04.530
førsteholdsspillere, er de den dag i dag stadigvæk

805
00:42:04.530 --> 00:42:07.850
aktive på måske et andet plan.

806
00:42:09.630 --> 00:42:13.550
Men strafbekast mod Visbeth Andersen.

807
00:42:16.320 --> 00:42:20.380
Og det er nummer 7, Anne-Marie Olsen,

808
00:42:20.380 --> 00:42:21.860
der skal exekvere det.

809
00:42:25.300 --> 00:42:26.740
Og hun skriver sikkert.

810
00:42:31.810 --> 00:42:33.250
Der mangler små to minutter.

811
00:42:37.090 --> 00:42:40.870
Og stillinger 11-9 til det nuværende divisionshold.

812
00:42:45.680 --> 00:42:46.800
Og Kit Jørgenskov.

813
00:42:47.420 --> 00:42:48.020
Raffekast.

814
00:42:48.220 --> 00:42:50.160
Om hun ikke også her kommer to minutter.

815
00:42:50.320 --> 00:42:51.300
Ej, det gjorde der ikke.

816
00:42:52.800 --> 00:42:57.120
Hun bliver præsenteret fra dommerens ostemad.

817
00:43:01.390 --> 00:43:02.790
June Jørgensen skal skyde.

818
00:43:08.100 --> 00:43:11.380
Og hun scorer sikkert gennem benene på Vivi

819
00:43:11.380 --> 00:43:11.820
Valente.

820
00:43:14.310 --> 00:43:14.890
12-9.

821
00:43:32.890 --> 00:43:46.680
Og Ulla

822
00:43:46.680 --> 00:43:50.080
Sileo opfanger kontraren efter Susanne Grøndahls skyde.

823
00:43:50.860 --> 00:43:52.600
Og hvad du ser til 12-10, der

824
00:43:52.600 --> 00:43:54.040
mangler 45 sekunder.

825
00:44:06.090 --> 00:44:07.770
30 sekunder tilbage.

826
00:44:19.170 --> 00:44:21.630
Og Benedicte Petersen skyder Vivi Valente redder.

827
00:44:22.070 --> 00:44:24.070
En lang bold op til Visbeth Andersen.

828
00:44:24.230 --> 00:44:28.830
Og der er noget upræciseret afstående.

829
00:44:28.990 --> 00:44:30.610
Det er også en svær position.

830
00:44:31.310 --> 00:44:35.090
Lena Clausen slutter ballet af med en scoring

831
00:44:35.090 --> 00:44:36.470
til 13-10.

832
00:44:37.010 --> 00:44:42.010
Og dermed vandt det nuværende divisionshold over det

833
00:44:42.010 --> 00:44:46.090
tidligere altså 13-10.

834
00:44:49.760 --> 00:44:53.180
Og et fortjent bifall fra de mange tilskuere.

835
00:44:56.690 --> 00:45:00.730
Fredag eftermiddag holdt Roers jubilæumstøvne i Roskilde Hallerne.

836
00:45:01.190 --> 00:45:04.390
Et jubilæumstøvne med en række spændende og sjove

837
00:45:04.390 --> 00:45:05.750
kampe på programmet.

838
00:45:06.790 --> 00:45:09.090
Søren Amstrup, der er gået 10 år.

839
00:45:09.330 --> 00:45:10.730
Nu er du formand for Roer.

840
00:45:10.890 --> 00:45:11.550
Hvad med fremtiden?

841
00:45:12.910 --> 00:45:15.630
Jeg synes selv at fremtiden den tegner lyst.

842
00:45:16.550 --> 00:45:19.230
Vi skal nok til at tænke lidt anderledes

843
00:45:19.230 --> 00:45:21.350
end det måde jeg har tænkt på de

844
00:45:21.350 --> 00:45:22.290
sidste 10 år.

845
00:45:22.970 --> 00:45:23.950
Ikke for at de ikke har været gode

846
00:45:23.950 --> 00:45:25.350
i år, for de har været fantastiske.

847
00:45:25.890 --> 00:45:27.930
Men samfundet det ændrer sig.

848
00:45:28.650 --> 00:45:32.510
Og vi vil nok ganske langsomt se en

849
00:45:32.510 --> 00:45:34.970
nedgang i vores medlemskammer, hvis ikke vi prøver

850
00:45:34.970 --> 00:45:37.610
at indrette vores klub efter samfundet.

851
00:45:38.170 --> 00:45:41.990
Der tænker jeg på den ekstra fritid som

852
00:45:41.990 --> 00:45:43.050
folk de får.

853
00:45:43.750 --> 00:45:45.850
Den tendens der er blandt de unge, at

854
00:45:45.850 --> 00:45:49.710
det er ikke mands idræt de dyrker og

855
00:45:49.710 --> 00:45:50.430
ikke holdidræt.

856
00:45:50.710 --> 00:45:52.250
Der skal vi nok kigge lidt på hvad

857
00:45:52.250 --> 00:45:54.270
vi kan gøre der og splidt børn og

858
00:45:54.270 --> 00:45:56.390
unge og voksne op på en lidt anden

859
00:45:56.390 --> 00:45:57.710
måde end vi helt til har set.

860
00:45:58.150 --> 00:46:00.710
I har fået en fuldtidsansat konsulent i år

861
00:46:00.710 --> 00:46:01.110
i klubben.

862
00:46:01.210 --> 00:46:02.010
Er det et skridt på vejen?

863
00:46:02.290 --> 00:46:02.930
Det er det nemlig.

864
00:46:03.030 --> 00:46:05.370
Vi er meget glade over at vi har

865
00:46:05.370 --> 00:46:06.690
fået ansat.

866
00:46:06.690 --> 00:46:10.310
Eva Eriksson, som skal virke det næste år

867
00:46:10.310 --> 00:46:13.170
hos os som konsulent for vores ungdomsafdeling.

868
00:46:13.270 --> 00:46:14.610
Og det er helt klart en investering og

869
00:46:14.610 --> 00:46:15.350
en skridt den vej.

870
00:46:15.650 --> 00:46:16.230
Hun er svensker.

871
00:46:16.350 --> 00:46:17.350
Findes der ikke nogen herhjemme der kunne gøre

872
00:46:17.350 --> 00:46:17.710
det samme?

873
00:46:18.210 --> 00:46:21.410
Sikkert nok, men vi fik simpelthen et tilbud

874
00:46:21.410 --> 00:46:23.410
om at hun kunne komme til Danmark.

875
00:46:23.850 --> 00:46:25.210
Og hun henvendte sig selv til Roher.

876
00:46:25.370 --> 00:46:27.810
Hade blevet anbefalet blandt andet Morgan Stig.

877
00:46:28.310 --> 00:46:30.090
Og den chance tog vi.

878
00:46:30.770 --> 00:46:32.870
Nu ser vi herinde de små minierne.

879
00:46:33.330 --> 00:46:34.930
Er det fremtidens førstehåndsspillere I har der?

880
00:46:34.930 --> 00:46:36.070
Det er det helt klart.

881
00:46:36.270 --> 00:46:37.930
Der er nogen førstehåndsspillere.

882
00:46:38.590 --> 00:46:39.810
Der er sikkert også nogen der finder andre

883
00:46:39.810 --> 00:46:40.210
idrætter.

884
00:46:40.410 --> 00:46:43.370
Men vi håber vi kan holde dem hernede.

885
00:46:43.630 --> 00:46:44.030
Held og lykke.

886
00:46:44.330 --> 00:46:44.910
Jo tak for det.

887
00:47:14.080 --> 00:47:18.770
Og det er til at prøve.

888
00:47:22.990 --> 00:47:30.710
I det vi har Roher, som fejrer 10

889
00:47:30.710 --> 00:47:31.430
års jubilæum.

890
00:47:34.350 --> 00:47:40.350
Men dem der kender noget til 80 år

891
00:47:40.350 --> 00:47:41.130
han har på bagen.

892
00:47:43.650 --> 00:47:45.690
Han interesserer sig så meget for idræt.

893
00:47:50.610 --> 00:47:54.450
Man mangler jo penge til idrætslivet.

894
00:47:56.150 --> 00:48:00.420
Og i dag er det engelsk transport med

895
00:48:00.420 --> 00:48:00.820
hernede.

896
00:48:01.500 --> 00:48:03.440
Her er det almindelige 10.000 kroner.

897
00:48:07.750 --> 00:48:11.880
Som jeg håber man finder et sted og

898
00:48:11.880 --> 00:48:12.900
skal nok tage med hjem igen.
  • TV-køkkenet på besøg i Koblenz i Tyskland
  • Roskilde Diabetesforening havde møde i Kulturhuset, for at belyse hvor langt man er kommet
  • Roars 10 års jubilæumsstævne
Serie
Dato udgivet
Dope sheet: Klik for at downloade
Metainformation for administratorer
Faustnr
9 648 301 5
Varighed tidskode
00:49:10:00
Varighed sekunder
2950
Klassifikationsnummer
Båndnummer
1212
Import må ikke længere overskrive dette
Afbrudt
Video er online
Tilsluttet

Kommentarer