TV-Køkkenet 18. februar 1985

WEBVTT

1
00:00:07.240 --> 00:00:09.320
Det ser meget avanceret ud, det her system.

2
00:00:10.500 --> 00:00:12.680
Ja, det er både avanceret og det er

3
00:00:12.680 --> 00:00:13.800
også ret nyt.

4
00:00:14.000 --> 00:00:15.760
Det er ikke mere end 2-3 måneder

5
00:00:15.760 --> 00:00:16.700
gammelt.

6
00:00:17.140 --> 00:00:19.940
Og hittil, eller indtil dato, der havde vi

7
00:00:19.940 --> 00:00:22.060
jo så fået alle vores forer fra det

8
00:00:22.060 --> 00:00:23.120
lokale forskerfirma.

9
00:00:24.540 --> 00:00:26.580
Men hvis vi ligesom skal have hele ringen

10
00:00:26.580 --> 00:00:29.580
sluttet, som jeg var inde på, så synes

11
00:00:29.580 --> 00:00:31.000
vi altså også, at vi skal have den

12
00:00:31.000 --> 00:00:31.640
del her med.

13
00:05:17.850 --> 00:05:19.630
Så vi endte med det med, hvordan finder

14
00:05:19.630 --> 00:05:21.310
du ud af, at den står i brun

15
00:05:21.310 --> 00:05:21.510
støv?

16
00:05:21.510 --> 00:05:22.330
Det var det, vi sluttede med.

17
00:05:24.410 --> 00:05:25.810
Så måske bruger du det til at vide

18
00:05:25.810 --> 00:05:32.150
noget om, at køre videre med, hvordan finder

19
00:05:32.150 --> 00:05:34.750
du så, hvordan mener du så, man vil?

20
00:05:35.890 --> 00:05:37.010
Det må være et spørgsmål.

21
00:05:37.090 --> 00:05:37.930
Hvordan mener du så?

22
00:05:38.750 --> 00:05:40.250
Kan vi ikke køre videre på den måde,

23
00:05:40.370 --> 00:05:41.230
jeg siger?

24
00:05:41.970 --> 00:05:42.850
Det er et godt spørgsmål.

25
00:05:44.170 --> 00:05:44.790
Kører du det?

26
00:05:46.450 --> 00:05:48.510
Du har jo fortalt det før, at man

27
00:05:48.510 --> 00:05:51.270
kunne se det på en elektronisk måde.

28
00:05:52.890 --> 00:05:53.730
Hvad synes du?

29
00:05:54.810 --> 00:05:56.390
Jamen altså, det kan man jo også.

30
00:05:56.410 --> 00:05:57.990
Man har jo opfundet lidt hjemme at have

31
00:05:57.990 --> 00:05:59.710
dræbt det, som må ikke.

32
00:06:00.290 --> 00:06:02.090
Så man kan måle, om det er dræbt

33
00:06:02.090 --> 00:06:05.870
ved 18-60 dage.

34
00:06:07.310 --> 00:06:09.670
Men det bedste, det er faktisk den gammeldags

35
00:06:09.670 --> 00:06:12.050
måde, hvor man har ånden til at inspicere,

36
00:06:12.710 --> 00:06:14.110
fra de er løbet, og så er det

37
00:06:14.110 --> 00:06:15.790
tre uger hen og seks uger hen.

38
00:06:16.810 --> 00:06:18.010
Og så går man en tur, som jeg

39
00:06:18.010 --> 00:06:19.030
sagde, med ånden.

40
00:06:19.770 --> 00:06:21.870
Og jeg kan ikke sige, at det er

41
00:06:21.870 --> 00:06:24.750
godkendt, men altså, de har en fantastisk lugtesans.

42
00:06:26.030 --> 00:06:28.110
De lige frem kan lugte, om hun er

43
00:06:28.110 --> 00:06:29.190
ved at være i brunst.

44
00:06:29.710 --> 00:06:32.030
Og så kan jeg samtidig fylde af ånden,

45
00:06:32.190 --> 00:06:35.170
fordi hun vil reagere, når hun ser ånden,

46
00:06:35.210 --> 00:06:36.550
så vil hun reagere, at hun er i

47
00:06:36.550 --> 00:06:36.750
brunst.

48
00:06:36.750 --> 00:06:39.310
Så vil hun brumme, hun vil lydepare sig.

49
00:06:39.470 --> 00:06:40.770
Hun vil gå stille.

50
00:06:42.990 --> 00:06:44.510
Så er vi to omkring.

51
00:06:45.370 --> 00:06:47.710
Den gode gammeldags måde at væsne sæderen.

52
00:06:47.830 --> 00:06:48.850
Ja, det vil jeg tro.

53
00:06:50.390 --> 00:06:51.170
Det synes jeg.

54
00:07:00.930 --> 00:07:02.590
Det var faktisk godt savnet.

55
00:07:03.150 --> 00:07:04.270
Du er nu sgu opskæret.

56
00:07:05.170 --> 00:07:06.110
Hvad gør du så?

57
00:07:06.670 --> 00:07:07.590
Hvad gør du så?

58
00:07:07.610 --> 00:07:11.950
Ja, men nu lige her nu, ikke?

59
00:07:12.210 --> 00:07:13.270
I kan bare se, nu gør vi det,

60
00:07:13.290 --> 00:07:13.390
ikke?

61
00:07:16.810 --> 00:07:17.730
Ja, så skriver du på hende.

62
00:07:21.910 --> 00:07:23.190
Så langt skal vi ikke køre med hendes?

63
00:07:23.250 --> 00:07:24.010
Ja, det er spørgsmålet.

64
00:07:25.450 --> 00:07:27.250
Ja, og så kan I ikke klippe, det

65
00:07:27.250 --> 00:07:27.710
gør jeg ikke.

66
00:07:34.270 --> 00:07:36.190
Ja, det vil jeg give dig fuldstændig ret

67
00:07:36.190 --> 00:07:36.330
i.

68
00:07:37.650 --> 00:07:40.870
Det er både avanceret og helt nyt.

69
00:07:41.530 --> 00:07:43.010
Det er ikke mere end tre måneder gange.

70
00:07:44.290 --> 00:07:46.690
Når vi har valgt det og bygget det

71
00:07:46.690 --> 00:07:49.130
så avanceret, så er det første, de er

72
00:07:49.130 --> 00:07:50.670
ved at kigge lidt ud, hvilket krav vil

73
00:07:50.670 --> 00:07:52.990
der stilles til os som producenter i fremtiden.

74
00:07:53.850 --> 00:07:55.150
Og for det andet, så må vi sige,

75
00:07:55.690 --> 00:07:58.090
hvordan var vores situation inden.

76
00:07:58.830 --> 00:08:02.030
Hvis vi ser på situationen inden, jeg sagde,

77
00:08:02.150 --> 00:08:03.930
at vi hjemkøbte al vores ford, det vil

78
00:08:03.930 --> 00:08:05.750
sige, at vi havde et lokalt forstoffirma, og

79
00:08:05.750 --> 00:08:08.810
de blandede vores ford både til søer og

80
00:08:08.810 --> 00:08:09.750
smagris osv.

81
00:08:10.930 --> 00:08:13.390
Men hvis vi ligesom skal tage udgangspunkt i

82
00:08:13.390 --> 00:08:17.270
det, vi snakkede om på et tidligere tidspunkt

83
00:08:17.270 --> 00:08:22.510
i udsendelsen, hvor vi forsøger her på Lærkenfeld

84
00:08:22.510 --> 00:08:26.670
at gøre alle tingene selv, ja, så må

85
00:08:26.670 --> 00:08:29.130
vi sige, at nu er ringen ved at

86
00:08:29.130 --> 00:08:30.650
være sluttet, ved at vi nu er i

87
00:08:30.650 --> 00:08:32.929
stand til at få 100% styr på

88
00:08:32.929 --> 00:08:35.549
den sidste faktor, som efter min mening er

89
00:08:35.549 --> 00:08:38.470
en af de mest væsentlige faktorer i svineproduktionen,

90
00:08:38.570 --> 00:08:42.789
det er forårs kvalitet, det er forårs læringsstofmæssige

91
00:08:42.789 --> 00:08:45.810
sammensætning, at man har 100% styr over

92
00:08:45.810 --> 00:08:45.950
det.

93
00:08:47.250 --> 00:08:50.710
Hvis for eksempel at forårskvaliteten afviger, så ryger

94
00:08:50.710 --> 00:08:52.630
vi uvikort ind i nogle problemer af den

95
00:08:52.630 --> 00:08:53.330
ene eller anden art.

96
00:08:53.970 --> 00:08:57.090
Det kan være reproduktionsproblemer, som man umiddelbart tror,

97
00:08:57.190 --> 00:08:58.110
at det er dyrene, der er nået vejen

98
00:08:58.110 --> 00:09:00.650
med, men det kan også være et banalt

99
00:09:00.650 --> 00:09:04.470
diarrétilfælde hos de små grise, og man tror,

100
00:09:04.650 --> 00:09:06.190
at det er et sygdomsproblem, man har, men

101
00:09:06.190 --> 00:09:08.190
sandheden er faktisk, at man står overfor nogle

102
00:09:08.190 --> 00:09:09.470
ford, der ikke er i orden.

103
00:09:11.290 --> 00:09:13.590
Og med det anlæg, vi ser her foran

104
00:09:13.590 --> 00:09:14.670
i dag, er vi jo altså i stand

105
00:09:14.670 --> 00:09:17.970
til 100% at styre hele den sektor

106
00:09:17.970 --> 00:09:18.270
dernede.

107
00:09:19.990 --> 00:09:21.790
Altså i en enkelthed så forstår det i,

108
00:09:21.990 --> 00:09:26.510
at vi siger til vores computer, hvordan vi

109
00:09:26.510 --> 00:09:29.230
ønsker vores ford sammensat med de rigtige læringsstoffer,

110
00:09:29.230 --> 00:09:33.250
de rigtige foranheder, proteiner, mineraler og vitaminer.

111
00:09:34.090 --> 00:09:37.530
Og ud fra de gældende markedspriser, så sammensætter

112
00:09:37.530 --> 00:09:40.650
vi den pris fort, således at vi opnår

113
00:09:40.650 --> 00:09:43.650
den optimale kvalitet med den lavest mulige pris.

114
00:09:44.890 --> 00:09:47.590
Og det gælder jo i hver form for

115
00:09:47.590 --> 00:09:50.110
industri, at man arbejder efter de principper, og

116
00:09:50.110 --> 00:09:52.150
det er kort og godt industriprincipper, vi har

117
00:09:52.150 --> 00:09:53.370
ført her i virksomheden.

118
00:09:54.950 --> 00:09:57.390
Og det at man nu står med byg

119
00:09:57.390 --> 00:10:00.590
og væde, søj og skrå, som er proteinerne,

120
00:10:01.010 --> 00:10:04.090
vitaminer og mineraler i hver sin silo, så

121
00:10:04.090 --> 00:10:06.170
kan man gå ud og lave en opvarekontrol,

122
00:10:06.790 --> 00:10:08.310
og se om det er i orden, og

123
00:10:08.310 --> 00:10:10.050
så ud fra det, så blander man det.

124
00:10:10.850 --> 00:10:12.370
Og det har også allerede vist sig nu,

125
00:10:12.470 --> 00:10:14.070
at vi har fået en meget, meget højere

126
00:10:14.070 --> 00:10:16.490
sundheds tilstand, besætning, vi har fået en højere

127
00:10:16.490 --> 00:10:19.530
daglig tilvækst og et lavere forbrug, så alt

128
00:10:19.530 --> 00:10:20.650
andet lige så har vi fået en bedre

129
00:10:20.650 --> 00:10:21.590
produktionsøkonomi.

130
00:10:22.930 --> 00:10:25.030
Hvis vi så vænner det ud mod forbrugeren,

131
00:10:25.090 --> 00:10:26.470
hvad har de så fået ud af det?

132
00:10:27.470 --> 00:10:29.410
Ja, altså, hvor bedre vi som landmænd bliver

133
00:10:29.410 --> 00:10:31.290
til at holde styr på alle de faktorer,

134
00:10:31.450 --> 00:10:34.150
som gør, at vi kommer ind i en

135
00:10:34.150 --> 00:10:36.790
runde cirkel med sygdommen af en eller anden

136
00:10:36.790 --> 00:10:37.010
art.

137
00:10:37.530 --> 00:10:40.050
Ja, hvor bedre vi får styr på det,

138
00:10:40.570 --> 00:10:42.630
hvor sundere og renere produkt får forbrugeren end

139
00:10:42.630 --> 00:10:43.090
den anden ende.

140
00:10:45.070 --> 00:10:47.050
Så målet det er helt klart, at vi

141
00:10:47.050 --> 00:10:49.730
har styr på så mange faktorer som overhovedet

142
00:10:49.730 --> 00:10:53.610
muligt i produktionen, og på den måde kan

143
00:10:53.610 --> 00:10:56.050
vi frembringe et produkt med optimalt kvalitet.

144
00:11:08.260 --> 00:11:09.900
Du vil også sige, hvordan er en to

145
00:11:09.900 --> 00:11:12.420
-minutes-holdning til medicinrester i kød?

146
00:11:13.100 --> 00:11:13.540
Vel, i kød?

147
00:11:14.180 --> 00:11:14.520
Ja, også.

148
00:11:15.060 --> 00:11:15.160
Ja.

149
00:11:17.200 --> 00:11:19.840
Det, der er svært at snakke om medicinrester

150
00:11:19.840 --> 00:11:23.180
i svinekød, det er med en to-minutes

151
00:11:23.180 --> 00:11:23.420
-holdning.

152
00:11:23.420 --> 00:11:24.360
Ja, det er også.

153
00:11:26.960 --> 00:11:29.700
Der har været så meget snak om medicinrester

154
00:11:29.700 --> 00:11:31.700
i svinekød.

155
00:11:32.360 --> 00:11:33.980
Hvordan er det med Antonius Christian Johan?

156
00:11:36.620 --> 00:11:41.360
Ja, som jeg fortalte tidligere i udsendelsen, så

157
00:11:41.360 --> 00:11:44.380
har vi en hel masse krav, at man

158
00:11:44.380 --> 00:11:46.400
skal opfølge for at være Antonius-producent.

159
00:11:47.840 --> 00:11:50.300
Der skal jo, som sagt, oprettes en aftale,

160
00:11:50.300 --> 00:11:52.880
og i den aftale forpligter landmanden sig til,

161
00:11:54.080 --> 00:11:56.080
punkt et, at opfølge med krydsningerne, og han

162
00:11:56.080 --> 00:12:00.420
skal opfølge med løbende forestofkontrol, og han skal

163
00:12:00.420 --> 00:12:03.600
endelig, og ikke mindst, have en løbende kontakt

164
00:12:03.600 --> 00:12:05.480
med sin dyrlæge.

165
00:12:06.540 --> 00:12:09.280
Og denne dyrlæge, hver måned udfærdiger han en

166
00:12:09.280 --> 00:12:12.160
rapport på besætningen, hvordan besætningen i sundhedssystemet er,

167
00:12:12.340 --> 00:12:15.180
og hvordan medicinforbruget er, og hvordan det bliver

168
00:12:15.180 --> 00:12:16.220
opbevaret, osv.

169
00:12:16.920 --> 00:12:18.640
Der har vi ret strenge krav.

170
00:12:21.080 --> 00:12:23.060
På de spørgsmål om, at du så kan

171
00:12:23.060 --> 00:12:26.180
finde medicin i Antonius, der må jeg jo

172
00:12:26.180 --> 00:12:28.540
sige, at et værd dyr, det kan selvfølgelig

173
00:12:28.540 --> 00:12:30.260
blive sygt, og det kan Antonius grise også.

174
00:12:31.640 --> 00:12:33.320
Vi har som landmand, når vi har et

175
00:12:33.320 --> 00:12:35.540
sygt dyr, så har vi en helt klar

176
00:12:35.540 --> 00:12:39.440
forpligtelse, moralsk og for dyret, at det skal

177
00:12:39.440 --> 00:12:40.080
behandles.

178
00:12:41.220 --> 00:12:43.700
Men en værd behandling vil selvfølgelig ske i

179
00:12:43.700 --> 00:12:47.080
samarbejde med besætningsdyrlægen, så ligesom den er under

180
00:12:47.080 --> 00:12:48.200
kontrol.

181
00:12:48.200 --> 00:12:50.480
Og det vil blive skrevet ned, hvornår det

182
00:12:50.480 --> 00:12:51.980
pågældende dyr er behandlet.

183
00:12:52.860 --> 00:12:56.440
Hvis det er lidt mere hårdnærke tilfælde, ja,

184
00:12:56.520 --> 00:13:00.340
så vil dyret helt automatisk gå ned i

185
00:13:00.340 --> 00:13:02.420
vækst, og så vil den aldrig ende som

186
00:13:02.420 --> 00:13:03.100
Antonius.

187
00:13:03.260 --> 00:13:04.880
Den vil blive fresnoteret undervejs.

188
00:13:07.340 --> 00:13:08.980
Så jeg ved ikke, om det er svar

189
00:13:08.980 --> 00:13:09.900
på dine spørgsmål.

190
00:13:14.980 --> 00:13:17.680
Man har også hørt om antibiotika.

191
00:13:18.960 --> 00:13:20.920
Hvad er Antonius' indstilling til det?

192
00:13:22.200 --> 00:13:24.780
Ja, nu kan jeg næsten fornemme, hvad der

193
00:13:24.780 --> 00:13:25.920
ligger i dine spørgsmål.

194
00:13:26.280 --> 00:13:27.980
Du tænker vel på hele den debat, der

195
00:13:27.980 --> 00:13:32.460
har kørt om medicinrefter og antibiotika, som vækst

196
00:13:32.460 --> 00:13:33.820
fremover.

197
00:13:35.140 --> 00:13:37.000
Det er klart, at det er fristende for

198
00:13:37.000 --> 00:13:41.020
en producent at tilsætte fort en eller anden

199
00:13:41.020 --> 00:13:42.540
form for antibiotika.

200
00:13:43.280 --> 00:13:45.920
Han ville få en lavere forforbrug end højre

201
00:13:45.920 --> 00:13:47.540
daglig tilvægelse.

202
00:13:48.780 --> 00:13:51.100
Da du spørger mig, så kan jeg kun

203
00:13:51.100 --> 00:13:53.960
sige dig, at både personligt og inden for

204
00:13:53.960 --> 00:13:56.300
en togningsselskab, så er vores holdning helt klar.

205
00:13:56.960 --> 00:13:59.480
Vi vil ikke se nogen former for brug

206
00:13:59.480 --> 00:14:01.240
af antibiotika, som vækst fremover.

207
00:14:03.320 --> 00:14:05.820
Og hvis vi opdager en producent, så er

208
00:14:05.820 --> 00:14:06.280
det ydt.

209
00:14:07.860 --> 00:14:09.660
Jeg ved ikke, om det er klart og

210
00:14:09.660 --> 00:14:10.520
tydeligt nok for dig.

211
00:14:11.180 --> 00:14:12.120
Ja, det vil jeg gerne høre.

212
00:14:12.960 --> 00:14:15.720
Med navnvalget må jeg sige, at jeg tror

213
00:14:15.720 --> 00:14:19.960
generelt, at den danske svineproducent har den opfattelse,

214
00:14:20.060 --> 00:14:21.480
at der altid vil være brødende kar, det

215
00:14:21.480 --> 00:14:22.340
er der i hvert system.

216
00:14:23.060 --> 00:14:24.480
Og der synes jeg, at jeg vil kunne

217
00:14:24.480 --> 00:14:26.680
appellere til slagterierne, at vi får strammet op

218
00:14:26.680 --> 00:14:29.240
omkring hele det spørgsmål der, således at dem,

219
00:14:29.360 --> 00:14:30.980
der ikke kan stå for fristelsen, ikke må

220
00:14:30.980 --> 00:14:32.680
inddømmes nogle store bøder.

221
00:14:33.360 --> 00:14:35.860
For vi kan ikke tillade os som verdens

222
00:14:35.860 --> 00:14:38.960
største eksportør at svinekøbe og køre med den

223
00:14:38.960 --> 00:14:39.420
politik.

224
00:14:39.420 --> 00:14:42.160
Vi skal tænke i helt andre baner i

225
00:14:42.160 --> 00:14:44.420
fremtiden, vi skal tænke ikke i tons, men

226
00:14:44.420 --> 00:14:44.740
i gram.

227
00:14:45.500 --> 00:14:47.680
Og disse gram, de skal være af absolut

228
00:14:47.680 --> 00:14:50.720
højeste kvalitet og fri for enhver form for

229
00:14:50.720 --> 00:14:52.800
tilsætningsstoffer og vægtrammer.

230
00:15:02.610 --> 00:15:03.810
Kan vi ikke sætte den her ene sted

231
00:15:03.810 --> 00:15:04.510
til siden af den?

232
00:15:11.350 --> 00:15:12.930
Det er et billede, vi har fået højt

233
00:15:12.930 --> 00:15:13.050
til.

234
00:15:25.550 --> 00:15:29.190
Når vores venner, mine svigerbror, håber jeg, at

235
00:15:29.190 --> 00:15:29.970
det er godt bestyret.

236
00:15:30.870 --> 00:15:32.290
Så er jeg fået kigget på den rige,

237
00:15:32.350 --> 00:15:33.130
som vi havde i samfundet.

238
00:15:33.270 --> 00:15:34.230
Så sagde jeg, hvad har jeg kostet den

239
00:15:34.230 --> 00:15:34.410
her?

240
00:15:34.550 --> 00:15:35.030
Den er fuld af penge.
  • Et besøg hos Danmarks største griseavler for Antonius grise
  • Allerede i 1985, var der tale om vækst- fremmer
Serie
Dato udgivet
Forfatter
Dope sheet: Klik for at downloade
Metainformation for administratorer
Faustnr
9 647 944 1
Varighed tidskode
00:15:38:00
Varighed sekunder
938
Båndnummer
1840
Import må ikke længere overskrive dette
Afbrudt
Video er online
Tilsluttet

Kommentarer